Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    In Nederland veel gebruikte illegale IPTV-dienst ‘uit de lucht gehaald’

    In tienduizenden, mogelijk zelfs honderdduizenden Nederlandse huishoudens is de televisie op zwart gegaan na het oprollen van een illegale IPTV-dienst.
    Jarco Kriek
    24 mei 2023
    comments 3
    In Nederland veel gebruikte illegale IPTV-dienst ‘uit de lucht gehaald’
    Foto Getty Images

    De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) heeft in een datacenter in Den Helder de servers van een illegale IPTV-dienst in beslag genomen. Hierdoor is het beeld op zwart gegaan bij naar verwachting meer dan een miljoen Europeanen die een illegaal abonnement bij voor deze dienst kochten. De abonnementen werden niet alleen via internet verkocht: in Nederland werden tegen contante betaling ook abonnement aangeboden bij onder meer belwinkels. In Nederland is het aanbieden en de verkoop van illegale IPTV-abonnementen strafbaar, maar ook het kopen en kijken naar content via dergelijke abonnementen is niet toegestaan. Tot echte vervolging van gebruikers is het in Nederland echter nooit gekomen.

     

    BREIN

    Volgens auteursrechtenwaakhond BREIN is dit de grootste actie ooit in Nederland tegen inbreuk op auteursrechten. Met het illegale IPTV-abonnement kon naar lineaire tv-zenders gekeken worden. Daarnaast kon het aanbod van alle grote streamingdiensten uit diverse landen worden bekeken. Dit alles voor tien euro per maand. Wie een jaarabonnement op basis van volledige vooruitbetaling nam, kon enkele maanden gratis kijken en betaalde rond de honderd euro.

     

    Lineair

    Een deel van de abonnees gebruikte het illegale IPTV-abonnement als vervanging voor het traditionele lineaire abonnement van providers als Ziggo, KPN, T-Mobile of Delta. Nederlanders in het buitenland konden zonder schotelantenne naar Nederlandse tv-zenders en premiumkanalen kijken, ook op plekken waar satellietontvangst niet mogelijk was. Maar illegale IPTV in het algemeen lijkt vooral in trek bij klanten die willen kijken naar zenders uit het buitenland die Nederlandse providers vanwege uitzendrechten niet mogen aanbieden. Bijvoorbeeld de commerciële zenders uit België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

     

    Streaming

    Deze IPTV-dienst viel vooral op omdat ook het vrijwel volledige aanbod van streamingdiensten als Netflix, Disney+, HBO Max, Videoland, Prime Video en SkyShowtime beschikbaar was. Ook Formule 1, voetbal en darts konden live gevolgd worden via Viaplay. Formule 1 was daarnaast ook op tientallen andere buitenlandse kanalen te bekijken, bijvoorbeeld via de diverse Sky-zenders in Europa. De beelden vanuit de cockpit van Formule 1-rijders konden via het illegaal doorsturen van de kanalen van F1 TV Pro gevolgd worden. Voor al deze extraatjes hoefde de gebruiker van de illegale IPTV-dienst niets extra te betalen.

     

    Geld kwijt

    De koper van een illegaal abonnement is het vooruitbetaalde abonnementsbedrag – men kon abonnementen tot een duur van twee jaar afsluiten – definitief kwijt. FIOD denkt dat dit geld is witgewassen. De opsporingsdienst is dan ook een witwasonderzoek begonnen. In het kader hiervan zijn invallen gedaan in meerdere bedrijfspanden en woningen in Nederland, onder meer in Amsterdam en Den Haag. Daarbij zijn luxe goederen zoals auto’s en veel contant geld in beslag genomen. Ook de administratie en computerapparatuur werd meegenomen door de FIOD, die bij deze actie hulp kreeg van de Europese politieorganisatie Europol. De illegale IPTV-dienst was onder verschillende namen beschikbaar op internet.

    BREINStichting BREINAIPTVillegaaltvtelevisieonlineOTTstreamingdienstactiepolitierechtszaak

    Reacties