Kleine commerciële omroepen luiden noodklok over DAB+ frequentieveiling
Het uitzenden via DAB+ voor kleinere commerciële omroepen wordt na september een heel dure hobby. Tenminste als het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vasthoudt aan de plannen die nu zijn voorgesteld bij een internetconsultatie. Dit blijkt na een rondgang van Totaal TV langs diverse kleine commerciële omroepen die via een experimentele uitzendvergunning al enige tijd via DAB+ te beluisteren zijn. Vooral het veilen van DAB+ uitzendvergunningen stuit op weerstand. Vooral in allotments rondom of in grotere steden kan hierdoor een DAB+ uitzendvergunning een aardige duit gaan kosten. Geld dat niet terug te verdienen is met de verkoop van reclamezendtijd, want inmiddels is wel duidelijk dat reclameverkopers maar heel moeilijk adverteerders naar lokale DAB+ zenders kunnen lokken.
Andere kosten
Er zijn nog tal van andere kosten die DAB+ distributie voor veel kleine commerciële omroepen een dure aangelegenheid maakt. Zelfs zo duur dat voor veel van de huidige radiozenders die via een experimentele vergunning te beluisteren zijn het einde van het bestaan nabij is. Door het herindelen van allotments wordt het potentieel bereik groter, en dat heeft gevolgen voor de toezichtkosten van het Commissariaat voor de Media (CvdM) en muziekrechten geïnd door BUMA/STEMRA en SENA. Door de grotere uitzendgebieden moeten ook meer DAB+ zenders met een laag vermogen in gebruik worden genomen. Kleine commerciële omroepen mogen dan wel voor meerdere allotments uitzendvergunningen aanvragen, maar ze mogen niet – net als nu het geval is – hetzelfde programma uitzenden op deze verschillende uitzendvergunningen. Juist op deze manier konden met vrijwel dezelfde kosten in meer regio’s reclame-inkomsten binnengehaald worden. En dit zijn nog maar een paar van de kritische geluiden die vanuit kleine commerciële omroepen te horen zijn.
Lokale omroepen
De aanstaande dure voortzetting van DAB+ distributie van kleine commerciële omroepen kan in de toekomst gevolgen hebben voor publieke lokale omroepen. Publieke en commerciële omroepen gebruiken voor lokale DAB+ distributie hetzelfde allotment. De kosten van zenderexploitatie voor de DAB+ mux worden onderling verdeeld onder deelnemende omroepen. Als lokaal DAB+ voor meerdere kleine commerciële omroepen onbetaalbaar wordt, kunnen de kosten van zenderexploitatie ook over een minder aantal zenders gedeeld worden. Dat betekent hogere kosten voor publieke lokale omroepen. In tegenstelling tot de kleine commerciële omroepen kunnen publieke lokale omroepen de jaarlijkse subsidies gebruiken om deze mogelijke financiële tegenvaller op te vangen.