KPN begint omzetting Digitenne naar DVB-T2

De overstap naar DVB-T2 is één van de voorwaarden waaronder KPN de nieuwe uitzendvergunning voor digitale ethertelevisie vorig jaar kreeg. KPN exploiteert digitale ethertelevisie in Nederland onder de naam Digitenne. KPN moet voor 2020 volledig zijn omgeschakeld van de huidige uitzendnorm DVB-T naar DVB-T2.
Begin omschakeling
KPN liet op het eigen gebruikersforum op vragen van klanten weten dat het bedrijf nog dit jaar begint met het omzettingstraject naar DVB-T2. Als eerste gaat KPN de in bruikleen geleverde tv-decoder van Digitenne-klanten omruilen. Deze omruilactie is nodig omdat de huidige DVB-T hardware niet voor gebruik met DVB-T2 geschikt is. Een medewerker van het webcareteam van het telecombedrijf verraadt tevens dat KPN de meest recente techniek bij DVB-T2 gaat gebruiken. Gesteld wordt dat de nieuwe DVB-T2 tv-decoder van KPN ook geschikt is voor ontvangst van ongecodeerd uitgezonden kanalen via het Duitse digitale televisienetwerk. Dat impliceert dat KPN naast DVB-T2 ook de HEVC-compressietechniek gaat gebruiken. Hierdoor kan alleen via een Ultra HD-televisie zonder decoder Digitenne gebruikt worden.
Codering
Een andere opmerkelijke uitspraak is dat KPN ook de insteekkaarten bij klanten gaat omwisselen. Dat houdt in dat KPN ook de codering bij Digitenne naar de nieuwste norm gaat opwaarderen. Dat is nodig omdat KPN op dit moment nog een oudere versie van de coderingstechniek gebruikt. KPN stapt waarschijnlijk over naar een coderingsnorm met virtuele smartcard. De term insteekkaart wordt namelijk door het telecombedrijf voor een CI-module gebruikt. Als KPN de huidige coderingstechniek trouw blijft dan is het de verwachting dat KPN overstapt naar Conax Contego. Dat is de coderingsnorm die ook door de nieuwe satelliettelevisieaanbieder Joyne wordt gebruikt.