Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Inkijk in medialandschap: ‘Een schitterende slangenkuil’

  In het boek Een schitterende slangenkuil geeft Ton Verlind – voormalige reporter Brandpunt en mediadirecteur KRO – een inkijk in het Nederlandse medialandschap.
  Jarco Kriek
  20 juli 2021
  comments 0
  Inkijk in medialandschap: ‘Een schitterende slangenkuil’
  Foto Getty Images

  Het boek Een schitterende slangenkuil geeft in 382 bladzijde een overzicht over een periode van 50 jaar journalistiek en had op geen beter moment kunnen komen. Nooit stonden taak en functie van de journalistiek zo onder discussie. Met tranen in de ogen spraken politici de afgelopen dagen na de moord van Peter R. de Vries over een 'aanslag op de journalistieke vrijheid'. Een bijzondere reactie, omdat juist bewindslieden journalisten die speuren naar de waarheid tegenwerken. Dit boek van Ton Verlind gaat over dat wat hij in zijn journalistieke loopbaan persoonlijk meemaakte. Het gaat over de typisch Nederlandse ‘wegkijk’-mentaliteit waardoor jarenlang opkomende problemen werden ontkend door ze onder het tapijt te vegen, soms ook gesteund door de journalistiek. Dit met een toenemende ontevredenheid bij een groeiend deel van de bevolking als resultaat. Het boek geeft ook voorbeelden van de manier waarop voorlichters, bekritiseerde politici en hun partijen druk uitoefenen op televisiejournalisten.

   

  Omroepbestel

  Het gaat ook over de onttakeling van het omroepbestel, waarin omroepverenigingen niets meer te zeggen hebben zonder dat ze daarover eerlijk zijn naar hun leden. Over het feit dat kijkcijfers belangrijker werden dan het hebben van echte betekenis. Door deze jacht op kijkcijfers verdween de pluriformiteit en werden journalistieke programma’s van de NPO - een enkele uitzondering daargelaten - steeds volgzamer.

   

  Terug in de tijd

  Het boek vertelt het verhaal van journalistieke ontwikkelingen sinds 1970, vanuit persoonlijk perspectief gezien en geeft een inkijkje in de gebeurtenissen achter de schermen, onder andere rond de vraag waarom een van de oudste actualiteitenrubrieken van de Nederlandse televisie – KRO’s Brandpunt - van het scherm verdween en opvolger Netwerk het niet redde alsmede hoe de voorlichter van de Amsterdamse politie de reputatie van Brandpunt om zeep trachtte te helpen door onwaarheden te verkondigen rond de geruchtmakende hoofdenaffaire. Brandpunt had toen ontdekt dat er lichaamsdelen te koop werden aangeboden.

   

  Echte slangenkuil

  Het boek Een schitterende slangenkuil bevat anekdotes en geeft een mening. Het gaat over de tijdgeest, is kritisch, maar geschreven met liefde voor het journalistieke vak. Ton Verlind: "De media opereren permanent in een slangenkuil van belangen. Ze onthullen, vertellen de verzwegen verhalen, beschrijven kongsi’s en zijn er zelf onderdeel van. Journalisten kunnen door onderwerpen te agenderen wel of niet het verschil maken. Meestal doen ze goede dingen, soms berijden ze het verkeerde spoor maar uiteindelijk zijn ze – als alle veiligheidskleppen hebben gefaald – in de democratie de laatste verdedigingslinie van de burgerlijke vrijheid en daardoor onmisbaar. Daarover gaat ‘Een schitterende slangenkuil’. Het boek is interessant voor wie werkzaam zijn in de media en alle consumenten van nieuws."

  boekmedia

  Reacties

 1. TV-TIP Run Hide Fight

  Run Hide Fight
  RTL 7 om 20:25 uur
  De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)