1. Nieuws

  Gratis en legaal tv kijken zonder internet: Lees hier hoe dit kan

  Als wordt gepraat over gratis naar tv-zenders kijken, wordt vrijwel vaak gedacht aan een illegaal abonnement dat via internet gebruikt kan worden. Maar is dit altijd het geval?
  Jarco Kriek
  28 september 2020
  comments 6
  Gratis en legaal tv kijken zonder internet: Lees hier hoe dit kan
  Foto KMD

  Het tv-abonnement is in de loop der jaren fors in prijs gestegen. De tijd dat voor nog geen zeven euro per maand met Digitenne van KPN naar de 25 belangrijkste zenders lineair gekeken kon worden, ligt ver achter ons. Een tv-abonnement dat niet in combinatie met internet wordt gekocht, kost nu in veel gevallen bijna drie keer zoveel.

   

  TV en internet

  En dat is teveel voor een groeiende groep Nederlanders. Ze kunnen het simpelweg niet meer betalen. Of in andere gevallen wíllen ze het niet meer betalen. Het gevolg is dat de verkoop van tv-abonnementen bij distributeurs als Ziggo, KPN en T-Mobile onder druk staat. De situatie wordt overigens anders als bij een aanbieder internet in hetzelfde abonnement met tv wordt gecombineerd. In dat geval kost het tv-abonnement gemiddeld tussen de tien en vijftien euro per maand. Als bij Ziggo alleen internet wordt gekocht, krijgt men zelfs zonder extra te betalen toegang tot vijftig zenders, waaronder de belangrijkste Nederlandse zenders en het sportkanaal Ziggo Sport.

   

  Blijf op de hoogte

  Voor Nederlanders die geen tv-abonnement willen kopen, maar toch op de hoogte van het dagelijkse nieuws willen blijven of bijvoorbeeld naar actuele nieuws-, actualiteiten- en sportprogramma’s willen kijken, zijn er voldoende mogelijkheden om dit zonder maandelijks te betalen abonnement te doen. Het enige wat vaak wel gedaan moet worden, is een eenmalige investering in ontvangstapparatuur.

   

  Ethertelevisie

  In Nederland zijn de drie landelijke kanalen van publieke omroep NPONPO 1, NPO 2 en NPO 3 – ongecodeerd en dus gratis digitaal via de ether te bekijken. Dit geldt ook voor de regionale tv-zender van de provincie waar men kijkt alsmede de regionale tv-zender van een aangrenzende provincie. Twijfels over de beeldkwaliteit van deze gratis te ontvangen zenders hoeft men niet te hebben. De zenders worden namelijk in Full HD 1080P uitgezonden. Dit beeldformaat wordt door geen enkele distributeur geleverd die betaalde tv-pakketten aan Nederlanders verkopen.

   

  DVB-T2

  De ontvangst van het ongecodeerde zenderpakket van publieke landelijke en regionale tv-zenders is in vergelijking met voorheen wel iets gecompliceerder geworden. Bij digitale ethertelevisie is vorig jaar de overstap van de uitzendnorm DVB-T naar DVB-T2 gemaakt. Dit was om meerdere redenen nodig. Als eerste is de bandbreedte in de ether die digitale tv mag gebruiken vanwege de opkomst van mobiele datadiensten – zoals internet – verminderd. De tv-zenders wilden ook de overstap van SD in slechte beeldkwaliteit naar HD in betere beeldkwaliteit maken. Met de uitzendnorm DVB-T2 in combinatie met compressietechniek HEVC (H.265) is dit mogelijk.

   

  Geschikte apparatuur

  Nadeel is echter wel dat nieuwere apparatuur gebruikt moet worden om zenders uitgezonden in DVB-T2/HEVC te ontvangen. Waar voorheen de NPO-zenders met vrijwel elke platte televisie met de ingebouwde tv-tuner ontvangen kon worden, is dit nu alleen het geval bij nieuwere modellen 4K Ultra HD-televisies. In alle andere gevallen is een losse tv-decoder nodig. Echt prijzig zijn deze ontvangers overigens niet. Bij Chinese webwinkels zijn ze al voor rond de 25 euro verkrijgbaar. Wie gewoon bij een Nederlandse elektronicawinkel wil kopen, betaalt 15 tot 20 euro meer voor hetzelfde of een gelijkwaardig apparaat.

   

  Nieuws en sport

  Met de ontvangst van de NPO-zenders haalt men niet alleen actuele nieuws- en actualiteitenprogramma’s gratis in de woon- of slaapkamer. Er kan ook met het bord op schoot naar de samenvattingen van alle Eredivisiewedstrijden gekeken worden. Hetzelfde geldt voor alle interlands van Oranje. Ook amusement, informatieve programma’s, kinder- en jeugdprogramma’s en belangrijke nationale en internationale series zijn op deze manier te bekijken.

