Apparaten onbruikbaar door toedoen fabrikanten
Omdat fabrikanten software en firmware van apparaten niet meer aanpassen, valt de ondersteuning dus feitelijk weg. Onder meer tablets, televisies, smartphones en luidsprekers worden hierdoor gedeeltelijk en zelfs in sommige gevallen geheel onbruikbaar. Het resultaat is dat consumenten dan nieuwe apparatuur moeten aanschaffen. Fabrikanten lijken het stoppen van ondersteuning van oudere apparaten als een nieuw verdienmodel te beschouwen. Dat wordt bijvoorbeeld zichtbaar omdat soms na een jaar al met de ondersteuning van apparaten wordt gestopt.
Televisie
Consumenten kochten bijvoorbeeld enkele jaren geleden gemiddeld na iets meer na zes jaar een nieuwe televisie. Nu de winstmarge op televisies minder wordt, willen fabrikanten de doorlooptijd verminderen. Dat deed men in eerste instantie met nieuwe beeldtechnieken als HD, 3D en Ultra HD. Na het mislukken van 3D zijn consumenten minder snel geneigd om een nieuwe televisie vanwege verbeterde beeldtechniek aan te schaffen. Smart TV internettelevisieplatforms zijn daarom nu voor fabrikanten een reden om de consument tot de aanschaf van een nieuwe televisie te verlokken. Meer kijkers gebruiken apps om direct via de televisie van online tv-diensten als Netflix, Videoland en NLziet gebruik te maken. En deze apps werken dan bijvoorbeeld plotseling naar twee jaar niet meer op de televisie. Een beveiligingsupdate van de app zou de werking niet meer mogelijk maken.
Update
Maar de werkelijke reden is dat de fabrikant het internettelevisieplatform niet van een update heeft voorzien. En dit ook weigert te doen. Met soms bedenkelijke redenen opgevend dat bijvoorbeeld apps in omvang te groot zijn geworden of te veel geheugen gebruiken. Alle grote televisiefabrikanten – waaronder LG, Sony, Samsung en Philips – maken zich hier schuldig aan. Maar TPVision – de fabrikant die televisies onder de merknaam Philips op de markt brengt – wordt door consumenten vaker in deze problematiek genoemd.
Tablets
Maar ook bij tablets speelt slechte ondersteuning een rol van betekenis. Zo worden veel – veelal goedkopere – modellen die van het Android besturingssysteem gebruik maken na aanschaf niet meer naar de nieuwe Android-versie opgewaardeerd. Hierdoor kunnen gebruikers na enige tijd niet meer via apps als Ziggo GO en KPN Interactieve TV-app naar tv-zenders kijken. Maar ook bij duurdere tablets van bijvoorbeeld Apple is dit het geval. Wie nog een goed werkende iPad van de tweede generatie heeft, kan ook alle apps niet meer gebruiken omdat hiervoor iOS 11 vereist is, En deze versie is niet meer op dit model te downloaden. Hetzelfde geldt voor smartphones. Bij luidsprekers zijn gevallen bekend dat deze voor streamen van muziek onbruikbaar zijn geworden omdat deze geen noodzakelijke update naar de vernieuwde variant van Airplay gekregen hebben.