‘Hardere aanpak illegale IPTV-abonnementen’
Stichting BREIN-directeur Tim Kuik ziet illegale IPTV-abonnementen een steeds groter probleem worden. Dit verkondigde hij op BNR Nieuwsradio. De aanpak moet dan ook harder, maar vooral intensiever worden. Daarbij moet de overheid ook een belangrijke rol gaan spelen. Het faciliteren en de verkoop van illegale IPTV moet strafrechtelijk aangepakt worden. Stichting BREIN treedt steeds vaker tegen deze illegale handelingen op, maar moet daarbij de civielrechtelijke weg bewandelen. Dit heeft minder effect dan het strafrecht.
Prijsverhoging
Nu aanbieders als Ziggo en KPN de prijs van abonnementen verhogen, gaan Nederlanders op zoek naar een goedkoper kijkalternatief. Zo moeten KPN-klanten die FOX Sports willen volgen vanaf 5 september 156 euro per jaar betalen om legaal naar de zes zenders van deze betaalzender te kijken. Wie goed zoekt, vindt heel makkelijk op internet – onder meer via sites als Marktplaats – een IPTV-abonnement waar voor de helft van dit bedrag naar dezelfde kanalen gekeken kan worden. Natuurlijk illegaal. Maar voor de zuinige Nederlander is dit een horde waar al snel overheen gesprongen wordt. In enkele gevallen is de gebruiker echt zo naïef dat hij serieus niet weet dat hij dingen doet die niet mogen en dus illegaal zijn. Als bonus krijgt de gebruiker van het illegale IPTV-abonnement ook nog eens duizenden andere kanalen uit de gehele wereld, waaronder alle Nederlandse zenders met naast FOX Sports ook de betaalzenders Ziggo Sport Totaal en Film1. Ook geliefd zijn de zenders van het Britse Sky waaronder Sky Sports met een eigen Formule 1-kanaal waar de Nederlandse coureur Max Verstappen regelmatig op te zien is.
Aanpak illegale IPTV
Stichting BREIN gaat de verkoop van illegale IPTV-abonnementen in Nederland harder aanpakken. Een goed streven dat moeilijk uitvoerbaar is. Het blijft met de huidige aanpak dweilen met de kraan open. Een kat-en-muis-spel waarbij BREIN de kat is die af en toe een muis pakt, maar waarbij de muizen zich in de muizenhol blijven vermenigvuldigen. Aanpak bij de bron is dan ook nodig. Maar de armen van BREIN reiken bij lange na niet zo ver. De bron is namelijk niet de verkoper van het illegale IPTV-abonnement maar de eigenaren van de servers die streams voor abonnementen leveren. En dat zijn vaak grotere criminele organisatie die met harde hand hun broodwinning verdedigen. Als verkoper van het illegale IPTV-abonnement geef je dan ook de naam van je leverancier vrijwel nooit prijs. De consequenties kunnen groot zijn. Sommige experts vergelijken de inrichting van deze criminele organisaties met deze van drugshandel, inclusief de sancties die gelden voor personen die uit de school klappen.
Gebruikers aanpakken
Nu de echte bron moeilijk aangepakt kan worden, komt de stap wel dichterbij dat de eindgebruiker in beeld komt. BREIN heeft tot nu toe het beleid gevoerd dat gebruikers ongemoeid bleven. Maar om bron en tussenhandel van de illegale IPTV-abonnementen nog een beetje te kunnen raken, kan dit vrijwel alleen via de afnemers (de eindgebruikers). Een andere manier is een grotere samenwerking tussen Nederlandse marktpartijen. Denk hierbij aan verkopers van legale abonnementen zoals distributeurs en betaalzenders. Als het legale alternatief goedkoper wordt gemaakt, wordt het animo voor het illegale alternatief minder. Zie het succes van online muziekdienst Spotify.
Illegaal moet je niet willen
Je ziet op Totaal TV ook vaker als reacties onder artikelen dat iemand wordt aanbevolen een illegaal IPTV-abonnement te kopen. De vraag is echter of je dit moet willen. Als eerste ondersteunt je hiermee veelal criminelen die inkomsten uit illegale IPTV gebruiken om andere illegale handelingen te financieren. Daarnaast moet je een echt technisch onderlegd zijn om op een relatief veilige manier dit IPTV-aanbod te gebruiken. Je maakt namelijk via televisie, tablet, smartphone, mediaspeler of computer verbinding met de criminele organisatie. Er zijn voldoende gevallen bekend dat de gebruikte apparatuur door deze connectie geïnfecteerd werd.