Klachten ontvangst en storing NPO en Digitenne na omzetting DVB-T2

Ook de grotere kans op een gestoord signaal treft veel kijkers van digitale ethertelevisie. Dit geldt voor zowel het gecodeerde zenderaanbod van Digitenne als de ongecodeerde verspreiding van landelijke en regionale publieke zenders. Op internetforums en sociale media melden gebruikers van Digitenne hun ongenoegen over de ontvangst van digitale ethertelevisie na de omzetting. Ook wordt geklaagd over de lange wachttijden bij de klantenservice van het KPN-bedrijfsonderdeel Digitenne.
Meerdere factoren storing
Het in sommige delen van ons land minder sterke signaal van Digitenne heeft meerdere oorzaken. Als eerste zijn vanwege het vrijmaken van de 700Mhz-frequentieband voor toekomstige datadiensten zoals mobiel internet enkele frequentiewijzigingen doorgevoerd. Ook de omzetting van de uitzendnorm DVB-T naar DVB-T2/HEVC doet een duit in het zakje. Bij satellietontvangst was enkele jaren geleden bij de Nederlandse distributeur Canal Digitaal hetzelfde zichtbaar toen het signaal van DVB-S naar DVB-S2 werd omgezet. Door de nieuwe uitzendnorm wordt het signaal storingsgevoeliger in gebieden waar de ontvangst minder sterk is. Dit wordt in het geval van Digitenne nog meer duidelijk vanwege het gebruik van de compressietechniek HEVC. Door het gebruiken van DVb-T2/HEVC kan KPN het zenderaanbod van Digitenne, NPO en RPO in Full HD 1080P/50 aan kijkers leveren.
Minder zendmasten?
Uit gegevens die KPN op het eigen gebruikersforum heeft gepubliceerd, blijkt tevens dat bij de verspreiding van zenders in DVB-T2/HEVC mogelijk minder opstelpunten gebruikt worden. Als dit daadwerkelijk het geval is, kan in gebieden waar Digitenne voorheen in DVB-T een sterk ontvangstsignaal had na de omzetting sprake van een veel minder sterk ontvangstsignaal zijn. In de meeste gevallen wordt het gebruik van minder opstelpunten gecompenseerd door gebruik van meer vermogen bij de overgebleven opstelpunten.