Klanten Ziggo en KPN boos: 'we missen belangrijke zenders'

Het zelf samenstellen van het zenderpakket is voor veel Nederlanders een droom. Of deze droom uiteindelijk werkelijkheid wordt, is nog maar de vraag. Een nog grotere vraag daarna is of de voorstanders van tv à la carte wel echt zo blij zullen zijn. Aan het zelf samenstellen van een zenderpakket gaat namelijk een fors prijskaartje hangen. In praktijk is het niet ondenkbaar dat het zelf samengestelde zenderpakket van pakweg tien zenders per maand meer gaat kosten dan het huidige door de distributeur samengestelde zenderpakket waarin zestig tv-zenders of meer worden geleverd. Eerder pogingen in Nederland en België – zoals KNIPPR en Snow – die tv à la carte introduceren, mislukten dan ook binnen korte tijd. Voor grotere distributeurs komt daarbij ook nog eens de wettelijke verplichting om minimaal dertig zenders in het goedkoopste abonnement aan te bieden.
Ziggo
Bij Ziggo is een deel van de klanten bijvoorbeeld boos omdat de Britse publieke zender BBC Four niet meer wordt aangeboden. Een nieuwe distributieovereenkomst is hier de oorzaak van. De Britse zender is hierdoor sinds 1 november niet meer bij Ziggo te zien. Of de schuld hiervan in het geheel bij Ziggo gelegd kan worden, is overigens nog maar de vraag. Het is niet ondenkbaar dat BBC bij nieuwe overeenkomsten met Nederlandse distributeurs alleen de doorgifte van BBC One en BBC Two nastreeft. Voor Ziggo-klanten – maar ook voor klanten van andere aanbieders die BBC Four niet aanbieden – is ongecodeerde satellietontvangst of online kijken met VPN-server een oplossing om naar deze Britse zender te blijven kijken.
KPN
KPN levert niet alleen BBC Four niet meer aan klanten. De aanbieder haalde anderhalf jaar geleden ook TV5 uit het zenderaanbod van Interactieve TV. Op dat moment was deze zender zelfs exclusief bij KPN in HD-kwaliteit te bekijken. Nog steeds is een deel van de klanten van het telecombedrijf ontstemd over het ontbreken van TV5 in het zenderaanbod. Net als bij Ziggo - in het geval van BBC Four - speelt het kijkgedrag van eigen klanten een rol bij het schrappen van de zenders. Beide aanbieders zeggen overigens weinig klachten over het verdwijnen van de zenders te hebben ontvangen.