Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    KPN blijft Digitenne permanent evalueren

    KPN heeft deze week de overstap van Digitenne van de uitzendnorm DVB-T naar DVB- T2 in het geheel afgerond. Dit betekent echter niet dat KPN stopt met de vinger aan de pols houden bij Digitenne.
    Jarco Kriek
    10 oktober 2019
    comments 6
    KPN blijft Digitenne permanent evalueren
    Foto ANP

    Na de omzetting naar DVB-T2 kwamen uit diverse delen van het land klachten over de ontvangst van Digitenne. Nu op 8 oktober de laatste frequentiewijzingen rond de omzetting zijn uitgevoerd, is een beter zicht van de ontvangstproblematiek zichtbaar. Een eerste kleine eigen inventarisatie van Totaal TV laat zien dat de ontvangst van Digitenne op diverse plekken in Nederland is verbeterd. Omdat Digitenne nu lagere uitzendfrequenties gebruikt, is vooral de binnenhuisontvangst van digitale ethertelevisie beter geworden. Toch erkent KPN dat na de omzetting wijzigingen in de ontvangst hebben plaatsgevonden. Woordvoerder Stijn Wesselink: “Het nieuwe Digitennenetwerk en de hardware voldoet aan alle specificaties, maar dit neemt niet weg dat de ontvangstcriteria voor DVB-T2 en HEVC wat kritischer zijn dan in oude situatie. Onder andere komt dit omdat er minder spectrum beschikbaar is voor digitale ethertelevisie.”

     

    CI+ module

    Over de wens van een deel van de Digitenne-klanten om de CI+ module – eventueel in combinatie met een smartcard – terug te laten keren, doet KPN ook nu geen uitspraken. Wel komt er een firmwareupdate van de door KPN in bruikleen geleverde tv-decoder. “Op termijn verwachten we ook een nieuwe softwareversie beschikbaar te stellen voor de tv-ontvangers, waarmee de gebruikerservaring nog verder kunnen verbeteren”, aldus Wesselink. De nieuwe firmware kan onder meer tot een betere ontvangst van tv- en radiozenders leiden. Nu blijkt dat ontvangst van het ongecodeerde zenderaanbod van NPO en RPO met de interne tuner van een 4K Ultra HD-televisie in vrijwel alle gevallen beter is dan de ontvangst met de bruikleendecoder van Digitenne.

     

    Evaluatie

    Wie denkt dat KPN na het afsluiten van het gefaseerde overgangstraject naar DVB-T2 dit hoofdstuk bij Digitenne afsluit, heeft het mis. “Op 8 oktober hebben we de laatste kanaalomstemming gedaan. KPN heeft daarmee het hele DVB-T2 migratie programma afgerond dat in 2017 gestart is. Wij evalueren permanent de kwaliteit van netwerk en zijn ook op continue basis met leveranciers van hard- en software in gesprek.”

     

    KPN Interactieve TV

    KPN levert Digitenne op dit moment aan iets minder dan 200.000 klanten als tv-product. Het aantal huishoudens dat via KPN Interactieve TV via glasvezel en koperdraad naar tv- en radiozenders kijkt en luistert, is met ruim 2 miljoen meer dan tien keer zo groot als Digitenne.

    KPNDigitenneDVB-TDVB-T2ethertvtelevisieethertelevisiedecoderbruikleendecoderbruikleenontvangstontvangstprobleemfirmwarefirmwareupdateevaluatieInteractieve TVCI+ modulesmartcard

    Reacties

  1. TV-TIP De Grote Huisverbouwing

    De Grote Huisverbouwing
    SBS 6 om 17:00 uur
    Doordat de aannemers, stukadoors en schilders niet aan zijn te slepen, slaan steeds meer Nederlanders zelf aan het boren, schroeven en sauzen. Maar lang niet iedereen is gezegend met het talent of het inzicht om de gedateerde binnenboel zonder ongelukken naar het heden te klussen. Om te voor­komen dat een roedel hobbyklussers zichzelf vastniet aan het nieuwe tapijt, nemen stylist Djamilla Smits en creatief uitvoerder Albert Stokkers het kluswerk uit handen om het huis om te toveren in een paleis.

    TV-TIP Flip or Flop

    Flip or Flop
    TLC om 18:00 uur
    Tarek el Moussa is, naar eigen zeggen, gezegend met een uitmuntende vastgoedneus. Samen met zijn (inmiddels ex-) vrouw Christina koopt hij huizen voor een prik, om die wat aan kant te timmeren en vervolgens voor de hoofdprijs te verkopen. Dit keer krijgen de twee een tip over een gigantisch, maar vervallen huis in het chique Anaheim Hills. De prijs is fors, het risico daarom groot. Want om het pand überhaupt aan te kunnen schaffen, moeten ze een dealtje sluiten met een investeerder.

    Interview

    • *

      Margreet Beetsma

      Editie NL

      Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
      Reacties0 reactie(s)