Komt einde kabeltelevisie bij Ziggo een stap dichterbij?

Nu lineaire tv door de opkomst van online streamingdiensten als Netflix, Videoland, Amazon Prime Video, NLziet en toekomstig ook Disney+ en HBO Max ook in Nederland onder druk komt te staan, zoeken marktpartijen die in het segment lineaire tv actief zijn naar nieuwe verdienmodellen. Distributeurs als Ziggo, KPN, T-Mobile en recent zelfs ook de kleine speler Stichting Kabelnet Veendam (SKV) zetten hierbij vooral in op bruikleendecoders die al dan niet gehuurd dienen te worden. De huurprijs is in sommige gevallen een verdienmodel op zich. De achterliggende strategische gedachte ligt echter dieper. Distributeurs willen van de bruikleendecoder een centrale mediabox in de woonkamer maken. Met niet alleen lineaire tv, maar ook met het eigen video on demand-platform met diensten zoals terugkijken vanuit de tv-gids (Replay TV), Begin Gemist en opnemen in de cloud (cloudPVR). De bruikleendecoder moet ook het toegangsportaal worden voor de online streamingdiensten. Waarvoor dan als voorkeur het benodigde abonnement bij de distributeur gekocht kan worden. De verkoop van streamingabonnementen zorgt in dat geval ook voor maandelijkse inkomsten door verkoopprovisie.
Geadresseerde reclame
De bruikleendecoder wordt vanwege een heel andere reden in de komende jaren nog belangrijker. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft KPN en Talpa Network namelijk toestemming gegeven om geadresseerde reclame toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat KPN-klanten bij één of meer zenders van Talpa TV – het bedrijf waarbij onder meer de tv-zenders SBS6, Net5 en Veronica behoren – speciaal voor hen geselecteerde reclames in reclameblokken krijgen te zien. Adverteerders kunnen hierdoor nog gerichter op de doelgroep reclame gaan aanbieden. Voor de kijker wordt de reclameonderbreking interessanter omdat meer producten zichtbaar zijn waarvoor interesse is. De distributeur pikt op zijn beurt ook een graantje van geadresseerde reclame mee.
DVB-C bij Ziggo
Talpa wil natuurlijk niet alleen met KPN een overeenkomst voor geadresseerde reclame. Wellicht stond VodafoneZiggo (Ziggo) hoger op het lijstje bij Talpa TV-eigenaar John de Mol. Ziggo heeft bijna twee keer zoveel tv-klanten als KPN. Maar omdat IPTV de basis voor geadresseerde reclame is, loopt Ziggo tegen de technische beperking van kabeltelevisie via de uitzendnorm DVB-C op. Met de nieuwe Mediabox Next heeft Ziggo een belangrijke stap naar IPTV gezet. De nieuwe mediabox is namelijk hybride en kan DVB-C met IPTV combineren. Zo kijken Ziggo-klanten ongemerkt met Mediabox Next online – IPTV dus – naar het 4K Ultra HD-kanaal Love Nature 4K. Met Mediabox Next kan VodafoneZiggo dus in het nieuwe verdienmodel met het label geadresseerde reclame stappen. Omdat dit niet voor de gehele klantengroep is, zijn onderhandelingen over dit onderwerp met VodafoneZiggo op dit moment minder aantrekkelijk.
Bruikleendecoder
Het is dus voor VodafoneZiggo een uitdaging om op termijn klanten met zachte hand richting de bruikleendecoder Mediabox Next te duwen. Dit betekent zeker niet dat televisiekijken via DVB-C met of zonder CI+ module in de komende jaren niet meer mogelijk is. Maar op langere termijn – bijvoorbeeld als het nieuwe netwerk van de toekomst in het gehele verzorgingsgebied actief is – moet rekening met een afbouw van DVB-C ten behoeve van IPTV gehouden worden. Alleen op deze manier kan VodafoneZiggo terugloop uit inkomsten van lineaire tv met de nieuwe op online diensten gebaseerde verdienmodellen opvangen.