Het kan binnenkort echt: gratis online naar films en series kijken

De Amerikaanse gratis streamingdienst IMDb TV wil namelijk voor het einde van dit jaar de vleugels in Europa uitslaan. Het is nog niet bekend in welke landen IMDb TV beschikbaar gaat komen. Maar Nederland is voor veel online streamingdiensten dusdanig belangrijk dat deze in het verleden hun diensten vaak als een van de eerste gingen aanbieden. Gratis naar toptitels films en series kijken, kan dus mogelijk voor het einde van 2019 een feit zijn. En dat betekent concurrentie voor in Nederland veel gebruikte streamingdiensten als Netflix, Videoland en Amazon Prime Video.
Reclame
IMDb TV is eigendom van Amazon. De naam IMDb is op dit moment in Nederland vooral bekend van de internetsite waar kijkers hun oordeel over films en series kunnen geven. Omdat veel kijkers dit doen, is het cijfer dat IMDb over content geeft betrouwbaar te noemen. In Amerika biedt IMDb ook online gratis films en series aan. Het verdienmodel van IMDb TV is reclameverkoop. Net als bij de huidige lineaire tv worden films en series voor reclameblokken onderbroken. In Amerika is dit bij een film meestal vier keer het geval: een keer voor en drie keer tijdens een film of serie. De reclameblokken zijn wel korter in vergelijking met lineaire zenders in Nederland. Een reclameblok duurt bij IMDb TV niet langer dan twee minuten. Wie reclamevrij naar het content van IMDb TV wil kijken, kan dit in veel gevallen bij Amazon Prime Video vinden.
Contentaanbod
Onduidelijk is in welke Europese landen IMDb TV verschijnt. Deze onduidelijkheid is er ook voor het aanbod van films en series. Dat dit afwijkend is in vergelijking met het huidige aanbod in Amerika staat wel als een paal boven water. Dit heeft met het systeem van verkoop van uitzendrechten te maken. Deze rechten worden nog steeds per land verkocht. De komst van IMDb TV in Europa maakt het speelveld waarin online streamingdiensten opereren wel dynamischer. Zo komen volgend jaar de betaalde streamingdiensten Disney+ en WarnerMedia wereldwijd, en dus waarschijnlijk ook in Nederland, op de markt. Dit maakt de concurrentie voor lineaire tv nog groter.