Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Heeft openbreken kabel door ACM nu al nadelige gevolgen voor klanten Ziggo?

    De komende week doet het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) uitspraak in het hoger beroep dat VodafoneZiggo tegen het openbreken van de Ziggo-kabel heeft ingesteld.
    Jarco Kriek
    28 september 2019
    comments 4
    Heeft openbreken kabel door ACM nu al nadelige gevolgen voor klanten Ziggo?

    De vraag is echter of klanten van Ziggo nu al geen last hebben van het besluit van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Sinds het openbreken van de kabel op 1 oktober is het bijvoorbeeld bij door Ziggo geleverde tv-diensten rustig op het gebied van het zenderaanbod gebleven. Waar concurrenten van Ziggo zoals KPN en T-Mobile het zenderaanbod versterkten met meer HD-zenders en (gedeeltelijke) vervanging van zenders die uit eigen overweging met distributie in Nederland stopten, blijft de zenderlijst van Ziggo-klanten vrijwel ongewijzigd.

     

    ACM

    Of het alleen door het besluit van ACM komt, kan niet met zekerheid gesteld worden. Zolang de zaak onder de rechter is, geven de betrokken partijen slechts sporadisch reactie op vragen die gesteld worden. Maar dat het openbreken van de kabel iets met het terughoudende zenderbeleid van VodafoneZiggo bij Ziggo te maken heeft, kan toch wel met enige zekerheid gezegd worden. Het openbreken van de kabel gaat Ziggo namelijk bandbreedte kosten. Bijvoorbeeld omdat elke toetreder minimaal een zender naar eigen inzicht aan de eigen klanten mag gaan aanbieden die afwijkend is van het zenderaanbod van Ziggo of andere toetreders.

     

    Netwerk van de toekomst

    Maar ook de werkzaamheden rond ‘het netwerk van de toekomst’ kan met het huidige beleid met zenderaanbod te maken hebben. Ziggo is nog bezig met het uitfaseren van analoge tv in delen van het verzorgingsgebied. Een deel van de bandbreedte die hierbij vrijkomt, gaat het kabelbedrijf gebruiken voor het leveren van niet alleen sneller maar vooral ook stabieler internet. Omzetting van meer zenders van SD naar HD lijkt daarnaast makkelijk. In praktijk is dit echter moeilijker. Een deel van de digitaal kijkende Ziggo-klanten gebruikt namelijk een tv-decoder die alleen voor SD geschikt is. Het omzetten van zenders die bijvoorbeeld in het standaard DKTV-abonnement aangeboden worden, kost hierdoor extra bandbreedte omdat de SD-verspreiding van de betreffende zender niet gestopt kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de nieuwszender CNN.

     

    Concurrentie

    Wat de reden dan ook mag zijn, met het zenderaanbod lopen concurrenten op Ziggo uit. In een zeer dynamische markt van vaste diensten die Nederland kent, is dit voor het kabelbedrijf een zorgelijke situatie. Het is daarom goed het CBb op korte termijn duidelijkheid geeft op de vraag of de kabel van Ziggo wel of niet voor toetreders als T-Mobile en YouCa gebruikt mag worden.

    ZiggoVodafoneZiggoAutoriteit Consument & MarktACMtoetredersT-MobileYouCareguleringtvtelevisieabonnementzenderaanbodbandbreedtenetwerk van de toekomstanaloogdigitaalCBbCollege van Beroep voor het bedrijfslevenconcurrentieinternet

    Reacties