Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Gaat BBC op zwart bij Ziggo, KPN en T-Mobile?

    Naast de woorden corona en covid-19 is Brexit het meest gebruikte woord van dit moment. Wat kunnen de gevolgen zijn van een no-deal Brexit?
    Jarco Kriek
    14 december 2020
    comments 10
    Gaat BBC op zwart bij Ziggo, KPN en T-Mobile?
    Foto Getty Images

    Als de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk voor 1 januari geen overeenkomst kunnen bereiken over handelsregels dan is een no-deal Brexit een feit. Dit zorgt zeker voor enkele economische tegenslagen omdat het handelsverkeer over andere schakels gaat lopen. Maar het kan in 2021 ook mogelijk gevolgen hebben voor het zenderpakket bij Nederlandse distributeurs als Ziggo, KPN en T-Mobile. De Brits landelijke zenders BBC One, BBC Two en BBC Four kunnen in het minst gunstige scenario op zwart gaan.

     

    Waarom mogelijk op zwart?

    De Brits landelijke zenders maken gebruik van een Britse uitzendlicentie. Bij een no-deal Brexit vervallen ook de afspraken over gebruik van Britse uitzendlicenties voor toetreding tot de afzonderlijke tv-markten van EU-lidstaten. Met andere woorden: de vergunning van BBC One, BBC Two en BBC Four om in Nederland door distributeurs op eigen netwerken verspreid te kunnen worden, kan in het meest ongunstige geval ingetrokken worden. Omdat volgens de huidige richtlijnen tv- en radiozenders van slechts één uitzendlicentie gebruik mogen maken, betekent een no-deal Brexit dat BBC moet kiezen om de Brits landelijke zenders in eigen land of in de EU te mogen aanbieden. De keuze is simpel. Als Britse publieke omroep kiest BBC natuurlijk voor distributie binnen eigen land.

     

    Europese BBC-zenders

    Voor de commerciële BBC-zenders zoals BBC World News, BBC Entertainment en BBC First geldt deze situatie niet. BBC kan voor deze zenders een uitzendlicentie gebruiken die door een EU-lidstaat is afgegeven. Hierdoor is distributie binnen de hele EU mogelijk. BBC kan voor deze mogelijkheid kiezen omdat de commerciële zenders niet in het Verenigd Koninkrijk aan distributeurs worden aangeboden.

     

    Wanneer duidelijkheid?

    Dat is nog even koffiedik kijken. Uitgaande van een no-deal Brexit zou het in het meest ongunstige geval in theorie kunnen dat op 1 januari de zenders op zwart gaan. De kans daarop lijkt klein. Er bestaat overigens een kans dat bij een no-deal Brexit op bepaalde specifieke onderdelen – zoals uitzendlicentie van tv- en radiozenders – wel overeenstemming bereikt wordt. In dat geval blijven de Brits landelijke zenders bij Nederlandse distributeurs beschikbaar.

     

    BBC altijd via satelliet

    Mochten BBC One, BBC Two en BBC Four bij Nederlandse distributeurs verdwijnen dan kunnen Nederlanders op een legale manier gewoon naar deze zenders blijven kijken. Daarvoor moet dan wel gebruik worden gemaakt van een schotelantenne en bijbehorende FTA HD-satellietontvanger. Een dergelijke ontvangstset is al voor minder dan 200 euro verkrijgbaar. Alle Brits landelijke BBC-zenders – aangevuld met veel commerciële Britse zenders – zijn namelijk ongecodeerd via de Astra2-satelliet op 28,2 graden oost te ontvangen.

    BBCBBC OneBBC TwoBBC FourBrexittvtelevisieradiouitzendlicentieZiggoVodafoneZiggoKPNT-Mobilesatelliet

    Reacties

  1. TV-TIP Lewis

    Lewis
    RTL 8 om 20:25 uur
    Na een rondje hardlopen wordt de 23-jarige Rose Anderson dood in een rivier gevonden. Haar huisgenoot Chloe vertelt Lewis, Hathaway en Maddox dat Rose bloedbonje had met haar minnaar, professor astrofysica Felix. En laat hij nou getrouwd zijn met haar scriptiebegeleider Philippa. Heeft een van hen Rose naar de eeuwige jachtvelden gestoken of heeft het onderwerp van haar proefschrift iets met haar dood te maken? De zaak komt in een stroomversnelling als Chloe’s vriend op de vlucht slaat. Maar dan valt er een tweede slachtoffer…

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS 6 om 20:30 uur
    Het idee om de eeuwigdurende kuierlatten te nemen speelt al lang bij Almeloërs Sven en Cariena. Slowakije, Tsjechië en Polen passeren de revue, maar de keuze valt uiteindelijk op Duitsland, vooral omdat ze al een lekker woordje Duits spreken. In het gehucht Wurz­bach huren ze twee vrijstaande huizen: een om zelf in te wonen, de ander voor de verhuur. Maar als blijkt dat de huurbaas niet van plan geld in het gedateerde vakantiehuis te pompen, worden ze gedwongen op een andere manier aan inkomsten te komen. Voor Sven en Cariena lijkt niets anders op te zitten dan een baan te zoeken.

    Interview

    • *

      Margreet Beetsma

      Editie NL

      Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
      Reacties0 reactie(s)