Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Glasvezelterreur’: poepende werklui en agressieve verkooptactieken

  In Nederland lijkt er sprake van toenemende ‘glasvezelterreur’. Bewoners klagen over allerlei zaken die mis gaan bij de aanleg van glasvezel.
  Jarco Kriek
  9 juli 2022
  comments 6
  ‘Glasvezelterreur’: poepende werklui en agressieve verkooptactieken

  Na gedegen onderzoek meldt Omroep West diverse misstanden bij de aanleg van glasvezel in Den Haag, Rijswijk, Zoetermeer en Delft . De klachten variëren van werklui die in bosjes bij tuinen poepen tot agressieve verkoopmethoden waarbij de druk wordt opgevoerd om de aangelegde glasvezelkabel actief te gebruiken. In de regio Den Haag is vooral Open Dutch Fiber (ODF) met hoofdhuurder T-Mobile druk bezig met de aanleg van glasvezel. Maar ook KPN-onderdeel KPN NetwerkNL legt glasvezel aan in gemeenten als Den Haag en Delft. In de hele regio levert Ziggo de vaste diensten tv en internet via de kabel. De agressieve verkoopmethoden van concurrenten kunnen vooral Ziggo financiële schade berokkenen door weglopende klanten.

   

  Kabels

  Omroep West meldde enkele weken geleden al dat er veel klachten waren over kabels die uit de grond steken. Het gaat hierbij veelal om de roze glasvezelkabels van Open Dutch Fiber/T-Mobile. In tegenstelling tot KPN NetwerkNL brengt Open Dutch Fiber de glasvezelkabel alleen binnen de woning als de huiseigenaar de aansluiting actief gaat gebruiken voor vaste diensten. Als dit niet direct gebeurt, blijft het uiteinde van de glasvezelkabel uit de grond steken, zodat bij een eventueel later besluit zonder veel extra werkzaamheden alsnog een aansluitpunt kan worden gemonteerd in de meterkast. De los uitstekende glasvezelkabels zijn niet alleen ontsierend, maar zorgen ook voor onveilige situaties voor voetgangers. Met de gemeente Den Haag zijn inmiddels afspraken gemaakt om de kabels onder de grond weg te werken.

   

  Meer klachten

  Maar er zijn nog meer klachten van bewoners in de regio Haaglanden, waar nu glasvezel wordt aangelegd. Het gaat om een verscheidenheid aan irritaties. Zo is bij een inwoner de grond voor de voordeur inmiddels zes keer opengelegd. Andere inwoners klagen over poepende werklui die in de bosjes hun behoefte doen in plastic tasjes. T-Mobile verwijst in dezen naar aannemer VolkerWessels Telecom, die op zijn beurt dit soort gedrag onacceptabel noemt.

   

  Verkoop abonnementen

  Ook de agressieve manier waarop T-Mobile glasvezelaansluitingen probeert te verkopen wordt onprettig gevonden door de bewoners die zijn gehoord door de regionale omroep. Hiervoor is T-Mobile verantwoordelijk. De provider erkent dat ‘soms een klant niet tevreden is over onze verkoopmethoden’ maar stelt als verzachtende omstandigheid dat ‘dagelijks veel abonnementen worden verkocht’. De agressieve manier van verkoop kan uiteindelijk leiden tot een aanvaring met Ziggo. In de regio Haaglanden levert Ziggo van oudsher – eerder onder de naam Casema en deels ook UPC – vaste diensten via het kabelnetwerk. Al langere tijd wordt rond de aanleg van glasvezelnetwerken melding gemaakt van agressieve verkoopmethoden om het percentage actieve aansluitingen op te schroeven. Naast de genoemde klachten zijn er nog meer zaken die bewoners een doorn in het oog zijn.

  Open Dutch FiberODFT-MobileKPNKPN NetwerkNLglasvezelaanleg glasvezelDen HaagHaaglandenZiggoVodafoneZiggoconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP Live and Let Die

  Live and Let Die
  RTL 7 om 20:25 uur
  James Bond (Roger Moore, die de rol hier voor het eerst speelt) doet onderzoek naar de moord op drie collega's. Hij ontdekt dat de slachtoffers alle drie contact hadden met Kananga (Yaphet Kotto), de dictator van het Caraïbische eiland San Monique. Op San Monique krijgt 007 te maken met drugs, geweld en de duistere krachten van voodoo.

  TV-TIP Wheeler Dealers

  Wheeler Dealers
  discovery om 20:30 uur
  In mei 2002 werd de liefhebber van brullende motoren en brandend rubber getrakteerd op de gepeperde versie van de vrij brave Audi A6 Avant, de RS6 Avant. Met in het vooronder een 4,2 liter twinturbo V8, goed voor 450 pk, sprintte de opgepompte stationwagen in een duizelingwekkende 4,7 seconden van 0 naar 100 km/u. Mike vindt een ultra­marijnblauw exemplaar van de eerste generatie, die Elvis nog verder oppompt om het op het circuit op te nemen tegen dé sportwagen der sportwagens: de Porsche 911.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)