Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Klanten Ziggo, KPN en Netflix opgelet: internetcriminelen willen geld stelen

    Weer een grote golf aan phishingmails: dit keer wordt het vizier vooral op klanten van Ziggo, KPN en Netflix gericht. Het doel: geld stelen.
    Jarco Kriek
    15 februari 2021
    comments 1
    Klanten Ziggo, KPN en Netflix opgelet: internetcriminelen willen geld stelen
    Foto ProShots

    Tijdens de huidige coronacrisis hebben criminelen hun werkplek meer naar het internet verplaatst. Dit betekent onder meer dat meer Nederlandse criminelen zich bezighouden met het versturen van phishingmails. Het uiteindelijke doel is geld en bank- en inloggegevens in bezit te krijgen. Omdat meer Nederlandse internetcriminelen actief zijn, worden ook de gebruikte nepmails geloofwaardiger. Kon voorheen vaak aan de grammatica een phishingmail worden herkend, is dit nu veel moeilijker.

     

    Ziggo en KPN

    In het geval van Ziggo en KPN worden klanten van deze providers aangespoord om te klikken op een link naar een fictieve site van de betreffende provider. Doet men dit niet dan volgt volgens de internetcrimineel het offline zetten van het e-mailaccount. Wanneer eenmaal op de link in de phishingmail wordt gedrukt, begint het spel van het stelen van inloggegevens. Ook kan malware en ransomware op de computer worden geplaatst waardoor bijvoorbeeld persoonlijke bestanden op slot gezet worden. Alleen na het betalen van losgeld belooft de internetcrimineel de toegang tot de bestanden terug te geven. Iets dat natuurlijk niet in alle gevallen gebeurt.

     

    Netflix

    Door de coronacrisis is het gebruik van Netflix toegenomen. Nederlanders willen in de huidige tijd met de avondklok natuurlijk niet de toegang tot Netflix worden ontzegd. Internetcriminelen spelen hierop in door met een phishingmail kenbaar te maken dat de toegang tot de online streamingdienst wordt ontzegd als niet op een link wordt gedrukt om de factuurgegevens opnieuw in te voeren omdat een automatische betaling mislukt is. Eenmaal in bezit van bank- of creditcardgegevens kan het leegplukken van de rekening beginnen.

    ZiggoVodafoneZiggoKPNNetflixfraudeinternetinternetcriminelenphishingmailransomware

    Reacties

  1. TV-TIP Plakshot

    Plakshot
    NPO 3 om 20:23 uur
    Roel Maalderink gaat weer de straat op om nietsvermoedende voorbijgangers te vragen over actuele kwesties. De antwoorden die ze geven zeggen meestal meer over de ondervraagden zelf. Normaal gesproken waren Roel en zijn broer op de late avond te zien, maar nu verhuizen hun satirische fratsen naar een gunstiger tijdstip. Of, zoals Roel het zelf zegt: “Het leek me na vijf seizoenen weleens leuk om uit te zenden op een tijdstip dat mensen nog niet naar bed zijn.”

    TV-TIP Zwartboek

    Zwartboek
    RTL 7 om 20:25 uur
    Het is 1945 en de Tweede Wereldoorlog loopt op zijn eind. Het onderduikadres van Rachel Stein (Carice van Houten) wordt verraden, maar ze weet te ontsnappen. Onder de schuilnaam Ellis de Vries sluit ze zich aan bij het verzet. Ze infiltreert in het hoofdkwartier van de SD, waar officier Müntze (Sebastian Koch) voor haar valt.

    Interview