   

  Satelliet

  Wie dit aanbod nog te weinig vindt, kan naast digitale ethertelevisie ook satelliettelevisie aan het aanbod toevoegen. Met een kleine schotelantenne en FTA-satellietontvanger zijn honderden tv- en radiozenders – vaak in HD-kwaliteit – te ontvangen. De eenmalige investering bedraagt afhankelijk van de wensen tussen de 100 en 200 euro. Als men voor ontvangt van DVB-T2 een extra tv-decoder moet kopen, kan men ook kiezen voor een hybride ontvanger. Met hetzelfde apparaat kan dan namelijk DVB-T2 en satellietontvangst gecombineerd worden. Wie een 4K Ultra HD-televisie heeft, hoeft geen satellietontvanger te kopen. Met deze modellen kan zowel DVB-T2 als satelliet met de ingebouwde tv-tuner gelijktijdig ontvangen worden.

   

  Schotelantenne

  Satelliettelevisie is echter moeilijker te installeren. Waar bij DVB-T2 simpelweg een antenne voor het raam of buiten in een mast geplaatst moet worden, dient de bij satelliettelevisie benodigde schotelantenne met vrij zicht op de satelliet nauwkeurig uitgericht te worden. YouTube is in dit soort gevallen een goede vriend. Maar wie het na het bekijken van enkele video’s nog te ingewikkeld vindt om de schotelantenne uit te richten, kan het beste bij het bedrijf waar men de ontvangstapparatuur koopt vragen of dit bedrijf de schotel wil plaatsen en uitrichten. Voor een bedrag van rond de 100 euro leveren veel satellietspeciaalzaken een dergelijke service.

   

  Wat kan je gratis via de satelliet ontvangen?

  De schotelantenne uitrichten op Astra2-satelliet (28,2 graden oost) is het meest aan te bevelen. Via deze satellietpositie zijn namelijk alle Britse tv- en radiozenders van BBC in HD te ontvangen. Ook de belangrijkste Britse commerciële zenders van onder meer ITV en Channel 4 zijn op deze manier te bekijken. Dit samen met de belangrijkste internationale nieuwszenders – veelal in HD-kwaliteit – zoals CNN, Sky News, BBC World News en CNBC maakt deze satellietpositie een echte aanrader. Voor liefhebbers van Duitse televisie is de Astra1-satelliet een aanrader. Naast alle publieke en commerciële Duitse zenders zijn ook de belangrijkste internationale nieuwszenders op deze satellietpositie te vinden. Voor wie niet kan kiezen, zijn er ook schotelantennes te koop waar beide satellietposities gelijktijdig ontvangen kunnen worden. Daar hangt natuurlijk wel een iets duurder prijskaartje aan. Ook is de installatie van de schotelantenne door de gecombineerde ontvangst moeilijker.

   

  Haal de wereld in de huiskamer

  Zeker als gekozen wordt voor DVB-T2 ontvangst in combinatie met ontvangst van de Astra1- en Astra2-satelliet ontstaat een aanbod van meer dan 500 tv- en radiozenders dat tot in lengte der tijden gratis ontvangen en bekeken dan wel beluisterd kan worden. Voor menig kijker is dit aanbod ruim voldoende om het betaalde tv-abonnement te vervangen. Voor Nederlanders die naar de commerciële zenders van RTL en Talpa willen kijken, is deze manier van tv-kijken geen uitkomst. Deze zenders zijn namelijk niet gratis in de ether of via satelliet te ontvangen. Ongecodeerde satellietontvangst is natuurlijk ook door abonnees van alle Nederlandse distributeurs – zoals Ziggo, KPN en T-Mobile – te gebruiken om het zenderaanbod zonder maandelijkse extra kosten uit te breiden. Wie via de satelliet Nederlandse tv-zenders via Canal Digitaal of Joyne kijkt, heeft direct toegang tot het ongecodeerde zenderaanbod dat op de satelliet te vinden is waar de schotelantenne op is uitgericht.

  TVtelevisiegratisongecodeerdethertelevisiesatellietzenderaanbodcordcuttercordcuttersDVB-TDVB-T2DigitenneAstra1Astra2schotelantennesatellietkijker

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • The Best of Decade Collection met Argo, American Sniper, Gravity, Joker en Mad Max

   Win The Best of Decade Collection dvd-box

   De periode van pepernoten, kerstkransjes en lekker wegkruipen op de bank is alweer bijna aangebroken en daarom heeft Warner Home Video een bijzondere The Best of Decade Collection uitgebracht. Argo, American Sniper, Gravity, Joker en Mad Max zijn enkele van de beste films van het afgelopen decennium en Totaal TV mag deze box vol topfilms drie keer weggeven.

  TV-TIP Botched

  Botched
  E! Entertainment om 19:00 uur
  Dat je ver weg moet blijven van illegaal plastisch gesleutel ondervond het 35-jarige Instagram-model Miss Miami aan den lijve. Na een serie bil-injecties zwol haar bips op tot enorme proporties.

  TV-TIP The Girl on the Train

  The Girl on the Train
  Net5 om 20:30 uur
  Tijdens haar dagelijkse reis ziet de gescheiden Rachel Watson elke dag een in haar ogen perfect stel; Megan en Scott Hipwell. Dit krijgt snel een keerzijde, want Rachel ontdekt iets gruwelijks.

  Interview

  • The Undoing Hugh Grant

   Hugh Grant

   The Undoing

   Hugh Grant werd groot als de ietwat onhandige goedzak in een rits aan romantische komedies. Inmiddels kiest de onlangs zestig geworden acteur andere rollen, zoals in drama-miniserie The Undoing.
   Reacties0 reactie(s)