Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Forse stijging eredivisiebelasting in aantocht? Financieel spel uitzendrechten over rug kijkers

  Dat de voetbalclubs een berg met geld te wachten staat, mag inmiddels duidelijk zijn. Maar wie betaalt uiteindelijk het forse prijskaartje dat aan de uitzendrechten hangt?
  Jarco Kriek
  24 maart 2023
  comments 2
  Forse stijging eredivisiebelasting in aantocht? Financieel spel uitzendrechten over rug kijkers
  Foto Getty Images

  Minimaal 1,7 miljard euro in tien jaar tijd mogen eredivisie voetbalclubs vanaf media 2025 onder elkaar verdelen. Dit is volgens de goed ingelichte sportmarketeer Chris Woerts het huidige hoogste bod op de uitzendrechten van Nederlands hoogste voetbalcompetitie. Dit bod blijkt door ESPN uitgebracht te zijn. Andere belangstellenden zoals VodafoneZiggo (Ziggo/Ziggo Sport) en Viaplay kunnen een nog hoger bod uitbrengen maar dan nog mag Disney namens ESPN het laatste bod doen. Het bedrag dat Eredivisie CV na 2025 in de tien jaar tijd ontvangt gaat in ieder geval omhoog. De voetbalclubs mogen namelijk zelf de buitenlandse voetbalrechten verkopen en ook zelf sponsordeals sluiten.

   

  Moeilijk terug te verdienen

  De vraag is echter wie dit geld uiteindelijk gaat betalen. Daarvoor kan het beste worden gekeken naar de huidige distributieovereenkomsten. Toen FOX in 2012 de uitzendrechten voor een periode van twaalf jaar kocht voor een miljard euro, werd nog uitgegaan dat dit bedrag met de verkoop van abonnementen kon worden terugverdiend. Enkele jaren later bleek dit ijdele hoop te zijn geweest. FOX Sports – zoals het huidige ESPN toen nog heette – leed fors verlies en stond op de rand van de afgrond. Uit de toverhoed werd een voor Nederland geheel nieuw vergoedingsstelsel getoverd.

   

  Eredivisiebelasting

  Iedere provider die de voetbalkanalen van het huidige ESPN wilde aanbieden aan klanten moest voor iedere abonnee – ongeacht deze nu wel of geen abonnement voor de betaalzender afneemt – een vast bedrag per maand als distributievergoeding afdragen. In de volksmond werd deze afdracht al snel eredivisiebelasting genoemd. Alleen op deze manier kan ESPN op dit moment met het betalen van 100 miljoen euro per jaar voor de uitzendrechten rendabel gemaakt worden.

   

  Iedereen betaalt

  Het huidige bod van ESPN voor de eredivisierechten na 2025 bedraagt volgens Woerts 167 miljoen euro per jaar. Bijna 70 procent meer dan nu. ESPN kan een deel van de hogere uitgave voor de uitzendrechten compenseren door de adviesprijs van het ESPN Compleet-abonnement te verhogen. Maar ook hier zitten grenzen aan. Bij een te hoge abonnementsprijs haken voetballiefhebbers af. Een andere manier van extra inkomsten kan streamingdienst Disney+ zijn. Maar omdat de voetbalclubs de buitenlandse uitzendrechten in bezit houden, zijn de inkomsten ook hier beperkt. Het overgrote deel van de zeventig procent extra uitgave voor de uitzendrechten kan dus alleen van providers als Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta, Caiway en Canal Digitaal vandaan komen.

   

  Waar ligt de grens?

  Hier voor moet de maandelijkse afdracht die providers verplicht voor iedere abonnee afdragen omhoog. Die hogere afdracht wordt doorberekend aan de abonnee. Met andere woorden: het schip met honderden miljoenen euro dat afmeert in de veilige haven die Eredivisie heet, wordt betaald door de consument. De prijs van tv-abonnementen kan hierdoor met enkele euro per maand stijgen, los van een mogelijk hogere prijs voor het ESPN Compleet-abonnement. De vraag is echter of providers in dit spel willen meegaan. Tele2 is op dit moment de enige aanbieder die ESPN niet levert omdat deze provider – inmiddels eigendom van T-Mobile – geen heil zag in de eredivisiebelasting. Mogelijk dat bij een verhoging van de eredivisiebelasting meer providers afhaken.

   

  Cordcutten

  Op de achtergrond speelt nog een ander punt dat de weg van eredivisiebelasting in de toekomst hobbeliger maakt. Nu al groeit het aantal Nederlanders dat het traditioneel lineair tv-abonnement opzegt en alleen online kijkt. In de komende jaren – en zeker in de periode 2025 – 2034 – wordt het aantal cordcutters alleen maar groter. Als de eredivisiebelasting over het tv-abonnement wordt geïnd, worden de opbrengsten dus ook minder. Dit kan gecompenseerd worden door de eredivisiebelasting nog meer te laten stijgen. Een andere optie is dat providers de eredivisiebelasting niet meer berekenen bij het tv- maar het internetabonnement. Op deze manier betalen dus alle 7,5 miljoen huishoudens – en dus ook cordcutters – mee aan de eredivisiebelasting.

  ESPNDisneyEredivisievoetbaluitzendrechteneredivisiebelasting

  Reacties

 1. TV-TIP Vera

  Vera
  RTL 8 om 20:00 uur
  Vera Stanhope ziet eruit alsof ze je elk moment om een euro gaat vragen, maar onder haar verfrommelde hoedje schuilt een briljant speurdersbrein. De opvliegende hoofdinspecteur gaat voor haar collega’s door het vuur, al reageert ze vaak driftig als ze haar briljante gedachtesprongen niet kunnen volgen. In Groot-Brittannië is de populaire serie rond de morsige detective al aan zijn veertiende seizoen toe. De opnames beginnen in 2025.

  TV-TIP Bad Boys for Life

  Bad Boys for Life
  RTL 7 om 20:00 uur
  In deze derde Bad Boys-film zijn rechercheurs Marcus (Martin Lawrence) en Mike (Will Smith) oude rotten in het vak. Marcus denkt er zelfs over om met pensioen te gaan. Dat zal moeten wachten want de weduwe en zoon van een drugsbaas willen wraak op iedereen die betrokken was bij zijn dood. Mike staat bovenaan hun dodenlijst.

  Interview