KPN: aanleg glasvezel en activeren nieuwe aansluitingen gaat door

In Nederland is op dit moment vooral KPN druk bezig met de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken en bijkomstig het activeren van nieuwe glasvezelaansluitingen. Het telecombedrijf wil via bedrijfsonderdeel KPN NetwerkNL de komende twee jaar honderdduizenden woningen van een glasvezelaansluiting voorzien. Maar wordt het doel om voor het einde van 2022 minimaal een miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen te realiseren wel behaald? Totaal TV polste KPN over de effecten van de huidige coronacrisis.
Corona kan glasvezel vooralsnog niet stuiten
KPN-woordvoerder Hans van Zon: "De uitrol van glasvezel gaat vooralsnog door evenals urgente onderhoudswerkzaamheden." Natuurlijk moet het telecombedrijf door corona wel maatregen treffen. "We besteden veel aandacht aan veilig werken en nemen alle RIVM-maatregelen in acht. Veiligheid boven alles. Ook ten aanzien van de bouwploegen zijn er extra maatregelen genomen in overleg met de aannemers. Dus: ploegleden moeten 1,5 meter afstand aan houden. Niet meer gezamenlijk in een busje of bijvoorbeeld niet meer gezamenlijk schaften."
Glasvezelaansluiting
Is eenmaal een nieuw netwerk aangelegd dan moet in de woning ook de glasvezelaansluiting door KPN aangelegd worden. Daarbij houdt KPN rekening met de individuele wensen van Nederlanders ten tijde van deze coronacrisis. Zo is er extra aandacht wanneer monteurs over de vloer komen. "Als de dat klant niet wil, houdt het op. Aan de andere kant vragen we klanten ook afstand van de monteurs te houden als de klant wel graag een (glas)aansluiting wil. De werkwijze is ook met gemeenten gedeeld, waar we aanleggen en werkzaamheden hebben", aldus Van Zon. Zijn er bepaalde regio’s waar klanten afwijkend reageren op aangekondigde werkzaamheden? "We sluiten in principe gewoon aan. Het beeld is mixed. In gebieden waar de situatie ernstig is, zien we dat mensen liever geen monteur over de vloer willen. In andere gebieden is men juist blij dat we langskomen, omdat ze thuis zijn. Klanten bellen ook veel met KPN over de situatie. Ook dan leggen we uit dat het veiligheid voor alles is."