Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Inkijk in medialandschap: ‘Een schitterende slangenkuil’

    In het boek Een schitterende slangenkuil geeft Ton Verlind – voormalige reporter Brandpunt en mediadirecteur KRO – een inkijk in het Nederlandse medialandschap.
    Jarco Kriek
    20 juli 2021
    comments 0
    Inkijk in medialandschap: ‘Een schitterende slangenkuil’
    Foto Getty Images

    Het boek Een schitterende slangenkuil geeft in 382 bladzijde een overzicht over een periode van 50 jaar journalistiek en had op geen beter moment kunnen komen. Nooit stonden taak en functie van de journalistiek zo onder discussie. Met tranen in de ogen spraken politici de afgelopen dagen na de moord van Peter R. de Vries over een 'aanslag op de journalistieke vrijheid'. Een bijzondere reactie, omdat juist bewindslieden journalisten die speuren naar de waarheid tegenwerken. Dit boek van Ton Verlind gaat over dat wat hij in zijn journalistieke loopbaan persoonlijk meemaakte. Het gaat over de typisch Nederlandse ‘wegkijk’-mentaliteit waardoor jarenlang opkomende problemen werden ontkend door ze onder het tapijt te vegen, soms ook gesteund door de journalistiek. Dit met een toenemende ontevredenheid bij een groeiend deel van de bevolking als resultaat. Het boek geeft ook voorbeelden van de manier waarop voorlichters, bekritiseerde politici en hun partijen druk uitoefenen op televisiejournalisten.

     

    Omroepbestel

    Het gaat ook over de onttakeling van het omroepbestel, waarin omroepverenigingen niets meer te zeggen hebben zonder dat ze daarover eerlijk zijn naar hun leden. Over het feit dat kijkcijfers belangrijker werden dan het hebben van echte betekenis. Door deze jacht op kijkcijfers verdween de pluriformiteit en werden journalistieke programma’s van de NPO - een enkele uitzondering daargelaten - steeds volgzamer.

     

    Terug in de tijd

    Het boek vertelt het verhaal van journalistieke ontwikkelingen sinds 1970, vanuit persoonlijk perspectief gezien en geeft een inkijkje in de gebeurtenissen achter de schermen, onder andere rond de vraag waarom een van de oudste actualiteitenrubrieken van de Nederlandse televisie – KRO’s Brandpunt - van het scherm verdween en opvolger Netwerk het niet redde alsmede hoe de voorlichter van de Amsterdamse politie de reputatie van Brandpunt om zeep trachtte te helpen door onwaarheden te verkondigen rond de geruchtmakende hoofdenaffaire. Brandpunt had toen ontdekt dat er lichaamsdelen te koop werden aangeboden.

     

    Echte slangenkuil

    Het boek Een schitterende slangenkuil bevat anekdotes en geeft een mening. Het gaat over de tijdgeest, is kritisch, maar geschreven met liefde voor het journalistieke vak. Ton Verlind: "De media opereren permanent in een slangenkuil van belangen. Ze onthullen, vertellen de verzwegen verhalen, beschrijven kongsi’s en zijn er zelf onderdeel van. Journalisten kunnen door onderwerpen te agenderen wel of niet het verschil maken. Meestal doen ze goede dingen, soms berijden ze het verkeerde spoor maar uiteindelijk zijn ze – als alle veiligheidskleppen hebben gefaald – in de democratie de laatste verdedigingslinie van de burgerlijke vrijheid en daardoor onmisbaar. Daarover gaat ‘Een schitterende slangenkuil’. Het boek is interessant voor wie werkzaam zijn in de media en alle consumenten van nieuws."

    boekmedia

    Reacties

  1. TV-TIP Voor het Blok

    Voor het Blok
    NPO 3 om 18:16 uur
    Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

    TV-TIP Star Trek: Picard

    Star Trek: Picard
    Veronica om 20:00 uur
    Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

    Interview