Goed nieuws voor Ziggo: minder glasvezel in grote steden

En dat is goed nieuws voor Ziggo. Dit kabelbedrijf levert in veel grote steden in de Randstad zoals Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam via het eigen kabelnetwerk van moederbedrijf VodafoneZiggo vaste diensten als tv en internet. In deze steden gaat Ziggo vanaf 15 oktober het nieuwe ‘netwerk van de toekomst’ Gigabit uitrollen. Hierdoor kan het kabelbedrijf een met glasvezel vergelijkbare internetsnelheid van in eerste instantie 1Gbps (1000Mbps) download aanbieden. Via het op de techniek DOCSIS 3.1 gebaseerde Gigabit-netwerk kan het echter geen gelijke up- en downloadsnelheid – zogenaamde symmetrische snelheid – aan klanten leveren. Dit kunnen aanbieders zoals KPN en T-Mobile via glasvezelnetwerken wel doen.
Meer glasvezel
Nadat KPN eerder de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken op een laag pitje had gezet, heeft het telecombedrijf het roer 180 graden omgegooid. Dochterbedrijf KPN NetwerkNL zet weer vol in op de aanleg van nieuw glasvezel. Dit moet leiden tot het voorzien van een miljoen woningen in de periode tot 2021 van een glasvezelaansluiting in de meterkast. Daarnaast zijn andere partijen in de aanleg en exploitatie van glasvezelnetwerken gesprongen. Deze partijen leggen vooral de nadruk op het buitengebied. Daarnaast zijn in enkele gemeenten in Nederland twee glasvezelnetwerken van verschillende netwerkbeheerders aanwezig. Dit wordt door critici als onnodige kapitaalvernietiging gezien. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is hierdoor een oriënterend onderzoek begonnen.
Randstad
In de dichtbevolkte grote steden in de Randstad blijft de aanleg van glasvezelnetwerken achter. Dit heeft meerdere redenen. In enkele steden speelt de historische binnenstad een rol. Dit zorgt niet alleen dat aanleg in deze historische gebieden duurder is. Ook is het verkrijgen van vergunningen voor graafwerkzaamheden in bepaalde gevallen moeilijker. Het voordeel van VodafoneZiggo is dat bij het opwaarderen van het ‘netwerk van de toekomst’ van Ziggo is dat hiervoor niet gegraven hoeft te worden en dus geen schep in de grond geplaatst hoeft te worden om met glasvezel vergelijkbare downloadsnelheid aan klanten te leveren.