Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  In Nederland veel gebruikte illegale IPTV-dienst ‘uit de lucht gehaald’

  In tienduizenden, mogelijk zelfs honderdduizenden Nederlandse huishoudens is de televisie op zwart gegaan na het oprollen van een illegale IPTV-dienst.
  Jarco Kriek
  24 mei 2023
  comments 3
  In Nederland veel gebruikte illegale IPTV-dienst ‘uit de lucht gehaald’
  Foto Getty Images

  De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) heeft in een datacenter in Den Helder de servers van een illegale IPTV-dienst in beslag genomen. Hierdoor is het beeld op zwart gegaan bij naar verwachting meer dan een miljoen Europeanen die een illegaal abonnement bij voor deze dienst kochten. De abonnementen werden niet alleen via internet verkocht: in Nederland werden tegen contante betaling ook abonnement aangeboden bij onder meer belwinkels. In Nederland is het aanbieden en de verkoop van illegale IPTV-abonnementen strafbaar, maar ook het kopen en kijken naar content via dergelijke abonnementen is niet toegestaan. Tot echte vervolging van gebruikers is het in Nederland echter nooit gekomen.

   

  BREIN

  Volgens auteursrechtenwaakhond BREIN is dit de grootste actie ooit in Nederland tegen inbreuk op auteursrechten. Met het illegale IPTV-abonnement kon naar lineaire tv-zenders gekeken worden. Daarnaast kon het aanbod van alle grote streamingdiensten uit diverse landen worden bekeken. Dit alles voor tien euro per maand. Wie een jaarabonnement op basis van volledige vooruitbetaling nam, kon enkele maanden gratis kijken en betaalde rond de honderd euro.

   

  Lineair

  Een deel van de abonnees gebruikte het illegale IPTV-abonnement als vervanging voor het traditionele lineaire abonnement van providers als Ziggo, KPN, T-Mobile of Delta. Nederlanders in het buitenland konden zonder schotelantenne naar Nederlandse tv-zenders en premiumkanalen kijken, ook op plekken waar satellietontvangst niet mogelijk was. Maar illegale IPTV in het algemeen lijkt vooral in trek bij klanten die willen kijken naar zenders uit het buitenland die Nederlandse providers vanwege uitzendrechten niet mogen aanbieden. Bijvoorbeeld de commerciële zenders uit België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

   

  Streaming

  Deze IPTV-dienst viel vooral op omdat ook het vrijwel volledige aanbod van streamingdiensten als Netflix, Disney+, HBO Max, Videoland, Prime Video en SkyShowtime beschikbaar was. Ook Formule 1, voetbal en darts konden live gevolgd worden via Viaplay. Formule 1 was daarnaast ook op tientallen andere buitenlandse kanalen te bekijken, bijvoorbeeld via de diverse Sky-zenders in Europa. De beelden vanuit de cockpit van Formule 1-rijders konden via het illegaal doorsturen van de kanalen van F1 TV Pro gevolgd worden. Voor al deze extraatjes hoefde de gebruiker van de illegale IPTV-dienst niets extra te betalen.

   

  Geld kwijt

  De koper van een illegaal abonnement is het vooruitbetaalde abonnementsbedrag – men kon abonnementen tot een duur van twee jaar afsluiten – definitief kwijt. FIOD denkt dat dit geld is witgewassen. De opsporingsdienst is dan ook een witwasonderzoek begonnen. In het kader hiervan zijn invallen gedaan in meerdere bedrijfspanden en woningen in Nederland, onder meer in Amsterdam en Den Haag. Daarbij zijn luxe goederen zoals auto’s en veel contant geld in beslag genomen. Ook de administratie en computerapparatuur werd meegenomen door de FIOD, die bij deze actie hulp kreeg van de Europese politieorganisatie Europol. De illegale IPTV-dienst was onder verschillende namen beschikbaar op internet.

  BREINStichting BREINAIPTVillegaaltvtelevisieonlineOTTstreamingdienstactiepolitierechtszaak

  Reacties

 1. TV-TIP Hell's Kitchen USA

  Hell's Kitchen USA
  24Kitchen om 19:30 uur
  Chef-kok Gordon Ramsay blaft kandidaten vaak af, net zoals een boze legersergeant dat kan. De zestiende reeks van Hell’s Kitchen start op een legerbasis waar de kandidaten tucht en discipline leren. Gelukkig verplaatst de actie zich snel weer naar de keuken, waar ‘generaal’ Ramsay zijn rekruten met harde hand de fijne kneepjes aanleert. Seizoen 16 werd berucht vanwege de vele ruzies, en dat zegt veel in een Gordon Ramsay-show!

  TV-TIP Verward

  Verward
  NPO 3 om 20:24 uur
  Op het nieuws hoor je regelmatig over ‘verwarde personen’ die voor problemen zorgen, maar wat voor mensen zíjn dat eigenlijk? Documentairemaakster Jessica Villerius onderzoekt de mensen achter dit label, én hulp­verleners die vaak met ze te maken hebben. Verpleegster Mariëlle was net een infuus aan het aanbrengen toen de buurman ineens binnenstormde en wild om zich heen begon te steken. Mariëlle vertelt over de hachelijke momenten die ze beleefde, toen ze op deze manier kennismaakte met Kenzo K.

  Interview