Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Klachten overlast aanleg glasvezel houden aan

    In Nederland wordt in rap tempo glasvezel aangelegd. Maar is de snelheid waarmee dit gebeurt niet te hoog? De klachten na aanleg van glasvezel stapelen zich op.
    Jarco Kriek
    16 oktober 2023
    comments 3
    Klachten overlast aanleg glasvezel houden aan

    Glasvezelexploitanten hebben voor zichzelf de lat bij het realiseren van glasvezelaansluitingen hoog gelegd. Zo wil KPN met NetwerkNL en Glaspoort vóór 2026 tachtig procent van de Nederlandse adressen van een glasvezelaansluiting voorzien. Het gaat hierbij om rond de zes miljoen adressen. Delta Fiber (DFN) en Open Dutch Fiber (ODF) hebben beide als doelstelling om in 2025 twee miljoen adressen te kunnen bedienen. In totaal dus een groot aantal huishoudens, waarvan sommige toegang tot niet één maar twee glasvezelnetwerken krijgen. Dit los van de toegang tot het Ziggo kabelnetwerk, dat al in meer dan negentig procent van de adressen in Nederland in de meterkast te vinden is.

     

    Aanleg

    Waar Ziggo het kabelnetwerk kon opwaarderen naar gigabit zonder ook maar een schop in de grond te zetten, is dit bij de aanleg van glasvezel anders. Hiervoor moet de straat open. En daar zit het probleem van de klagende Nederlanders. Niet alleen de overlast tijdens de aanleg, maar ook de problemen na de aanleg zijn menigeen een doorn in het oog.

     

    Niet alleen snelheid

    Na de aanleg zijn bijvoorbeeld de opengebroken straten en trottoirs niet zorgvuldig teruggelegd. Oneffenheden in stoeptegels is de meest gehoorde klacht. In sommige gevallen struikelen mensen letterlijk door niet goed teruggeplaatste stoeptegels. Dit komt niet alleen door de snelheid waarmee KPN, DFN en ODF glasvezel willen aanleggen. De bedrijven die de aanleg in opdracht van de glasvezelexploitanten aanleggen, kampen vaak met personeelsproblemen. Ervaren bestratingspersoneel is daardoor niet altijd beschikbaar. 

     

    ‘Lontjes uit de grond’

    Een andere veelgehoorde klacht is dat er zogenaamde ‘lontjes uit de grond’ komen na de aanleg van glasvezel. Waar KPN in ieder woning een glasvezelaansluiting in de meterkast realiseert – ongeacht of deze aansluiting daadwerkelijk actief wordt gebruikt – kiezen andere glasvezelexploitanten ervoor om de aansluiting in de woning te realiseren op het moment dat deze actief gebruikt gaat worden. Hierdoor laten de werklieden de glasvezelkabel in eerste instantie tijdelijk boven de grond uitsteken. Pas na verloop van tijd verdwijnen de 'lontjes' onder de grond. Dit omdat zij actief gebruikt worden na het realiseren van een glasvezelaansluiting in de meterkast of dat zij niet actief worden gebruikt en onder de stoeptegels verdwijnen.

     

    Personeelstekort

    Ook bij het activeren en realiseren van een glasvezelaansluiting op een adres speelt het tekort aan personeel een rol. Dit werk moet door gespecialiseerd personeel worden voltooid. Omdat deze specialisten onvoldoende voor handen zijn, duurt het bij providers als KPN, Odido, Delta en Caiway langer dan wenselijk voordat zij via een geactiveerde glasvezelaansluiting vaste diensten als tv en internet kunnen leveren.

     

    Technische opwaardering

    Allemaal zaken waar Ziggo dus geen last van heeft. Dit kabelbedrijf – onderdeel van VodafoneZiggo – kon het netwerk sneller maken door het opwaarderen van de DOCSIS techniek. Hiervoor moest Ziggo wijk- en straatkasten technisch verbeteren, maar hoefde het de straten voor de deur van klanten niet open te breken. Maar in de toekomst gaat het moment komen dat ook Ziggo de nu gebruikte coaxkabels moet vervangen en dus ook de grond in zal moeten. In veel gebieden zijn de coaxkabels van straatkast naar huisaansluiting meer dan veertig jaar in gebruik; langer dan de verwachte levensduur van de kabels.

     

     

     

    KPNNetwerkNLGlaspoortDelta FiberOpen Dutch Fiberglasvezeltvtelevisieinternetaanlegoverlast

    Reacties

  1. TV-TIP Pawn Stars

    Pawn Stars
    RTL 7 om 15:00 uur
    Mensen die geld nodig hebben doen de gekste dingen, en de heren van Pawn Stars hebben door de jaren heen al heel wat maffe lui én bizarre voorwerpen gezien. Rick, Chumlee en Corey kijken terug op de meest bijzondere items die ze in de lange geschiedenis van Pawn Stars zijn tegengekomen. In de opener van het seizoen gaat Rick uit zijn plaat door een wonderlijke diamant: deze is gemaakt van koolstof uit een paar haren van componist Ludwig van Beethoven.

    TV-TIP Pretty Woman

    Pretty Woman
    RTL 8 om 20:25 uur
    Zakenman Edward Lewis (Richard Gere) gaat voor zijn werk een week naar Los Angeles. Voor enkele evenementen huurt hij sekswerker Vivian Ward (Julia Roberts) in om hem die week te vergezellen. Dat was bedoeld als een simpele zakelijke transactie, maar het loopt helemaal anders: Edward en Vivian worden verliefd op elkaar.

    Interview