Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN blij met uitspraak rechter in zaak T-Mobile: ‘koper door glasvezel vervangen’

  Ondanks dat KPN niet echt partij was in de ‘glasvezeloorlog’ Den Haag-uitspraak, is het telecombedrijf wel de grootste winnaar van deze rechtsgang.
  Jarco Kriek
  22 oktober 2020
  comments 5
  KPN blij met uitspraak rechter in zaak T-Mobile: ‘koper door glasvezel vervangen’
  Foto ProShots

  T-Mobile daagde de gemeente Den Haag voor de voorzieningenrechter in Rotterdam omdat deze gemeente het instemmingsbesluit voor de aanleg van een KPN-glasvezelnetwerk in Regentessekwartier niet wilde opschorten. KPN wil in het deel Regentessekwartier van het Haagse stadsdeel Segbroek via dochterbedrijf KPN NetwerkNL een glasvezelnetwerk aanleggen. Dit is tegen het zere been van T-Mobile dat samen met investeerder Primevest Capital Partners in Regentessekwartier een glasvezelnetwerk operationeel heeft. De gemeente weigerde het instemmingsbesluit voor het KPN glasvezelnetwerk in te trekken. De voorzieningenrechter schaarde zich in de rechtsgang achter de beslissing van de gemeente Den Haag.

   

  Blijdschap bij KPN

  De grootste winnaar van deze uitspraak is niet de gemeente Den Haag maar KPN. Het telecombedrijf mag niet alleen doorgaan met het aanleggen van een glasvezelnetwerk in Regentessekwartier. De uitspraak zorgt voor jurisprudentie hoe rechters bij eventuele andere rechtsgangen betrekkende de aanleg van een dubbele glasvezelnetwerk in andere delen van Nederland met deze materie kunnen omgaan. Als eerste krijgt T-Mobile daar in andere delen van Den Haag mee te maken. T-Mobile/Primevest wil het eigen glasvezelnetwerk naar vrijwel geheel Den Haag doortrekken. KPN laat via woordvoerder Hans van Zon aan Totaal TV weten dat de glasvezelplannen in Den Haag niet in Regentessekwartier stoppen. "We zijn al met de aanleg van glasvezel in Morgenstond aanwezig." In Regentessekwartier wordt overigens naar verwachting in december de eerste glasvezelaansluiting opgeleverd. In tegenstelling tot T-Mobile krijgen alle woningen - ongeacht of de bewoners glasvezel actief gaan gebruiken - een glasvezelaansluiting in de woning aangelegd. Bij het netwerk van T-Mobile/Primevest wordt de glasvezel met bijbehorende aansluiting pas in de woning gebracht als daadwerkelijk op het huisadres een abonnement voor vaste diensten wordt gekocht.

   

  Koper wordt glasvezel

  Het doel van KPN op langere termijn is om het huidige kopernetwerk in het geheel voor glasvezel te vervangen. Dit betekent dat in meerdere regio’s in Nederland een dubbel glasvezelnetwerk beschikbaar kan komen. KPN zegt wel een uiterste inspanning te doen samenwerkingen aan te gaan om dubbel aanleg van glasvezel te voorkomen. Het is begrijpelijk dat T-Mobile/Primevest tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter in de ‘glasvezeloorlog; Den Haag in beroep gaat. KPN is echter met de uitspraak in zijn nopjes. "KPN vindt het ook een positieve uitspraak voor de toekomst, want we willen ons kopernetwerk vervangen voor glasvezel. Het is goed dat gemeenten daar naar kijken", aldus Van Zon doelend op de huidige uitspraak van de voorzieningenrechter.

   

  Uitgebreide reactie KPN

  De voorzieningenrechter in Rotterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in een zaak die Primevest/T-Mobile had aangespannen tegen de gemeente Den Haag. Partijen eisten dat de rechter de vergunning voor glasvezelaanleg in het Regentessekwartier door KPN zou schorsen. De rechter heeft dit verzoek afgewezen. KPN kan dus gewoon doorgaan met de uitrol in het Regentessekwartier om alle inwoners in dit gebied supersnel internet bieden. Dat doen we uiteraard op een zorgvuldige manier.

   

  KPN is blij met deze uitspraak en had deze eerlijk gezegd ook wel verwacht. KPN heeft al 33 procent  van Nederland voorzien van een glasvezelnetwerk en daar altijd van gemeenten vergunningen voor gekregen. KPN is op dit moment actief met glasvezeluitrol in meer dan 80 gebieden.

   

  KPN is vorige week met de uitrol in Regentessekwartier gestart. Op dit moment wordt de basisinfrastructuur aangelegd en toestemmingen opgehaald om glasvezel binnen in huis af te monteren. Tot nu toe geeft het overgrote deel van de bewoners daar toestemming voor. De verwachting is dat de eerste klanten in december 2020  aangesloten worden op supersnel internet. KPN rolt op dit moment ook uit in Morgenstond in Den Haag.

   

  KPN wil al zijn klanten van goed en snel internet voorzien over de bestaande lijn of glasvezel. Dat is goed voor Nederland, goed voor klanten van KPN en natuurlijk ook voor KPN zelf. KPN levert zijn dienstverlening aan klanten over eigen netwerken, maar ook over die van andere partijen.

   

  Bijvoorbeeld  op verschillende plekken in Nederland via CAI Harderwijk, Digitale stad, FiberNH/Flevo, KT Waalre, Glasdraad en via zijn dochter Solcon. KPN bewijst daarmee elke dag dat ze graag wil samenwerken om dubbel aanleggen te voorkomen. Dat kan alleen maar tegen voorwaarden die voor beide partijen aantrekkelijk zijn.

   

  KPN investeert jaarlijks honderden miljoenen euros in de aanleg, het beheer en het onderhoud van vaste en mobiele (glas)vezelnetwerken en stelt mede daarom zijn netwerken graag open voor andere partijen. Dat betekent dat andere telecompartijen er ook dienstverlening over aanbieden. Dat gebeurt al voor ruim twee miljoen internetgebruikers en bellers in Nederland.  

  KPNKPN NetwerkNLglasvezelkoperdraadT-MobilePrimevestPrimevest Capital PartnersDen HaagSegbroekRegentessekwartiertvtelevisieinternetgigabitconcurrentieconcurrentiestrijdrechterrechtszaak

  Reacties

 1. TV-TIP WK Voetbal: Nederland - Qatar

  WK Voetbal: Nederland - Qatar
  NPO 1 om 15:00 uur
  Laten we hopen dat Oranje zich voorafgaand aan deze wedstrijd al geplaatst heeft voor de knock-outfase en dat deze pot slechts een formaliteit is. Mocht dat niet het geval zijn dan moeten de Qatarezen toch te verslaan zijn. Het gastland, de nummer 50 op de FIFA-ranglijst, doet pas voor het eerst mee aan het WK en dat is niet omdat ze zich geplaatst hebben.

  TV-TIP Cruise Ship Killers

  Cruise Ship Killers
  Crime + Investigation Network om 19:00 uur
  Als we Cruise Ship Killers moeten geloven, zijn die boten vol Amerikaanse pensionado’s een broedplaats voor moord en doodslag. In de afgelopen tien jaar zijn er ruim 200 cruisepassagiers en -medewerkers vermist geraakt, aan boord vermoord of over de reling gejaagd. Dit keer wordt een van de passagiers doodgestoken. De verdenking valt op een studiegenoot van het slachtoffer, die aan boord was én messen verzamelt. Maar is dat niet té toevallig?

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)