Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Kijker is tv-reclame beu: Europa maakt langere reclameblokken mogelijk

    Een wijziging van de regels voor het uitzenden van reclame door de Europese Commissie is de oorzaak van de langere reclameblokken op Nederlandse tv-zenders die ook nog vaker worden uitgezonden.
    Jarco Kriek
    2 januari 2019
    comments 18
    Kijker is tv-reclame beu: Europa maakt langere reclameblokken mogelijk

    Kijkers hebben de indruk dat steeds meer reclame op vooral de commerciële zenders van de mediagroepen RTL en Talpa TV wordt uitgezonden. Dit klopt gedeeltelijk. Het aantal reclameminuten dat maximaal uitgezonden mag worden, is met twintig procent van de zendtijd gelijk aan voorbijgaande jaren. Dat er op de belangrijkste uitzenduren meer reclame wordt uitgezonden op zenders als RTL 4 en SBS6 is wel degelijk het geval. Voor 2017 mocht namelijk maximaal twintig procent van een uitzenduur aan reclame-uitzendingen worden besteed. Dit kwam overeen met 12 minuten per uur.

     

    Europese Commissie

    Na 2017 heeft de Europese Commissie de reclameregels versoepeld. Het maximale percentage reclame is niet gewijzigd. Wel de manier van het verdelen van de reclameminuten. Eigenaren van tv-zenders mogen namelijk het aantal reclameminuten naar eigen inzicht verdelen tussen 07.00 en 23.00 uur. Als overdags – als het aantal kijkers minder en dus de reclamezendtijd goedkoper is – bijvoorbeeld slechts vier minuten reclame per uur wordt uitgezonden dan mag in de nieuwe situatie de niet uitgezonden reclameminuten – in ons voorbeeld acht minuten – naar eigen inzicht worden gebruikt in de overige uren tussen 07.00 en 23.00 uur. Hierdoor kan het voorkomen dat goed bekeken films, series en programma’s meerdere malen per uur voor een langere tijd voor reclame worden onderbroken.

     

    Lineaire tv

    De tv-zenders moeten echter opletten dat het uitzenden van teveel reclame tijdens de belangrijkste programma’s niet ten koste van het aantal kijkers gaat. Dit punt lijkt voor veel Nederlandse kijkers in zicht te komen of zelfs al bereikt te zijn. De klaagzang over uitgezonden reclame wordt met de dag luider. Lineaire tv zit toch al in de hoek waar de klappen vallen. De overvloed aan reclame lijkt meer Nederlanders sneller dan verwacht doen besluiten om lineaire tv vaarwel te zeggen en alleen nog online te kijken. Programma’s van NPO, RTL en Talpa TV zijn bijvoorbeeld zonder reclame-onderbrekingen via online streamingdienst NLziet te zien. Een abonnement op NLziet kost €7,95 per maand en dat is goedkoper dan een lineair tv-abonnement bij distributeurs zoals Ziggo en KPN. Voor het kijken naar films en series zijn bijvoorbeeld streamingdiensten als Netflix, Videoland en Amazon Prime Video in trek. Ook bij deze streamingdiensten kan reclamevrij naar content gekeken worden.


    Prijsverhoging tv-abonnement

    Nederlandse kijkers begrijpen nog minder van het uitzenden van meer reclame op tv-zenders nu blijkt dat de belangrijkste mediagroepen NPO, RTL en Talpa TV meer geld van distributeurs willen ontvangen voor de doorgifte van tv-zenders. Meer Nederlanders stellen de vraag waarom meer betaald moet worden om naar meer reclameblokken tijdens de belangrijkste programma’s te mogen kijken. Contentaanbieders stellen dat de inkomsten uit de verkoop van reclame teruglopen omdat het aantal lineaire kijkers sneller dan verwacht terugloopt. Met een hogere distributievergoeding wordt getracht het verlies van reclame-inkomsten deels te compenseren.

    reclamereclameregelsEuropese Commissietvtelevisietv-abonnementabonnementlineairtraditioneelonlinestreamingstreamingdienstdistributiedistributiedoorgiftedistributievergoedingdoorgiftevergoedingprijsverhogingNPOpublieke omroepRTLRTL NederlandTalpaTalpa TVTalpa Network

    Reacties

  1. Interview

    • *

      Jaap Meiland

      Chateau Meiland: La Dolce Vita

      In Chateau Meiland: La Dolce Vita is er een nieuwe rol voor Jaap Meiland, de vier jaar jongere broer van pater familias Martien Meiland. Is hier een nieuw tv-duo geboren?
      Reacties0 reactie(s)