Hoe werkt dit: Ook dit seizoen Formule 1 gratis en legaal volledig live te volgen

Een VPN is in Nederland – en vrijwel alle andere landen in de wereld – een legaal hulpmiddel om enigszins onzichtbaar van internet gebruik te maken. VPN is de afkorting van Virtual Private Network. Een VPN is in eerste instantie bedoeld om anoniem het internet rond te struinen en persoonlijke gegevens beter te beschermen. Een voordeel voor tv-kijkers is dat men kan doen lijken alsof vanuit een specifiek land verbinding worde gemaakt met het internet. Dit betekent feitelijk dat naar tv-zenders gekeken kan worden die in dit betreffende land zonder abonnement beschikbaar zijn. Zoals gezegd, de wet wordt hiermee niet overtreden. Echter, ook weer niet in alle gevallen. Als via een VPN-verbinding van een illegaal IPTV-abonnement gebruik wordt gemaakt, dan maakt het gebruik van een VPN dit illegaal abonnement niet plots legaal.
Geoblocking
Velen zullen zichzelf afvragen waarom de omweg met een VPN-verbinding nodig is. Het antwoord op deze vraag is met één woord te geven: geoblocking. Dit is een techniek waarbij op basis van het gebruikte IP-adres wordt bepaald in welk land een internetverbinding tot stand komt. Tv-zenders en streamingdiensten kopen de uitzendrechten van films, series en dus ook sporten – waaronder Formule 1 – op landniveau. Zo is bijvoorbeeld PDC darts in Nederland alleen met een duur abonnement op Viaplay te bekijken, terwijl hetzelfde toernooi in België zonder extra te betalen met het goedkoopste traditionele tv-abonnement te zien is bij de commerciële zender VTM. Bij geoblocking – het woord zegt het eigenlijk al – word toegang tot een stream geblokkeerd als gebruik wordt gemaakt van een internetverbinding dit tot stand komt vanuit een land waar voor deze stream moet worden betaald. Met een VPN wordt de aanbieder van de content om de tuin wordt geleid.
Formule 1
Een VPN komt ook van pas om gratis te kijken naar Formule 1. De racesport is bijvoorbeeld live te zien via de internetstreams van onder meer de tv-zender Servus TV (Oostenrijk) van raceteam-eigenaar Red Bull, via GloboPlay (Brazilië) en RTSH Sport (Albanië). Wie bijvoorbeeld Formule 1 live wil volgen via Servus TV, kan met een VPN verbinding maken met de Oostenrijkse server van de VPN-aanbieder. Voor Servus TV lijkt het in dit geval alsof de kijker zich in Oostenrijk bevindt en daarom zal de aanbieder de internetstream zonder bezwaar openzetten.
Olav Mol
Dit beeld gaat in dat geval vergezeld van Duitse commentaar. Mocht dat een probleem zijn, dan is er ook nog het Nederlandse commentaar van Olav Mol en Jack Plooij via internetzender Grand Prix Radio. In de app van deze radiozender is een handige tool aanwezig waarmee de gebruiker zelf beeld en geluid kan synchroniseren.
Internet
Het maakt bij het gebruik van VPN niet uit bij welke Nederlandse aanbieder een internetabonnement wordt afgesloten. Of dit nu bij Ziggo, KPN, T-Mobile of Delta Fiber (Delta en Caiway) is, VPN werkt bij allemaal. Wel is het aan te bevelen om een betaalde VPN-verbinding te gebruiken. Er zijn ook gratis VPN-servers voor veel landen te vinden maar die zijn veelal niet snel en minder stabiel. Hierdoor hapert het beeld vaak regelmatig of valt het helemaal weg. Dit bevordert het kijkplezier natuurlijk niet. Bij aanbieders als NordVPN, VyperVPN en ExpressVPN kan eenvoudig een abonnement gekocht worden. Wie een beetje op de koopjes let, kan dit al voor enkele euro per maand doen. Bij dergelijke abonnementen is toegang tot servers in tientallen landen van de wereld mogelijk. En dit abonnement kan dus niet alleen voor het bekijken van films, series en sport gebruikt worden. Het bevordert de eigen veiligheid en privacy op internet. En als bonus kan een VPN natuurlijk ook worden gebruikt om tijdens een vakantie waar dan ook in de wereld online naar Nederlandse tv-zenders te kijken.