KPN bezig met voorbereiding multigig glasvezelinternet
Internet met een symmetrische snelheid van 1 Gb/s – ofwel gigabit internet – is de standaard via glasvezel. Via kabel levert Ziggo aan bedrijven bij het meest uitgebreide abonnement met 1200 Mb/s (1,2 Gb/s) een iets hogere downloadsnelheid. De uploadsnelheid blijft bij het kabelbedrijf echter fors achter met op dit moment maximaal 100 Mb/s. Via glasvezel levert Delta met 2 Gb/s symmetrisch nog sneller internet aan consumenten en bedrijven. Bedrijven kunnen bij Delta Fiber daarnaast een offerte aanvragen voor een abonnement met een symmetrische snelheid van 8 Gb/s. Het kan echter nog sneller. Op enkele adressen in Nederland levert Tweak – onderdeel van T-Mobile Nederland – al enige tijd een maximale internetsnelheid van 10 Gb/s symmetrisch.
Hardware
KPN biedt via de eigen glasvezelnetwerken NetwerkNL en Glaspoort op dit moment een maximale internetsnelheid van 1 Gb/s, maar het telecombedrijf lijkt zich voor te bereiden op multigig. Hiermee wordt het aanbieden van internet met een snelheid boven de 1 Gb/s bedoeld. Net als Delta Fiber gebruikt KPN bij de aanleg van nieuwe netwerken al enige tijd de XGS-PON techniek die multigig mogelijk maakt. Voor het daadwerkelijk leveren van multigig internet moet bij de huisaansluiting in bijvoorbeeld de meterkast ook geschikte hardware gebruikt worden. KPN heeft monteurs nu ADFdLQuwgd_g4GcA">de nieuwe XGS-PON ONT geleverd. Het telecombedrijf heeft dit stukje hardware samen met het Finse bedrijf Nokia gemaakt. Dat monteurs nu deze nieuwe hardware tot hun beschikking hebben, betekent echter nog niet dat het op dit moment bij nieuwe klanten worden geïnstalleerd. Voorlopig blijft bij installatie de oude hardware gebruikt worden.
Wat is een ONT?
De ONT (Optical Network Terminal) is een mediaconverter die het optische signaal uit een glasvezelkabel omzet naar een elektrisch signaal op een koperkabel. Vanaf de ONT gaat een kabel naar de de modem. Vanuit de modem worden de diensten tv, internet en telefonie in de woning of het bedrijf toegankelijk.