Gaan we meer illegaal kijken? Legaal tv-abonnement wordt duurder, illegaal juist goedkoper

De reden is dat illegale tv-abonnementen meer in trek raken nu de prijs van traditionele en legale abonnementen blijven stijgen. Internetcriminelen beantwoorden deze marktontwikkeling met het juist goedkoper maken van abonnementen waarmee illegaal naar tv-zenders gekeken kan worden. Voor minder dan vijf euro per maand kan tegenwoordig al op illegale manier via IPTV naar duizenden tv-kanalen uit de gehele wereld gekeken worden. Hieronder bevinden zich ook vrijwel alle kanalen die Nederlandse aanbieders als Ziggo, KPN, Canal Digitaal en T-Mobile aan klanten in het basispakket en aanvullende tv-pakketten leveren. Onder het illegale aanbod bevinden zich ook alle kanalen van de betaalzenders Ziggo Sport, FOX Sports en Film1.
Versnippering content
De klaagzang van Nederlandse kijkers wordt luider over het bedrag wat voor legale abonnementen betaald moet worden. Daarnaast is ook de versnippering van content over meerdere marktpartijen – waarbij online diensten als Netflix, Videoland, Disney+ en Apple TV+ meer exclusieve rechten kopen – een reden voor meer kijkers om te klagen. Hierdoor moeten meer abonnementen gekocht worden. Per saldo wordt tv-kijken hierdoor fors duurder en voor sommige Nederlanders vrijwel onbetaalbaar.
Stichting BREIN
Voor aanbieders van traditionele tv-abonnementen en betaalzenders betekent illegaal kijken derving van inkomsten. Dit kan op langere termijn bijvoorbeeld tot financiële problemen voor bijvoorbeeld betaalzenders leiden. Om illegaal kijken een halt toe te roepen, wordt het opsporingsbeleid opgevoerd. Daarbij handelen aanbieders en betaalzender niet altijd alleen. Ook auteursrechtenbelangenbehartiger Stichting BREIN spoort aanbieders van illegale tv-abonnementen actief op. Of de acties van aanbieders, betaalzenders en Stichting BREIN tot het terugdringen van illegaal kijken leiden, moet overigens nog bezien worden. Totaal TV constateerde dat enkele aanbieders van illegale tv-abonnementen die eerder met Stichting BREIN een schikking troffen onder een andere naam maar nu van buiten Nederland weer abonnementen via internet aanbieden.