Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Illegale IPTV groter probleem voor providers en streamingdiensten

  Of het nu gaat om Ziggo, KPN, ESPN, Netflix of Viaplay: providers, betaalzenders en streamingdiensten krijgen meer last van de populariteit van illegale IPTV.
  Jarco Kriek
  18 januari 2024
  comments 12
  Illegale IPTV groter probleem voor providers en streamingdiensten
  Foto Getty Images

  De kosten van abonnementen voor providers, betaalzenders en streamingdiensten stapelen zich zo op dat meer kijkers een stap in de illegaliteit nemen. Niet alleen abonnementen worden duurder. Er zijn door verschraling van het aanbod ook meer abonnementen nodig om naar alle favoriete films, series of sportevenement te kijken. Voor een totaal aanbod moet nu al snel een bedrag van tussen de 100 en 200 euro betaald worden. Dat is vele tientallen euro's meer dan vijf jaar geleden. Met de komende prijsverhogingen bij ander meer Ziggo, KPN en naar verwachting ook Viaplay lijkt de maandelijkse rekening voor tv, video en internet alleen maar hoger te worden. Ook andere streamingdiensten zijn duurder geworden. Zo verhoogde F1 TV onlangs de prijs van het Pro-abonnement met minimaal 30 euro per jaar. Het is nog de vraag of het HBO Max-abonnement in prijs omhoog gaat als discovery+ later dit jaar aan het aanbod wordt toegevoegd.

   

  Mondiaal probleem

  Niet alleen voor providers en diensten die in Nederland verkrijgbaar zijn is illegale IPTV een probleem. Ook in andere landen zien providers de inkomsten verdampen. Deze worden verplaatst naar internetcriminelen die de illegale IPTV-abonnementen aanbieden. Voor rond de 100 euro per jaar kan de koper van een dergelijk illegaal abonnement in sommige gevallen naar meer dan 10.000 zenders kijken. Ook content van de belangrijkste streamingdiensten is aanwezig. Wie goed op internet zoekt kan zelfs voor bedragen rond 50 euro een illegaal IPTV-abonnement vinden.

   

  Oplichting

  Overigens doen niet alle kopers dit om de hoge kosten van legale abonnementen te ontwijken. Een deel neemt een abonnement om naar buitenlandse zenders te kunnen kijken die niet in het aanbod van Nederlandse providers zitten. Bijvoorbeeld de Vlaamse commerciële zenders. Een gevaar ligt wel op de loer. Deze abonnementen moeten vooraf betaald worden. Het is meerdere keren gebeurd dat een illegaal abonnement zomaar stopte omdat de illegale aanbieder ‘gepakt’ zou zijn, maar eigenlijk gewoon zelf de dienst stopzette om later onder een andere naam verder te gaan. Hiermee de boel bedonderend en abonnees die vooruitbetaald hadden gedupeerd achterlatend.

   

  Criminaliteit

  Providers en streamingdiensten wijzen er ook op dat met het kopen van een illegaal IPTV-abonnement indirect ook zwaardere criminaliteit zoals drugs- en wapenhandel wordt gefinancierd. Dit doet bijvoorbeeld Sky in Engeland. Uit een recent rapport blijkt dat 19 procent van de kijkers in het Verenigd Koninkrijk op een of andere manier illegaal naar content kijkt. Sky en partners die met dit mediabedrijf samenwerken om illegaal kijken te bestrijden, wijzen naast financiering van criminele organisaties ook op de directe gevolgen voor illegale kijkers. Dit gaat dan om het ontvangen van malware, wat kan leiden tot gecompromitteerde data en identiteitsdiefstal. Omdat illegale IPTV-abonnementen een mondiaal probleem zijn, kunnen deze dreigingen zich ook in Nederland voordoen. In ons land is het hoofdzakelijk Stichting BREIN die illegale IPTV probeert een halt toe te roepen.

  IPTVillegaalStichting BREINBREINabonnementinternetcriminelen

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview