Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Kanalenlijst Hans onmisbaar bij gebruik eigen apparatuur: interview met de maker

  Vrijwel iedereen met een Linux Enigma2-ontvanger voor DVB maakt gebruik van de populaire Kanalenlijst Hans. Totaal TV spreekt maker Hans Rooijackers.
  Jarco Kriek
  3 september 2022
  comments 0
  Kanalenlijst Hans onmisbaar bij gebruik eigen apparatuur: interview met de maker

  Allereerst, wat is een DVB-uitzendnorm eigenlijk? We kennen drie soorten DVB-normen. De meest bekende is wellicht DVB-S2 die voor satelliet onder meer bij Canal Digitaal wordt gebruikt. Kabelbedrijven via coax zoals Ziggo gebruiken DVB-C. Digitale ethertelevisie – in Nederland beter bekend als KPN Digitenne – gebruikt DVB-T2.

   

  Eigen hardware

  Tv-providers die gebruikmaken van een DVB-uitzendnorm zijn sinds 28 januari verplicht om abonnees de mogelijkheid te geven om zelf gekozen en gekochte hardware te gebruiken. Het verplichte gebruik van de door de provider geleverde ontvanger (receiver) is dus niet meer nodig. Al kan de consument natuurlijk zelf kiezen om toch de bruikleendecoder van de provider te blijven gebruiken.

   

  Bruikleendecoder

  Het gebruik van een eigen decoder heeft voor- en nadelen. Bruikleendecoders van providers hebben vaak minder mogelijkheden omdat bepaalde mogelijkheden worden uitgeschakeld. Ook bij het opnemen van programma’s wordt steeds vaker gebruik gemaakt van cloudPVR. Dit wil zeggen dat programma’s niet meer op een fysieke harde schijf in de decoder worden opgenomen maar worden opgeslagen op het achterliggende netwerk van de provider. Na bepaalde tijd – meestal een jaar – wordt het opgeslagen programma gewist. Bij Canal Digitaal verdwijnt echter de mogelijkheid voor opnemen in de cloud via interactieve decoders. En zo zijn er nog veel meer nadelen op te sommen. Het voordeel van een bruikleendecoder kan voor sommigen zijn dat altijd de meest actuele zenderlijst gebruikt kan worden. En nadeel is dan weer dat de zenders in de providerlijst niet verplaatst kunnen worden. Wel is vaak de mogelijkheid voor het maken van een favorietenlijst aanwezig.

   

  Linux

  Voor consumenten die gebruikmaken van een eigen decoder die functioneert op het op Linux gebaseerde Enigma2 besturingssysteem zijn diverse zenderlijsten op internet beschikbaar. Een van de meest gebruikte zenderlijsten is Kanalenlijst Hans. In deze zenderlijst worden de in Nederland gebruikte DVB-uitzendnormen gecombineerd en aangevuld met tv- en radiozenders die online beschikbaar zijn. Met Kanalenlijst Hans maak je dus van je Enigma2-ontvanger een apparaat waarmee duizenden zenders te bekijken en beluisteren zijn. Het maakt Enigma2-ontvangers zoals vroeger Dreambox en nu veel anderen zoals VU+ en Mutant populair.

   

  Satellietclub De Transponder

  De uit Eindhoven afkomstige Hans Rooijackers is de drijvende kracht achter Kanalenlijst Hans. Dit betekent overigens niet dat Rooijackers de lijst alleen maakt. “Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Een klein team levert regelmatig verbeteringen van streams aan. Maar ik moet deze wel testen en plaatsen. Een hobby die veel tijd kost. Enkele teamleden zijn lid van De Transponder en van computerclub Pegasus,” aldus Rooijackers.

   

  Mediadier

  Media heeft altijd al een belangrijke rol in het leven van de Eindhovenaar gespeeld. “Mijn roots gaan ver terug. Als jonge knul draaide ik al aan de knoppen van een Philips buizenradio om Radio Luxemburg te ontvangen. Nederlandstalige uitzendingen met onder andere Peter Koelewijn als dj. Later voegde ik een FM-antenne gericht op Lopik aan onze mast toe om Hilversum 3 te kunnen blijven horen na 19.00 uur. De antenne gericht op Roermond ging over op de ROZ, de voorloper van het huidige L1. Later voegde ik nog een VHF-antenne toe voor de RTBF.” Met satelliet kwam Hans in 1986 in aanraking. “Toen zag ik bij iemand Euronews via de kabel. Euronews kwam via de Astra. Om de hoek bij Bombeeck – een bekend bedrijf bij satellietkijkers - werd een schotelset aangeschaft. Eerst een Pace-ontvanger met vaste schotel, later een Echostar met een draaibare schotel. Voor de Echostar kon je eenvoudig een kanalenlijst maken. Deze werd weer gedeeld met andere gebruikers waaronder vrienden en familie.”

   

  Dreambox

  Onbewust was dit de basis voor de huidige Kanalenlijst Hans. Begin van dit decennium bracht de Duitse fabrikant Dreambox de eerste Enigma2-ontvangers op de markt. Natuurlijk was de ras-hobbyist direct geïnteresseerd. “De Echostar werd vervangen door een Dreambox DM500S. Dat zal begin deze euuw geweest zijn. Het maken van kanalenlijsten werd eenvoudiger en op internet plaatste ik vanaf ongeveer 2002 mijn Kanalenlijst Hans op Sat4All. Later niet meer want ik kreeg een ban voor het leven omdat daar ook de UP/DOWNLINK werd geplaatst. En dat wilde de moderator niet.

