Kabinet wil netwerken van Ziggo en KPN bij wet openbreken
Autoriteit Consument & Markt (ACM) kon met de huidige wetgeving in handen de hoogste bestuursrechter in Nederland College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) niet juridisch overtuigen de vaste netwerken van VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN te reguleren. Het CBb veegde het WFA-besluit van oktober 2018 onlangs van tafel. Het directe gevolg was dat niet alleen het nieuwe opengebroken gat in het kabelnetwerk van Ziggo werd gedicht. Ook de al jarenlange regulering van de koperdraad- en glasvezelnetwerken van KPN kwam door het besluit van CBb ten einde. ACM gokte met het nieuwe WFA-besluit en verloor omdat het juridisch struikelde over de voor regulering benodigde aanmerkelijke marktmacht.
Concurrentie
Nu door de uitspraak van CBb met de huidige wetgeving regulering van de vaste netwerken van VodafoneZiggo en KPN een uiterst moeilijke aangelegenheid is geworden, springt het kabinet ACM te hulp. Staatssecretaris Mona Keijzer wil namelijk zo snel mogelijk een nieuwe wet door de Eerste- en Tweede Kamer loodsen die het mogelijk moet maken het duopolie van VodafoneZiggo en KPN te doorbreken. De kracht van deze nieuwe wet zit in het omzeilen van het aantonen van aanmerkelijk marktmacht. Zonder deze in de huidige wetgeving verplichte toetsing is het voor ACM veel makkelijker om de netwerken van VodafoneZiggo en KPN open te breken. De hieruit volgende regulering betekent dat concurrenten de vaste diensten tv, internet en telefonie via de kabels van Ziggo en KPN aan mogen gaan bieden.
Corona
Ondanks dat staatssecretaris Keizer de Tweede Kamer in een brief aanspoort om zo spoedig mogelijk aanvullende mogelijkheden te creëren voor ACM om tot regulering over te gaan, beseft zij dat de huidige coronacrisis tot de nodige vertraging kan leiden. Hierdoor is het vrijwel uitgesloten dat een nieuw WFA-besluit op basis van de eventueel door de politiek versoepelde regels nog dit jaar te verwachten is.