Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Klachten bij KPN en Odido over Android TV blijven aanhouden

    Een tv-decoder met Android TV is de toekomst, menen providers als KPN, Odido en Delta.
    Jarco Kriek
    9 juli 2024
    comments 7
    Klachten bij KPN en Odido over Android TV blijven aanhouden
    Foto Getty Images

    Dat Android TV voor providers potentie heeft, komt vooral door de veranderende manier van kijken bij de abonnees. Daarbij is hybride gebruik van lineair en online streamingdiensten belangrijk. Om deze twee manieren van kijken naar content via een decoder in de huiskamer te brengen, hebben KPN, Odido en binnenkort naar verwachting ook Delta Fiber (Delta en Caiway) hun oudere bruikleendecoders – overwegend functionerend op het besturingssysteem Linux – gedeeltelijk aan de kant gezet. Met de nieuwe generatie decoders – bij KPN TV+ en Odido Mediabox geheten – gaan deze providers de hybride toekomst in. Nieuwe klanten krijgen direct de nieuwe Android TV decoder. Bestaande klanten kunnen een omruil aanvragen.

     

    Groeiend gebruik

    Bij KPN moeten bestaande klanten met een ouder abonnement met bijbehorende decoder hun abonnement omzetten naar een nieuwe variant. Alleen in dat geval wisselt de provider de oude decoder om voor de nieuwe TV+ decoder. Vraag daarom bij een omruil goed aan de klantenservicemedewerker of er door de omruil geen nieuw abonnement met vaste contractuur wordt aangegaan. Wat overigens blijkt is dat in bepaalde gevallen de maandelijkse lasten voor tv en internet dalen. Bij Odido krijgen nieuwe klanten automatisch de Android TV Mediabox geleverd. Omdat Odido de provider is die maandelijks de meeste nieuwe klanten werft, stijgt het aantal nieuwe decoders dat actief wordt gebruikt hard. Dit komt ook doordat een groeiend aantal bestaande klanten zelf contact opneemt met de provider voor een decoderswap. In vrijwel alle gevallen werkt Odido hier aan mee.

     

    Problemen

    Ziggo kiest een heel andere weg. Het blijft voortborduren op het ‘eigen’ EOS Horizon platform. En met succes. Het aantal beschikbare apps van streamingdienst is kleiner dan bij Android TV van Google, maar de meest gebruikte streamingdiensten zijn op Mediabox Next en Next Mini aanwezig. Het voordeel van de Ziggo-decoders is dat deze zijn bedacht en gemaakt als tv-decoder met als extra toevoeging online diensten. Bij de Android TV-decoders van KPN en Odido is het andersom. Dit zijn eigenlijk online mediaspelers met als extra toevoeging lineaire tv via een app door de betreffende provider zelf gemaakt. Het voordeel is dat alle streamingdiensten en vrijwel alle online diensten in de meer dan 7.000 apps tellende Google Play store aanwezig zijn. Deze apps worden als eerste van updates voorzien. Het nadeel is dat lineaire tv door provider opnieuw 'ontdekt' moet worden.

     

    Klanten

    Dat opnieuw ontdekken geldt ook voor kijkers. Het zappen tussen zenders is bij de meeste decoders nog enigszins stroperig. Hierdoor ontstaat bij gebruikers de indruk dat de nieuwe decoder trager zappen. Iets dat in veel gevallen volgens de stopwatch niet het geval is. Ook het gebruik van UHD-kanalen die HLG als HDR gebruiken staat nog in de kinderschoenen. HLG is namelijk een HDR-techniek die bij live lineaire tv wordt gebruikt. Het lineaire kijken is bij Android TV een extra toegevoegde functie en niet de reden waarom dergelijke apparaten zijn gefabriceerd. Bij KPN is de gebruikerservaring van UHDvia de oudere generatie 4K-decoder Arris VIP5202 dan ook beter dan bij de TV+ decoder. Ook al is UHD bij TV+ zeker niet slecht.

     

    Ontwikkeling

    En dan te bedenken dat KPN op dit moment van de Nederlandse providers de meeste energie steekt in de doorontwikkeling van Android TV. Het telecombedrijf heeft meer dan een jaar lang iedere twee weken een nieuwe update van de TV+ app uitgebracht, met daarnaast ook nog eens minimaal een keer per maand een firmwareupdate voor de TV+ decoder. Odido deed het op ontwikkelingsgebied minder fanatiek dan KPN, maar dit is begrijpelijk omdat het aantal tv-klanten bij KPN meer dan drie keer hoger ligt. De ontwikkelingskosten kunnen bij Odido dus over minder klanten worden verdeeld en omdat de provider een prijsvechter is, zijn de marges iets lager. Daarnaast speelt ook dat het aantal internet-only klanten bij Odido relatief hoog is. Dat zet de nieuwe Android TV box die Delta Fiber op dit moment achter de schermen test in een ander daglicht. Delta Fiber heeft minder abonnees dan Odido. Het budget voor ontwikkeling kan hierdoor nadelig worden beïnvloed. In ieder geval moeten Delta Fiber en de klanten van Delta en Caiway rekening houden met de opstartproblemen die KPN en Odido eerder hadden. Zo moest bij Odido de bandbreedte van tv-streams op het Mediabox-platform aangepast worden om alles in goede banen te leiden. Een lichtpunt is wel dat Odido in de komende maanden van plan is om flinke stappen vooruit te maken met Android TV, dat dus na KPN ook bij Odido op weg is naar een volwassen status.

    Android TVdecoderbruikleendecoderKPNOdidoDelta FiberDeltaCaiwaylineairOTTonlinestreamingdienst

    Reacties