1. Nieuws

  FOX Sports blijft bij Ziggo

  Ziggo blijft ook de komende jaren live Eredivisievoetbal aan klanten leveren. Dit is de uitkomst van langdurige onderhandelingen die op het scherpst van de snede werden gevoerd.
  Jarco Kriek
  28 july 2020
  comments 10
  FOX Sports blijft bij Ziggo
  Foto ProShots

  De kogel is dan uiteindelijk door de kerk. Na maanden onderhandelen hebben VodafoneZiggo en Eredivisie Media & Marketing (EMM) een nieuwe distributieovereenkomst gesloten voor de doorgifte van de kanalen van FOX Sports bij Ziggo. Lange tijd zag het ernaar uit dat beide partijen niet tot overeenstemming konden komen. Maar VodafoneZiggo maakte vandaag bekend dat uiteindelijk toch een handtekening onder een nieuwe overeenkomst door beide partijen is gezet. Voetballiefhebbers die via Ziggo naar tv kijken, zijn door de nieuwe overeenkomst verzekerd dat zij de komende jaren onder meer naar voetbal uit de Eredivisie en Bundesliga alsmede andere sporten zoals tennis tegen betaling kunnen kijken.

   

  Water bij de wijn

  Zowel VodafoneZiggo als EMM willen niet inhoudelijk op de gemaakte afspraken ingaan. Duidelijk is wel dat één of beide partijen water bij de wijn heeft gedaan. Het laatst bekende onderhandelingsbod van beide partijen lag nog ver uit elkaar. VodafoneZiggo wilde niet instemmen met een afdracht voor eigen abonnees die niet naar FOX Sports willen kijken. EMM streefde een vaste afdracht per maand voor iedere Ziggo-abonnee na. Een dergelijke afdracht betalen concurrenten als KPN, Canal Digitaal en T-Mobile al vanaf de zomer van 2016 voor iedere abonnee. Bronnen vertelden eerder aan Totaal TV dat de afdracht per abonnee vanaf augustus ongeveer €2,60 per maand bedraagt. In het geval van Ziggo zou het om – als de eisen van EMM volledig zouden zijn ingewilligd – rond 120 miljoen euro per jaar gaan. Dat zou ongeveer 2,5 keer zoveel zijn als VodafoneZiggo tot en met 31 juli voor de doorgifte betaalde. VodafoneZiggo liet echter eerder weten dat alleen met EMM verder zou worden onderhandeld als de eigenaar van FOX Sports ‘anders zou gaan praten’ aan de onderhandelingstafel.

   

  Ziggo betaalt geen Eredivisiebelasting

  Uiteindelijk lijkt EMM akkoord te zijn gegaan met een doorgiftevergoeding voor FOX Sports die tientallen miljoenen lager ligt dan de prijs die eerder voor FOX Sports werd gevraagd. Dit bedrag lijkt aardig in de buurt te komen van het aanbod van VodafoneZiggo om FOX Sports gratis op het kabelnetwerk van Ziggo door te geven. Alle inkomsten uit de verkoop van FOX Sports-abonnementen worden in dit voorstel aan EMM overgemaakt. Deze gedachte wordt ondersteund door het gegeven dat Ziggo – volgens De Telegraaf – slechts tot het einde van 2020 het kanaal FOX Sports 1 aan alle digitale tv-klanten gaat leveren.

   

  Aanbieders

  De nieuwe overeenkomst tussen VodafoneZiggo en EMM is mogelijk ook goed nieuws voor andere Nederlandse tv-aanbieders. Eerder maakte EMM zelf bekend dat vanwege een uitspraak van de toezichthouder ACM alle aanbieders dezelfde voorwaarden voor doorgifte van FOX Sports aangeboden dienen te krijgen. De overeenkomst met VodafoneZiggo kan EMM – en de aandeelhouders Disney (51 procent), Eredivisie CV (35 procent), EndemolShine (9 procent) en KNVB (4 procent) – dus tientallen miljoenen euro’s per jaar van de opbrengst kosten die nu van aanbieders als KPN, Canal Digitaal en T-Mobile ontvangen worden. Onduidelijk is echter of de overige Nederlandse aanbieders direct een nieuwe overeenkomst gelijk VodafoneZiggo krijgen aangeboden, of dat dit het geval is als de huidige overeenkomst afloopt. Dit is na het komende seizoen - dat op 12 september begint - het geval.

  ZiggoVodafoneZiggoEredivisie Media & MarketingEMMFOX SportsEredivisievoetbaleredivisiebelastingdistributiedistributieovereenkomstdoorgiftedoorgiftevergoedingprijsverhogingEndemolShineEndemolKNVBabonnement

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Watchmen

   Win 5x Watchmen

   De wereld op zijn kop: superhelden en gemaskerde vigilantes worden niet langer als helden gezien. Ze zijn opgejaagd wild en worden vogelvrij verklaard. Watchmen wisselt sci-fi af met drama en kaart op een confronterende wijze actuele thema’s uit onze maatschappij aan. Totaal TV mag de dvd van deze superheldenserie vijf keer weggeven.

  TV-TIP SAIL

  SAIL
  NPO 1 om 19:00 uur
  Geen tall ships in de Amsterdamse haven dit jaar; ook de jubileumeditie van SAIL gaat dit jaar niet door. Gelukkig hebben we de highlights nog.

  TV-TIP Air Force One

  Air Force One
  Veronica om 20:30 uur
  Wanneer de president van de VS terug naar huis vliegt na een bezoek aan Moskou, wordt het toestel gekaapt door Russische terroristen. Ze eisen dat de president naar Moskou belt met de vraag om Generaal Redek vrij te laten. De kapers dreigen ermee elk halfuur een passagier om te brengen, zolang hun eis niet ingewilligd is. De president zelf heeft zich in het vliegtuig verstopt en probeert de controle over het toestel terug in handen te krijgen.

  Interview

  • Carolina Lo Galbo 5 uur show

   Carolina Lo Galbo

   5 uur show

   De 5 uur show is nieuw leven ingeblazen. Carolina Lo Galbo en Brecht van Hulten brengen - week op, week af - dagelijks het persoonlijke verhaal achter het nieuws.
   Reacties0 reactie(s)