Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Geen beeld Digitenne in Limburg? Dit is de reden

    KPN heeft in Limburg het ethersignaal van Digitenne van DVB-T naar DVB-T2 in combinatie met HEVC (H.265) omgezet. Dit heeft belangrijke consequenties van ontvangst van digitale ethertelevisie in woningen, campings en recreatieparken.
    Jarco Kriek
    9 april 2019
    comments 8
    Geen beeld Digitenne in Limburg? Dit is de reden
    Foto ANP

    KPN heeft namelijk het signaal van Digitenne op 9 april in Limburg naar DVB-T2/HEVC omgezet. In deze provincie werden meerdere zendmasten naar de nieuwe, bandbreedtebesparende, uitzendnorm omgezet. Het gaat om zenders die zijn opgesteld in de uitzendmasten van Heerlen, Helmond, Maastricht, Roermond, Sittard en Venlo. De wijziging van uitzendnorm heeft niet alleen gevolgen voor het gecodeerde zenderaanbod van Digitenne van KPN. Ook het ongecodeerde zenderaanbod van de landelijke en regionale publieke omroepen NPO en RPO is door KPN naar DVB-T2/HEVC omgezet. In Limburg kunnen de tv-zenders NPO 1, NPO 2, NPO 3, L1 en Omroep Brabant ongecodeerd bekeken worden. Ook de landelijke radiozenders van NPO en de regionale radiozenders van Limburg en Noord-Brabant zijn zonder abonnement te beluisteren.

     

    Minder mogelijkheden Digitenne

    Na de omzetting naar DVb-T2/HEVC is in de meeste gevallen wel nieuwe ontvangstapparatuur nodig. Alleen met nieuwe modellen 4K Ultra HD-televisies kan DVB-T2/HEVC rechtstreeks via het toestel ontvangen en bekeken worden. Dit geldt overigens alleen voor het ongecodeerde zenderaanbod van landelijke en regionale publieke zenders. In alle andere gevallen is een nieuwe tv-decoder nodig. Deze zijn al voor minder dan vijftig euro verkrijgbaar. Ook is na de omzetting het kijken via smartcard in combinatie met een CI+ module niet meer mogelijk omdat KPN gelijktijdig met de omzetting van uitzendnorm een nieuwe kaartloze coderingsnorm van beveiligingsbedrijf Irdeto gaat gebruiken. Omdat de huidige bruikleendecoder van KPN alleen kan zappen, is opname van programma’s na de omzetting naar DVB-T2/HEVC niet meer mogelijk.

     

    Zenders in HD

    Het grote voordeel voor de digitale ethertelevisie-kijkers is dat na de omzetting het volledige kanalenaanbod in Full HD 1080P beeldkwaliteit beschikbaar is. Digitenne is daarmee de eerste Nederlandse distributeur die alle zenders in deze FullHD-beeldnorm aan klanten levert. Als laatste provincies worden Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht door KPN op 9 juli van DVB-T naar DVB-T2/HEVC omgezet. Vanaf dat moment kan in Nederland alleen in DVB-T2/HEVC digitaal via de ether naar tv gekeken en radio geluisterd worden. Nederland is vanaf dat moment, onder meer samen met Duitsland, op technisch vlak het meest innovatief met digitale ethertelevisie.

    KPNDigitenneDVB-TDVB-T2HEVCH.265HDtvtelevisiezenderaanbodNPORPOpublieke omroepregionale omroepradio

    Reacties

  1. TV-TIP Lewis

    Lewis
    RTL 8 om 20:25 uur
    Na een rondje hardlopen wordt de 23-jarige Rose Anderson dood in een rivier gevonden. Haar huisgenoot Chloe vertelt Lewis, Hathaway en Maddox dat Rose bloedbonje had met haar minnaar, professor astrofysica Felix. En laat hij nou getrouwd zijn met haar scriptiebegeleider Philippa. Heeft een van hen Rose naar de eeuwige jachtvelden gestoken of heeft het onderwerp van haar proefschrift iets met haar dood te maken? De zaak komt in een stroomversnelling als Chloe’s vriend op de vlucht slaat. Maar dan valt er een tweede slachtoffer…

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS 6 om 20:30 uur
    Het idee om de eeuwigdurende kuierlatten te nemen speelt al lang bij Almeloërs Sven en Cariena. Slowakije, Tsjechië en Polen passeren de revue, maar de keuze valt uiteindelijk op Duitsland, vooral omdat ze al een lekker woordje Duits spreken. In het gehucht Wurz­bach huren ze twee vrijstaande huizen: een om zelf in te wonen, de ander voor de verhuur. Maar als blijkt dat de huurbaas niet van plan geld in het gedateerde vakantiehuis te pompen, worden ze gedwongen op een andere manier aan inkomsten te komen. Voor Sven en Cariena lijkt niets anders op te zitten dan een baan te zoeken.

    Interview

    • *

      Margreet Beetsma

      Editie NL

      Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
      Reacties0 reactie(s)