Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN decodersoap: Is het hardware- of softwareprobleem?

  KPN ligt onder vuur van een deel van de klanten. Dit komt door het doorgevoerde nieuwe menu. Dit is grafisch beter, maar maakt veel decoders trager.
  Jarco Kriek
  24 december 2020
  comments 9
  KPN decodersoap: Is het hardware- of softwareprobleem?
  Foto Getty Images

  KPN-abonnees met Interactieve TV die de modellen bruikleendecoder HMB2260 en VIP2952 gebruiken, kampen op dit moment met een tragere decoder bij gebruik van enkele menu-onderdelen zoals de tv-gids. Totaal TV inventariseerde bij enkele KPN-abonnees de tijd dat gewacht dient te worden voordat de modellen HMB2260 en VIP2952 de tv-gids volledig kunnen gebruiken. Hieruit blijkt dat in alle gevallen minimaal vier seconden gewacht dient te worden voordat programma-informatie in beeld kwam. In één geval was de reactietijd van de decoder zelfs boven de tien seconden. Uit de rondgang bleek tevens dat het merendeel van de gebruikers zich niet stoort aan de trage tv-gids. Het zijn vooral ouderen die de functie tv-gids gebruiken en dan ook meer klagen over de traagheid.

   

  Intern geheugen

  Het model Arris VIP5202 is een ander op dit moment door KPN geleverde bruikleendecoder voor Interactieve TV. Dit model kan beter met het nieuwe menu van KPN Interactieve TV overweg. Van traag gebruik van de tv-gids is bij deze decoder niet of veel minder sprake. Er zijn verschillen tussen de trage decoders HMB2260 en VIP2952 aan de ene zijde en VIP5202 aan de andere zijde. Niet alleen zijn de modellen HMB2260 en VIP2952 HD-decoders en VIP5202 4K Ultra HD. Kijken we naar het interne geheugen dan heeft VIP5202 met 2GB twee keer zoveel geheugen dan HMB2260 en VIP2952 die beide 1GB geheugen onder de motorkap hebben. Ook gebruiken alle modellen onder meer ook andere processoren. Dit kan – maar hoeft niet – het tragere gebruik van het menu en tv-gids verklaren. Maar uit de inmiddels teruggedraaide firmwareupdate van 10 december blijkt dat het met 1GB interne geheugen mogelijk is om de wachttijd bij het gebruik van de tv-gids bij HMB2260 en VIP2952 te halveren. Dit zou dus kunnen duiden dat de hardware voldoende is om ook bij gebruik van het nieuwe menu de decoder met een acceptabele snelheid te laten functioneren.

   

  Nog oudere decoder

  KPN gebruikt bij een klein deel van de abonnees met Interactieve TV een nog ouder model decoder. Dit is de Motorola 1853. Het telecombedrijf gaat naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 alle actieve decoders van dit model naar het nieuwe tv-platform met nieuw menu overzetten. Motorola 1853 beschikt met 512MB over een nog geringer intern geheugen. Mocht de huidige traagheid bij HMD2260 en VIP2952 gerelateerd zijn aan het beschikbare intern geheugen dan zou dit bij Motorola 1853 nog meer zichtbaar moeten zijn.

  KPNXS4AllInteractieve TVtvtelevisiedecodertv-decoderbruikleendecoderfirmwareupdatefirmware-update

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win De beentjes van Sint-Hildegard

   CineMember voegt deze maand onder andere De beentjes van Sint-Hildegard toe, waarin Gedda zóveel van Jan houdt, dat hij het er benauwd van krijgt. Zij ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen… Wij geven vijf keer een maandabonnement weg, waarmee onder andere dit comedy-drama te bekijken is.

  TV-TIP Star Trek Into Darkness

  Star Trek Into Darkness
  RTL 7 om 20:29 uur
  Benedict Cumberbatch deed zijn stinkende best om zijn rol geheim te houden, maar de fans wisten heel goed wie hij speelde.

  TV-TIP Marble mania

  Marble mania
  SBS6 om 20:30 uur
  Nadat de Meilandjes en het VI-trio de knikkers lieten rollen, zijn Roué Verveer, Jandino Asporaat en Jörgen Raymann aan de beurt.

  Interview

  • *

   Leo Alkemade

   Van je familie moet je het hebben

   Een hoofdgast wordt naar de studio gelokt waar familieleden en vrienden zijn om samen een quiz te spelen. De presentatie is in handen van Leonie ter Braak en Leo Alkemade.
   Reacties0 reactie(s)