Jacht op Nederlandse illegale kijker films en series begonnen

Wie in Duitsland bijvoorbeeld illegaal naar een aflevering van een serie kijkt, kan een brief van een groot advocatenbureau op de deurmat verwachten. In een schikking van enkele honderden euro’s per illegaal bekeken aflevering kan een civielrechtelijke procedure afgekocht worden. Dit geldt ook voor Nederlanders die op vakantie via een WiFi-netwerk van bijvoorbeeld een vakantiepark deze illegale handeling plegen.
Dutch FilmWorks
In Nederland heeft auteursrechtenbelangenvereniging Stichting BREIN het beleid dat alleen verspreiders van illegaal content aangepakt worden. Daar komt verandering in nu filmmaatschappij Dutch Filmworks naar voorbeeld van Duitsland de kijker van illegaal content financieel aansprakelijk voor de inbreuk op auteursrechten wil gaan stellen. Dutch Filmworks maakte vorig jaar dit voornemen al bekend. Het bedrijf gaat de woorden nu in daden omzetten. Het heeft hiervoor wel toestemming van privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nodig. Deze overheidsinstantie staat niet onwelwillend tegen het verzoek van Dutch FilmWorks. Het is voor Nederlanders en bedrijven mogelijk om tot 25 augustus te reageren op een mogelijk besluit van AP.
Rechter
Dutch FilmWorks ziet een stellingname van AP als eerste stap in een groter proces. Het bedrijf laat vooralsnog in het midden of men daadwerkelijk schadevergoedingen voor illegaal kijken gaat vragen of het alleen bij waarschuwingen blijft. Het is overigens vraag of internetaanbieders, zoals Ziggo, KPN en T-Mobile, ook na goedkeuring van AP de NAW-gegevens van klanten zullen afstaan. Allen hanteren op dit moment het beleid dat dit alleen gebeurt als de rechter hen dit verplicht.