Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Glasvezeloorlog: ACM onderzoekt klachten T-Mobile en NLconnect tegen KPN

    KPN heeft zich jarenlang op de vlakte gehouden op de glasvezelmarkt. Maar na het aantreden van de nieuwe topman Maximo Ibarra ligt de focus weer volledig op glasvezel.
    Jarco Kriek, Jan-Hein Visser
    15 maart 2019
    comments 6
    Glasvezeloorlog: ACM onderzoekt klachten T-Mobile en NLconnect tegen KPN
    Foto ANP

    Na de overname van glasvezelnetwerkexploitant Reggefiber stapte KPN opmerkelijk genoeg van de grootschalige aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken af. De nadruk werd onder leiding van voormalig topman Eelco Blok gelegd op het opwaarderen van bestaande koperdraadnetwerken. De toenmalige visie van KPN was dat met het opgewaardeerde koperdraad voldoende internetsnelheid geleverd kon worden om aan de gemiddelde vraag van klanten te voldoen. Mede onder druk van concurrent VodafoneZiggo – die het kabelnetwerk van bedrijfsonderdeel Ziggo gaat moderniseren – heeft de huidige topman Maximo Ibarra besloten dat aanleg van nieuwe en het technisch opwaarderen van bestaande glasvezelnetwerken samen met de bouw van een landelijk dekkend 5G-netwerk de hoogste prioriteit heeft.

     

    Deurne

    De veranderde strategie van KPN is goed nieuws voor Nederlanders. Maar andere spelers op de glasvezelmarkt zijn minder blij met de weg die KPN is ingeslagen. Zij wijzen erop dat KPN hen pest. Het duidelijkst zichtbaar werd dit in Deurne. Kort nadat E-Fiber had aangekondigd in heel Deurne – inclusief het buitengebied – glasvezel te gaan aanleggen, maakte KPN bekend dat in de dorpskern van Deurne met de aanleg van eigen glasvezelnetwerk wordt begonnen. Het minder interessante buitengebied laat KPN links leggen. E-Fiber verwijt KPN dan ook in Deurne ‘de krenten uit de pap’ te willen halen. Deze gekke situatie zorgt er tevens voor dat in een groot deel van Deurne in woningen twee glasvezelaansluitingen van verschillende netwerkexploitanten gaan binnenkomen. En met de hoge kosten van de aanleg van glasvezelnetwerken kan dit als een vorm van kapitaalvernietiging gezien worden.

     

    ACM

    KPN kondigde verder aan om in de toekomst eigen glasvezelnetwerken in alle grote steden te willen aanleggen. Deze aankondiging zorgde voor gefronste wenkbrauwen bij T-Mobile. Dit bedrijf maakte namelijk onlangs bekend de intentie te hebben om heel Den haag van glasvezel te voorzien. Ook in Rotterdam is L2Fiber begonnen met de aanleg van een glasvezelnetwerk dat uiteindelijk toegang tot alle Rotterdamse woningen moet krijgen. De huidige ontwikkelingen rond het glasvezelbeleid van KPN zijn voor T-Mobile en branche-organisatie NLconnect aanleiding om een klacht bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) in te dienen. ACM gaat op grond van deze klachten een onderzoek naar handelingen van KPN instellen.

     

    KPN

    KPN lijkt overigens niet onder de indruk van dit onderzoek. Het telecombedrijf wijst de kritiek van de concurrenten van de hand. Tegen het FD zegt een KPN-woordvoerder dat het bedrijf de eigen strategie blijft volgen. In de komende drie jaar wil KPN minimaal een miljoen woningen van een glasvezelaansluitpunt voorzien. KPN stelt wel duidelijk dat het de concurrentie niet bewust opzoekt, maar dat je ook met de aanleg van glasvezelnetwerken elkaar kunt tegenkomen.

    Autoriteit Consument & MarktACMglasvezelKPNT-MobileNLconnectonderzoekL2FiberE-FiberZiggoVodafoneZiggoDeurneinternetinternetsnelheidconcurrentie

    Reacties

  1. TV-TIP De Grote Huisverbouwing

    De Grote Huisverbouwing
    SBS 6 om 17:00 uur
    Doordat de aannemers, stukadoors en schilders niet aan zijn te slepen, slaan steeds meer Nederlanders zelf aan het boren, schroeven en sauzen. Maar lang niet iedereen is gezegend met het talent of het inzicht om de gedateerde binnenboel zonder ongelukken naar het heden te klussen. Om te voor­komen dat een roedel hobbyklussers zichzelf vastniet aan het nieuwe tapijt, nemen stylist Djamilla Smits en creatief uitvoerder Albert Stokkers het kluswerk uit handen om het huis om te toveren in een paleis.

    TV-TIP Flip or Flop

    Flip or Flop
    TLC om 18:00 uur
    Tarek el Moussa is, naar eigen zeggen, gezegend met een uitmuntende vastgoedneus. Samen met zijn (inmiddels ex-) vrouw Christina koopt hij huizen voor een prik, om die wat aan kant te timmeren en vervolgens voor de hoofdprijs te verkopen. Dit keer krijgen de twee een tip over een gigantisch, maar vervallen huis in het chique Anaheim Hills. De prijs is fors, het risico daarom groot. Want om het pand überhaupt aan te kunnen schaffen, moeten ze een dealtje sluiten met een investeerder.

    Interview

    • *

      Margreet Beetsma

      Editie NL

      Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
      Reacties0 reactie(s)