Het succes van internetradio zet lineaire radio via FM en DAB+ onder druk
Meer Nederlanders luisteren naar muziek via internet. Een deel doet dit via zelfgemaakte speellijsten van online muziekdiensten als Spotify en Apple Music. Wie echter geen extra abonnement voor het luisteren naar muziek wil aanschaffen, kan terecht bij tienduizenden radiozenders die online te beluisteren zijn. In Nederland veel beluisterde radiozenders zoals Radio 538, Sky Radio, Radio 10, Qmusic, NPO Radio 2 en NPO Radio 5 bieden niet alleen de hoofdzenders – die in de ether via FM en DAB+ te beluisteren zijn – online aan. Ook enkele thematische radiokanalen van deze zenders zijn online te beluisteren. Het voordeel voor de luisteraar is niet alleen dat een gerichtere muziekstroming op deze zenders te horen is. Ook zijn de zenders veelal zonder presentatie van een dj.
Radiopiraten
Online radio levert voor de luisteraar van middelbare leeftijd ook de mogelijkheid om weer te kunnen luisteren naar radiopiraten die in hun jeugd in Nederland populair waren. Deze spelen met de muziekkeuze in op het sentiment van de luisteraar. Zo is op online radiozenders als Keizerstad, Radio Stad Den Haag, Radio Atlantis Rotterdam en Hofstad Radio alleen muziek te horen uit de tijd dat deze radiopiraten via de illegale zenders in grote delen van Nederland te beluisteren waren. Dat deze radiozenders het succes zien groeien en het aantal luisteraars zien toenemen, blijkt uit de vernieuwingen die plaatsvinden. Zo heeft Radio 078 vanaf vandaag een vernieuwde muziekdatabase in gebruik genomen. Het online radiostation belooft de luisteraar
een mix van de beste uptempo hits uit de jaren ’80.
Vooral thuis online
Het online naar radio luisteren, gebeurt op dit moment hoofdzakelijk als een vaste internetverbinding beschikbaar is. Online in de auto of trein naar muziek luisteren, wint wel aan terrein. Maar dat is slechts mondjesmaat. Dit ondanks dat databundels bij mobiele dienstenaanbieders als KPN en Vodafone steeds groter worden. T-Mobile en Tele2 hebben zelfs abonnementen met onbeperkte databundels. Maar met de huidige mobiele infrastructuur is het zelfs met onbeperkte databundels een probleem als veel gebruikers tegelijk van dezelfde zendmast gebruik proberen te maken. Online naar muziek luisteren als de auto in een file staat, loopt in sommige gevallen nu al uit op het haperen van de muziek. Als meer mensen online in de auto als vervanging voor FM en DAB+ gaan gebruiken, wordt het ongestoord naar muziek luisteren nog moeilijker. Het is daarom begrijpelijk dat de landelijke en regionale radiozenders voor de directe toekomst naast online voor thuis de hybride weg met FM en DAB+ voor buitenhuis bewandelen. Pas veel later als overal in Nederland een goed werkend en uitgebouwd 5G-netwerk beschikbaar is, kan een volledige online toekomst van radio onderzocht worden.