Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Het rommelt op de glasvezelmarkt: geruchten over overnames

    Wat marktkenners al enige tijd verwachten, lijkt toch realiteit te worden: op de glasvezelmarkt wordt onderling volop geflirt.
    Jarco Kriek
    31 mei 2024
    comments 6
    Het rommelt op de glasvezelmarkt: geruchten over overnames
    Foto Getty Images

    Het rommelt op de Nederlandse glasvezelmarkt. Dit was te verwachten, want drie glasvezelnetwerken naast het landelijk dekkende Ziggo kabelnetwerk is te veel voor zo'n klein landje. Gezonde commerciële exploitatie wordt met een dergelijk aantal netwerken moeilijk. Hierdoor is het niet uitgesloten dat er van de drie partijen die bezig zijn met het uitrollen van glasvezel uiteindelijk één gaat afvallen. Niet dat de glasvezels die door deze partij in de grond zijn geboord dan plots nutteloos zijn. Een van de huidige glasvezelexploitanten wordt overgenomen of gaat fuseren met een andere.

     

    KPN

    Het is vrijwel ondenkbaar dat KPN afhaakt. Voor KPN is glasvezel de vervanging van het oudere kopernetwerk. De aanleg wordt niet alleen via de eigen divisie NetwerkNL gedaan: samen met pensioenfonds ABP heeft KPN de joint-venture Glaspoort opgericht. Het uiteindelijke doel van KPN is dat over twee jaar op minimaal vier van de vijf adressen een glasvezelaansluiting aanwezig is. KPN heeft een langetermijnvisie. Eerdere pogingen van buitenlandse investeerders om dit telecombedrijf over te nemen werden stellig en vriendelijk afgewezen.

     

    Delta Fiber

    Bij Delta Fiber is de situatie gedeeltelijk anders. De providers die onder Delta Fiber vallen – Delta en Caiway – hadden in het verleden eigen kabelnetwerken die in delen van het land aanwezig waren. Een groot deel van de oude coaxkabel is overbouwd met glasvezel. Daarnaast is Delta Fiber begonnen met de aanleg van glasvezel buiten het traditionele verzorgingsgebied van Delta en Caiway. Delta Fiber is eigendom van de buitenlandse investeerders EQT en Stonepeak. Gezien de situatie op de Nederlandse glasvezelmarkt wordt op dit moment de strategie onder de loep genomen. Eerste uitkomst van deze studie is het voornemen op 200.000 van de op dit moment gerealiseerde aansluitingen te verkopen aan Glaspoort. Alleen een oordeel van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) staat deze transactie nog in de weg.

     

    Speculaties

    Mocht deze goedkeuring er komen dan ontstaat er een nieuwe situatie, die leidt naar een tweesprong. De ene weg leidt naar een situatie waarin Delta Fiber in stukjes of mogelijk zelfs direct volledig aan Glaspoort wordt verkocht. Voor een dergelijk scenario is het momentum nu goed. De overlap tussen de netwerken van KPN (NetwerkNL en Glaspoort) en Delta Fiber is nu nog minimaal, maar kan in de toekomst alleen maar groeien. Maar vanuit de sector melden bronnen aan Totaal TV nog een andere scenario.

     

    Open Dutch Fiber

    Het is namelijk de afgelopen tijd wel heel erg stil geworden rond Open Dutch Fiber (ODF). Zo zijn er geen recente aankondigingen van nieuwe netwerken. De ODF-netwerken zijn voor KPN als gehele aankoop niet interessant. De overlap tussen de netwerken is te groot. Maar het samenvoegen van de netwerken van Delta Fiber en Open Dutch Fiber is wel een interessante optie. Delta Fiber richt zich voornamelijk op kleine en middelgrote steden. Open Dutch Fiber mikt op de iets meer bevolkte gebieden. Bronnen melden dat er wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn voor een overname of fusie van de activiteiten van Delta Fiber en Open Dutch Fiber. De verkoop van aansluitingen in dunbevolkte gebieden van Delta Fiber aan Glaspoort moet in dat geval gezien worden als een strategische beslissing. KPN wil uiteindelijk in alle gebieden waar koper ligt dit vervangen door glasvezel, ook in de dunbevolkte gebieden waar Delta Fiber nu al glasvezel heeft. Concurreren in dergelijke gebieden zorgt voor een nog ongezondere exploitatie van netwerken. Verkoop kan in dergelijke gevallen strategisch de beste keuze zijn. Het zorgt ook voor geld om eventueel het netwerk uit te breiden door aankoop van andere aansluitingen. Zoals de aansluitingen die nu van Open Dutch Fiber zijn.

    KPNNetwerkNLGlaspoortABPDelta FiberEQTStonepeakOpen Dutch FiberODFglasvezel

    Reacties