Hitte zorgt voor storing tv en radio
Verstoring van ontvangst van Nederlandse radiozenders is gebruikelijk bij bepaalde weersomstandigheden. Het gaat hierbij om atmosferische storingen veroorzaakt door interferentie. Het is hierdoor goed mogelijk dat via de portable radio op het strand of in de tuin de favoriete Nederlandse radiozender niet of slecht te beluisteren is. In plaats hiervan is een buitenlandse zender te beluisteren. Deze zendt op dezelfde frequentie als de Nederlandse radiozender uit. Normaal is de buitenlandse zender in Nederland niet te ontvangen. De extreme weersomstandigheden van dit moment, zorgen dat het ontvangstsignaal zo hard is dat hierdoor de Nederlandse zender wordt weggedrukt. Dit verschijnsel doet zich op dit moment alleen op FM voor. Wie de digitale DAB+ radio opnieuw naar zenders laat zoeken, heeft een gerede kans dat door de weersomstandigheden tijdelijk buitenlandse zenders ontvangen en beluisterd kunnen worden.
Televisie
Ook bij ontvangst van tv-zenders kunnen korte of langere onderbrekingen plaatsvinden. Zo heeft kabelbedrijf Ziggo enige tijd in de omgeving van Haarlem problemen gehad met het leveren van digitale tv aan klanten. In veel gevallen die zich in het verleden bij kabelbedrijven met hogere temperaturen hebben voorgedaan, ging het om oververhitting van netwerkapparatuur die in wijkkasten aanwezig zijn. Sommige van deze wijkkasten staan vol in de zon waardoor de temperatuur in de wijkkast nog enkele tientallen graden hoger wordt. Ondanks dat distributeurs zoals Ziggo en KPN de nieuwste technieken voor koeling van apparatuur in wijkkasten gebruiken, is uitval in een beperkt aantal gevallen moeilijk te voorkomen.
Digitenne
Ook Nederlanders die digitaal in de ether naar televisie kijken, kunnen tijdelijk problemen met de ontvangst ondervinden. In Nederland kan via de ether zonder abonnement naar zenders van NPO en RPO gekeken worden. Ook het gecodeerde aanbod van KPN Digitenne is met een geschikt abonnement en in combinatie met de verplichte bruikleendecoder te bekijken. Na de omzetting naar DVB-T2/HEVC was de ontvangst in enkele gebieden – bijvoorbeeld in Zeeland – al problematisch. Door de hitte en atmosferische storing gelijk als bij FM-ontvangst via radio kan het ontvangstsignaal iets minder sterk worden.