Kleine commerciële radiozenders klagen na DAB+ over FM: ‘overheid maakt er een puinhoop van’
Kleine commerciële omroepen – onder meer verenigd in de belangenvereniging KRCO – hekelen dit keer het door EZK in het vooruitzicht gestelde beleid rondom het verlengen van FM-vergunningen voor regionale uitzendingen van commerciële radiozenders. Door een nieuwe kavelindeling worden de kavels – en dus het uitzendgebied – groter. Dit betekent echter wel dat kleinere lokale kavels verdwijnen.
Uit de lucht
Daarnaast worden de nieuwe uitzendvergunningen pas vanaf 1 september effectief. De veertien uitzendvergunningen van kleine lokale kavels die omdat zij niet gebruikt werden in 2022 opnieuw werden vergund, lopen echter een jaar eerder af. Dit betekent dat de FM uitzendingen van radiozenders als Eemland Radio, Koekstad Radio, Radio Experience en Suc6FM vanaf 1 september op de tocht staan. Deze kleine commerciële radiozenders zitten gelijktijdig ook nog steeds in het ongewisse of de op dit moment lopende distributie via het digitale radionetwerk DAB+ vanaf 1 september nog wel kan worden voortgezet.
Op tijd?
Kleine commerciële omroepen kunnen tot 1 augustus een nieuwe uitzendvergunning voor DAB+ aanvragen. Het is echter de vraag of de lopende DAB+ distributie via de tijdelijke (experimentele) uitzendvergunning niet tijdelijk moet worden stopgezet. Publieke en commerciële lokale omroepen dienen in de nieuwe door EZK en toezichthouder Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) vastgestelde beleid binnen het uitzendraster (allotment) samen te werken en de zenderexploitatie ordelijk te laten verlopen. In praktijk zou dit bijvoorbeeld vanwege juridische aspecten kunnen leiden tot het tijdelijk staken van DAB+ distributie in delen van Nederland. Voor kleine commerciële omroepen betekent dit een financiële aderlating die verstrekkende gevolgen kan hebben. Overigens zwakte EZK de voorwaarden van de nieuwe DAB+ vergunningen af door de minimale ontvangsteisen naar beneden bij te stellen. Dit betekent dat investeringskosten voor de publieke en commerciële lokale omroepen minder hoog zijn. Het nadeel voor luisteraars is dat de ontvangst minder wordt.
Einde in zicht
De kans is uiterst gering dat kleine commerciële omroepen na 1 september 2025 in de ether kunnen blijven uitzenden. Door de grote kavels is de beginprijs van de bieding voor een uitzendkavel omhoog bijgesteld. Het openingsbod op het kleinste kavel gaat hierdoor richting 50.000 euro. Dergelijke bedragen zijn voor de meeste kleine commerciële omroepen onbetaalbaar. Dit te meer omdat door het grotere uitzendgebied de vaste uitgaven voor energiekosten, zenderhuur, toezichtkosten en muziekrechten (BUMA/STEMRA en SENA) hoger worden. De wens die vanuit enkele kleine commerciële omroepen die op dit moment via een lokale vergunning via FM te beluisteren zijn, is dat de huidige uitzendvergunning met een jaar wordt verlengd tot 1 september 2025. Dit omdat de nieuwe kavelindeling met bijbehorende nieuwe uitzendvergunningen ook op deze datum operationeel wordt.