   

  Satellietnieuws

  Met UP/DOWNLINK belanden we direct bij een andere bezigheid van de creatieveling. Het schrijven over de satelliethobby. “Ondertussen was ik lid van twee satellietclubs: de inmiddels ter ziele zijnde FDSE en De Transponder, waarvan ik in 2008 lid van werd. Ik schreef al voor het FDSE-blad en maakte daarna vanaf januari 2011 samen met 'satmaatje' Gerard de UP/DOWNLINK als het clubblad van De Transponder. Daarin kon men onder andere lezen welke zenders nieuw waren of verdwenen. En dat matcht weer met Kanalenlijst Hans.”

   

  Direct via ontvanger

  In de tussentijd werd Kanalenlijst Hans populairder. De in Nederland bekende maker van Enigma2-firmware OpenPLi benaderde Hans voor een mogelijke samenwerking. “Ik stemde toe deze op hun server te plaatsen. Eens gedownload konden nieuwe versies via de software-update binnenkomen. Erg makkelijk voor veel gebruikers dit soort ontvangers.” Ook andere imagemakers zoals OpenATV bieden ook Kanalenlijst Hans aan hun gebruikers aan. “Zonder toestemming te vragen”, voegt de maker van de kanalenlijst eraan toe.

   

  Niet alleen satelliet

  De oorsprong van Kanalenlijst Hans ligt bij satellietontvangst. In de loop van de jaren is de lijst uitgebreid naar andere ontvangstplatformen. “De kanalenlijst begon enkel voor enkel satelliet. Later zijn enkele kabelproviders toegevoegd en de ongecodeerd te ontvangen publieke zenders op DVB-T2. Voor de kabelproviders ben ik afhankelijk van gebruikers die hun data insturen.”

   

  Online kijken

  In de huidige tijd waarin het online kijken naar tv- en videocontent toeneemt, speelt ook Kanalenlijst Hans hierop in. In de lijst zijn duizenden internetstreams opgenomen. Het online aanbod bijhouden is veel werk omdat sommige streams vaak van internetadres wijzigen. “Inderdaad een hele klus. Het zijn streams die staan op de internetpagina van een zender. Met behulp van een app kan de stream vaak achterhaald worden. Als deze een tijdcode heeft (zoals bij YouTube) dan is deze niet bruikbaar. Het gaat dus om 'openbare' streams. Dus waar je geen abonnement voor moet afsluiten. Onder andere via nieuwsbrieven volg ik welke nieuwe zenders online komen. De meest interessante worden ook genoemd in de UP/DOWNLINK. Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Een klein team levert regelmatig verbeteringen van streams aan. Maar ik moet deze wel testen en plaatsen. Een hobby die veel tijd kost. Enkele teamleden zijn lid van De Transponder en van computerclub Pegasus. Deze proberen de 'moeilijkere streams' uit een site te halen. Soms lukt dat”, legt Hans uit. Overigens is het gedeelte met internetstreams sinds kort ook in twee delen – televisie en radio – beschikbaar voor gebruik op onder meer tablet, Smart TV-internettelevisie en online mediaspelers

   

  Toekomst

  Kanalenlijst Hans is er inmiddels in zeven varianten. Een succes dat nog lange tijd gaat voortduren, denken velen dan. Maar zo zeker is dit helemaal niet. Bij Hans werd in 2017 de ziekte van Kahler – beenmergkanker – ontdekt. “Ondertussen zijn de officiële kuren doorlopen en neem ik deel aan een studiekuur. Afwachten…” Hans kan dus alle hulp gebruiken om ook in de toekomst zijn kanalenlijst te kunnen blijven uitbrengen. “Helaas hebben de oproepen voor hulp om het blad of de kanalenlijsten voort te zetten niets opgeleverd. Mogelijk dat er bij de lezers van dit artikel iemand interesse heeft..?”

   

  Interesse om Hans de helpende hand te bieden? Neem dan via De Transponder (www.detransponder.nl) of direct via mail specials@detransponder.nl contact met hem op.

  Kanalenlijst HansDe TransponderUP/DOWNLINKsatellietkabelDVB-T2DigitennezenderlijsttvtelevisieIPTVOTT

  Reacties

 1. TV-TIP Voetbal: Nations League (Vrouwen): Nederland - Engeland

  Voetbal: Nations League (Vrouwen): Nederland - Engeland
  NPO 3 om 19:30 uur
  Het valt moeilijk te beschrijven hoe succesvol Sarina Wiegman is. Ze leidde eerst de Oranje Leeuwinnen naar goud tijdens het EK van 2017, om vervolgens als bondscoach van Engeland dat trucje te herhalen én zichzelf en haar team afgelopen zomer bijna tot wereldkampioen te kronen. Maar genoeg complimenten voor de Nederlandse: vanavond is ze met haar Engeland tegenstander van Oranje en moet ze keihard verliezen, zo is het natuurlijk ook.

  TV-TIP The Big Bang Theory

  The Big Bang Theory
  Veronica om 19:30 uur
  Sommige comedyseries blijven leuk, zelfs wanneer ze tot in den treure worden herhaald. The Big Bang Theory is er zo eentje. De nerds Sheldon Cooper en Leonard Hofstadter weten alles van scheikunde, wiskunde en natuurkunde, maar van menselijke relaties hebben ze geen kaas gegeten. Al lukte het Sheldon wel om aan de vrouw te komen. In dit elfde seizoen heeft hij Amy ten huwelijk gevraagd, maar het vinden van een trouwdatum blijkt nog best lastig.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)