Hoelang steekt NPO kop in het zand en blijft 3FM in FM uitzenden

Nog nooit zat NPO 3FM dieper in het dal dan het nu zit. 538-grootste-winnaar/">Het marktaandeel zakte in de maanden september en oktober naar het historisch dieptepunt van 2,2 procent. En dat juist op een moment dat de dj’s onder leiding van 3FM-zendermanager Sharid Alles met een touwladder uit de diepste publieke put van het Mediapark in Hilversum naar boven moesten klauteren. Onderweg hebben de luisteraars echter enkele houten treden van de touwladder doorgezaagd waardoor het gezelschap van hardwerkende medewerkers van de radiozender nog dieper in het dal is gevallen. Is het de zendermanager en haar medewerker kwalijk te nemen? Nee. Fouten die in het verleden zijn gemaakt in combinatie met veranderende mediaconsumptie, van met name jongeren, moeten meer als oorzaak worden gezien.
NPO Radio
De vraag is nu hoelang NPO Radio-baas Jurre Bosman de lijdensweg van 3FM nog laat voortduren. Bij elke luistermeting wordt door velen niet als eerste naar de zender met het hoogste marktaandeel gekeken, maar juist naar hoeveel marktaandeel 3FM mogelijk heeft ingeleverd. Vandaag was weer een publicatie van de luistercijfers. Het marktaandeel van 3FM daalde met ongeveer 15 procent naar de historisch lage waarde van 2,2 procent. En een snelle verbetering ligt niet in de lijn van verwachting. De druk op 3FM is nu zelfs zo groot geworden dat serieus moet worden nagedacht over het in de luwte brengen van de radiozender. Hiermee kan zonder grote druk van luistercijfers in alle rust gebouwd worden aan een vernieuwd 3FM dat toekomstbestendig is.
NPO Radio 5
En die druk kan alleen weggehaald worden als 3FM de FM-etherfrequenties aan NPO Radio 5 overdraagt. Dit zou om meerdere redenen een verstandige keuze van NPO zijn. De meest belangrijke reden is dat het hiermee de Nederlanders het beste bediend. De publieke omroep in het geheel – dus NPO en RPO – kost de belastingbetaler het komend jaar 2,3 miljoen euro per dag. Voor dit bedrag mag een op maat gesneden dienstverlening worden verwacht. Hierbij past 3FM in FM in de ether met de dag minder. Het is gek dat jongeren die meer en meer online en digitaal naar muziek luisteren ook de beschikking hebben over een jongerenzender die analoog in FM het beste ethernetwerk van Nederland gebruikt. Dit in vergelijking met ouderen die juist minder online zijn aangelegd, maar die om hun publieke ouderenzender te kunnen beluisteren dit juist digitaal met DAB+ in de ether of online moeten doen. Bij beleidsbepalers van NPO moet toch op enig moment een lampje gaan branden dat hier iets structureel misgaat.
Luistercijfers
Want ondanks dat NPO Radio 5 bij de recent gepubliceerde luistercijfers het marktaandeel met 0,5 procent naar 3,9 procent ziet dalen, blijven de 'oudjes' van vijf bijna twee keer zo groot als de jonkies van drie. Of is NPO bang het met de FM-verspreiding van NPO Radio 5 kannibaliseert op de luistercijfers van NPO Radio 2? NPO Radio 2 is op dit moment de zender met het hoogste marktaandeel in Nederland. Maar het is niet de publieke taak van NPO om de best beluisterde radiozender in beheer te hebben, maar om de Nederlandse belastingbetaler – de geldschieter dus – op een zo goed mogelijke manier diensten te leveren.