Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Komt einde gratis NPO kijken via ether in zicht?

    De plannen van het kabinet over de toekomst van de Nederlandse publieke omroep (NPO) hebben naast een mogelijke prijsverhoging van tv-abonnementen wellicht nog een andere keerzijde.
    Jarco Kriek
    19 juni 2019
    comments 18
    Komt einde gratis NPO kijken via ether in zicht?
    Foto ANP

    Het zou kunnen dat gratis ontvangst van de landelijke publieke zenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3 in het geding komt. Mediaminister Arie Slob wil namelijk serieus het reguleren van de doorgiftevergoeding van de NPO onderzoeken. Dit betekent dat voor iedere tv-aanbieder in Nederland een vaste inkoopprijs van NPO-zenders gaat gelden. Die inkoopprijs is hoger dan tv-aanbieders nu voor deze zenders betalen. Bij regulering bepaalt toezichthouder ACM na marktconsultatie de hoogte van de prijs van geleverde diensten.

     

    Must Carry

    Maar regulering van de inkoopprijs van NPO heeft waarschijnlijk ook enkele consequenties. Zo is het nog maar de vraag of het juridisch houdbaar blijft of tv-aanbieders verplicht kunnen worden om NPO-zenders in het goedkoopste abonnement door te geven. Deze zogenaamde Must Carry-plicht is nu in de Mediawet opgenomen voor iedere aanbieder die aan meer dan 100.000 klanten tv-diensten levert.

     

    Digitenne

    Maar ook aan de gratis distributie van de drie landelijke NPO-zenders kan bij regulering van de inkoopprijs getornd worden. De NPO-zenders zijn op dit moment ongecodeerd – en dus gratis – in DVB-T2/HEVC in de ether te ontvangen. Maar het is niet ondenkbaar dat tv-aanbieders zoals VodafoneZiggo (Ziggo) en T-Mobile juridisch gaan onderzoeken of het gratis verspreiden van deze zenders houdbaar blijft terwijl zij door de overheid tegen een vaste prijs deze zenders moeten inkopen en mogelijk ook nog eens verplicht in het goedkoopste abonnement dienen op te nemen. Zeker omdat KPN met het tv-product Digitenne – dat eveneens in DVB-T2/HEVC in de ether te ontvangen is – die vaste inkoopprijs niet hoeft te betalen omdat de NPO-zenders ongecodeerd via hetzelfde uitzendplatform te verkrijgen zijn. Dit zou mogelijk als oneerlijke concurrentie beschouwd kunnen worden.

     

    VRT

    Gratis ontvangst van NPO-zenders is nu overigens een opdracht voor de publieke omroep. Maar aan deze taakstelling kan verandering komen. Dit is in Vlaanderen te zien. Publieke omroep VRT staakte op 1 december de gratis ongecodeerde uitzendingen in DVB-T in de ether. De zenders zijn nu alleen in DVB-T2 met een abonnement van het TV Vlaanderen tv-product Antenne TV te bekijken. Ondanks dat VRT om andere redenen met etheruitzendingen is gestopt, is een dergelijke constructie in Nederland met Digitenne denkbaar. In het geval van VRT wordt online als gratis kijkalternatief aangeboden. In Nederland biedt de publieke omroep met NPO Start de landelijke zenders gratis online.

    NPOpublieke omroepetherDVb-TDVB-T2DigitenneKPNZiggoVodafoneZiggoKPNMediawetbezuinigingprijsverhogingabonnementinkoopprijsdoorgiftevergoedingmust carrymust-carryNPO 1NPO 2NPO 3ongecodeerdgratisVRTBelgiëVlaanderen

    Reacties