Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Frustratie abonnees Canal Digitaal over uitblijven informatie wijziging codering

  Canal+ Luxembourg heeft satellietklanten van Canal Digitaal en TV Vlaanderen nog niet geïnformeerd over de komende wijzigingen betreffende de codering.
  Jarco Kriek
  17 augustus 2023
  comments 7
  Frustratie abonnees Canal Digitaal over uitblijven informatie wijziging codering

  Dat Canal Digitaal en TV Vlaanderen stoppen met het ondersteunen van de verouderde Seca MediaGuard coderingsnorm is al enige tijd bekend. De eigenaar van beide providers, Canal+ Luxembourg, informeerde dealers enige weken geleden al over de aankomende wijziging. Ook aan onder meer Totaal TV bevestigde communicatiepartner Eviso van beide providers de komende wijziging op het vlak van de ondersteunde coderingsnormen.

   

  Abonnees

  Maar de eindgebruikers – de abonnees van Canal Digitaal en TV Vlaanderen dus – hebben tot op heden nog niets van hun provider over mogelijke wijzigingen gehoord. Onduidelijk is ook wanneer het stoppen van ondersteuning daadwerkelijk een feit is. In een reactie aan Totaal TV liet de provider weten dat kijken met de Seca-codering vanaf oktober niet meer mogelijk is. In informatie aan dealers werd gesproken over het stoppen van ondersteuning in de maand september. Het is gebruikelijk dat een provider bij grote wijzigingen in de dienstverlening dit minimaal dertig dagen voor de wijziging aan klanten communiceert. Bij een wijziging op 1 oktober zouden Canal Digitaal en TV Vlaanderen nog tot eind augustus de tijd hebben om klanten over de komende wijziging te informeren.

   

  Frustratie

  De huidige onduidelijkheid frustreert een deel van de satellietklanten van beide providers. De wijziging is voor een deel van de klanten ingrijpend. Door het stoppen met de Seca-codering kan namelijk niet meer gekeken worden via interne kaartlezers die gebruikmaken van multicas (UCAS). Dit is vooral het geval bij de veel gebruikte open source Linux Enigma2 ontvangers en de veel verkochte ontvangers van fabrikant SAB. Via deze decoders kan eventueel verder gekeken worden met een losse smartcard. Wel moet dan een geschikte CI+ module gekocht worden. De voorraad van de geschikte modules droogt door de hoge vraag snel op. Dit is te zien aan hogere prijzen bij diverse satellietspeciaalzaken. Daarnaast wordt de vrijheid van onder meer het opnemen van programma’s en gelijktijdig kijken van een ander programma bij gebruik van de CI+ module beperkt. Ook gebruiken sommige klanten een satellietontvanger met alleen een multicas interne kaartlezer en zonder CI-slot gebruikt. In dat geval moet zelfs een nieuwe satellietontvanger gekocht worden.

   

  Niet onverwacht

  Canal Digitaal heeft de afgelopen jaren al meerdere malen laten weten dat gebruik van een interne kaartlezer functionerend met de multicas techniek-op enig moment zou stoppen. De eerste melding hierover dateert uit 2014. Overigens blijkt er inmiddels een niet-openbare update van multicas beschikbaar te zijn die ook na het uitschakelen van de Seca-codering gebruik van de smartcard met interne kaartlezer van een Linux ontvanger mogelijk maakt. Of deze oplossing uiteindelijk voor alle gebruikers van dergelijke ontvangers beschikbaar komt, is nog de vraag.

  Canal DigitaalTV VlaanderenCanal+ LuxembourgCanal+M7 Groupsatellietcodering

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Women's Nations League: België - Nederland

  UEFA Women's Nations League: België - Nederland
  NPO 3 om 20:00 uur
  Jill Roord verraste afgelopen zomer met een transfer van VfL Wolfsburg naar Manchester City, de club die vorig seizoen als vierde eindigde in de Women’s Super League. De Oranje-speelster heeft 26 september direct een interland tégen Engeland en dus haar nieuwe teamgenoten. Maar eerst staat vanavond België op het programma: het eerste duel in de UEFA Women's Nations League.

  TV-TIP Scott & Bailey

  Scott & Bailey
  RTL 8 om 20:25 uur
  In een meertje wordt het lijk gevonden van Mandy Sweeting, die al twintig jaar wordt vermist. Dat betekent niet dat de zaak gesloten kan worden, want het lichaam is pas recent gedumpt. Een lange tijd was haar echtgenoot de hoofdverdachte, maar hij is al een tijdje overleden, waardoor Scott en Bailey op zoek gaan naar een nieuwe verdachte. Ze ontdekken dat Mandy zwanger was en laten een DNA-test uitvoeren. De schokkende resultaten brengen hen op een nieuw spoor.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)