Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Is illegaal IPTV-abonnement alternatief voor duurder Ziggo en KPN?

    Nu KPN een prijsverhoging van abonnementen tot vier euro per maand heeft bekendgemaakt en Ziggo binnen enkele weken de nieuwe maandprijzen presenteert, lonken meer Nederlanders naar een illegaal abonnement.
    Jarco Kriek
    21 april 2019
    comments 19
    Is illegaal IPTV-abonnement alternatief voor duurder Ziggo en KPN?

    Het makkelijkst en daardoor op dit moment het meest gebruikt is een illegaal IPTV-abonnement. Maar is een dergelijk abonnement wel een goede vervanging voor het legale tv-abonnement? Nee, is het meest eerlijke antwoord. Niet alleen worden belanghebbenden niet voor het werk en geleverde diensten betaald. Illegaal kijken is eigenlijk gewoon georganiseerde diefstal. De tijd dat een kennis van een vriend dit soort illegale abonnementen als een vorm van vriendendienst verkocht, is echt al lang voorbij. Georganiseerde misdaadgroepen hebben die rol overgenomen. Het draait nu alleen om geld. Veel geld.

     

    Klantenservice

    Dit brengt nadelen voor de kopers van de illegale abonnementen met zich mee. Waar vroeger nog direct werd gehandeld als een zender even niet zichtbaar was, kan nu een storing worden gemeld, maar wordt daar niet zoveel mee gedaan. Een echte klantenservice is er eigenlijk niet. Het abonnementsgeld moet in de meeste gevallen voor een periode van een jaar vooruit betaald worden. En als eenmaal het jaarbedrag is betaald dan is in de meeste gevallen de buit voor de internetcriminelen binnen en is van klantenservice geen sprake meer. Sterker, er zijn gevallen bekend waar de eigenaar van een server de stekker eruit trok, de abonnees met zwart beeld achterliet en met dezelfde server onder een andere naam vrolijk verder ging. Met als enige doel nieuwe jaarabonnementen verkopen en snel geld verdienen.

     

    Beeldkwaliteit

    Maar als verder wordt gekeken naar inhoudelijk geleverde diensten dan valt op dat de beeldkwaliteit in veel gevallen minder goed is dan de beeldkwaliteit die door aanbieders van legale abonnementen wordt geleverd. Ook bij belangrijke evenementen, zoals voetbal en Formule 1, is de kans op storing door het haperen van beelden groter. Teveel mensen verspreidt over de gehele wereld maken bij deze evenementen gelijktijdig verbinding met de server. Dit kan – maar hoeft niet – voor beeldproblemen zorgen. Goedkoop wordt op dit soort momenten duurkoop.

     

    Zenderaanbod

    Het illegale IPTV-abonnement is op een ander vlak wel een uitkomst voor menig Nederlander. Wie naar buitenlandse zenders wil kijken die in Nederland niet door legale distributeurs aangeboden mogen worden, kan met een illegaal IPTV-abonnement wel kijken. De Europese grenzen mogen immers wel open zijn, maar het is voor Nederlanders op geheel legale basis nog steeds niet mogelijk om een abonnement bij een Duitse aanbieder aan te schaffen.

     

    Stichting BREIN

    Het is dan ook begrijpelijk dat Stichting BREIN de opsporing van verkopers van illegale IPTV-abonnementen heeft opgevoerd. BREIN doet dit niet alleen in opdracht van aanbieders van legale abonnementen maar ook van andere rechthebbenden zoals filmhuizen, acteurs en muziekuitgevers. Deze week schikte BREIN met een verkoper van voorgeïnstalleerde mediaspelers die ook via Marktplaats illegale IPTV-abonnementen verkocht. En dit is zeker niet de laatste actie. BREIN blijft zich richten op verkopers van illegale IPTV-abonnementen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot ook de eerste acties tegen de kopers van dit soort abonnementen plaatsvinden.

    illegaaltvtelevisieabonnementIPTVStichting BREINBREINklantenservicebeeldkwaliteitzenderaanbod

    Reacties