Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    KPN decodersoap: Is het hardware- of softwareprobleem?

    KPN ligt onder vuur van een deel van de klanten. Dit komt door het doorgevoerde nieuwe menu. Dit is grafisch beter, maar maakt veel decoders trager.
    Jarco Kriek
    24 december 2020
    comments 9
    KPN decodersoap: Is het hardware- of softwareprobleem?
    Foto Getty Images

    KPN-abonnees met Interactieve TV die de modellen bruikleendecoder HMB2260 en VIP2952 gebruiken, kampen op dit moment met een tragere decoder bij gebruik van enkele menu-onderdelen zoals de tv-gids. Totaal TV inventariseerde bij enkele KPN-abonnees de tijd dat gewacht dient te worden voordat de modellen HMB2260 en VIP2952 de tv-gids volledig kunnen gebruiken. Hieruit blijkt dat in alle gevallen minimaal vier seconden gewacht dient te worden voordat programma-informatie in beeld kwam. In één geval was de reactietijd van de decoder zelfs boven de tien seconden. Uit de rondgang bleek tevens dat het merendeel van de gebruikers zich niet stoort aan de trage tv-gids. Het zijn vooral ouderen die de functie tv-gids gebruiken en dan ook meer klagen over de traagheid.

     

    Intern geheugen

    Het model Arris VIP5202 is een ander op dit moment door KPN geleverde bruikleendecoder voor Interactieve TV. Dit model kan beter met het nieuwe menu van KPN Interactieve TV overweg. Van traag gebruik van de tv-gids is bij deze decoder niet of veel minder sprake. Er zijn verschillen tussen de trage decoders HMB2260 en VIP2952 aan de ene zijde en VIP5202 aan de andere zijde. Niet alleen zijn de modellen HMB2260 en VIP2952 HD-decoders en VIP5202 4K Ultra HD. Kijken we naar het interne geheugen dan heeft VIP5202 met 2GB twee keer zoveel geheugen dan HMB2260 en VIP2952 die beide 1GB geheugen onder de motorkap hebben. Ook gebruiken alle modellen onder meer ook andere processoren. Dit kan – maar hoeft niet – het tragere gebruik van het menu en tv-gids verklaren. Maar uit de inmiddels teruggedraaide firmwareupdate van 10 december blijkt dat het met 1GB interne geheugen mogelijk is om de wachttijd bij het gebruik van de tv-gids bij HMB2260 en VIP2952 te halveren. Dit zou dus kunnen duiden dat de hardware voldoende is om ook bij gebruik van het nieuwe menu de decoder met een acceptabele snelheid te laten functioneren.

     

    Nog oudere decoder

    KPN gebruikt bij een klein deel van de abonnees met Interactieve TV een nog ouder model decoder. Dit is de Motorola 1853. Het telecombedrijf gaat naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 alle actieve decoders van dit model naar het nieuwe tv-platform met nieuw menu overzetten. Motorola 1853 beschikt met 512MB over een nog geringer intern geheugen. Mocht de huidige traagheid bij HMD2260 en VIP2952 gerelateerd zijn aan het beschikbare intern geheugen dan zou dit bij Motorola 1853 nog meer zichtbaar moeten zijn.

    KPNXS4AllInteractieve TVtvtelevisiedecodertv-decoderbruikleendecoderfirmwareupdatefirmware-update

    Reacties

  1. TV-TIP Cast

    Cast
    NPO 3 om 21:18 uur
    De vlinders fladderen met een noodvaart de verkeerde kant op als blijkt dat Elise Schaap en Maarten Heijmans, het liefdeskoppel in een nieuwe romcom, elkaar weigeren te zoenen. Om de twee letterlijk nader tot elkaar te laten komen, wordt zelfbenoemd intimiteitscoördinator Kiki opgetrommeld. Ondertussen moet het castingbureau op zoek naar de hoofdrol voor een film over Willem van Oranje. En hoewel Willem een witte man was, zijn alle kleuren en genders welkom.

    TV-TIP 2Doc: Meneer Pastoor

    2Doc: Meneer Pastoor
    NPO 2 om 22:16 uur
    Ruim veertig jaar bestierde pastoor John van Oss de parochies van Schimmert en Gernhout, twee dorpjes in Zuid-Limburg. Inmiddels is het tijd voor een welverdiend pensioen. Zijn opvolgers, paters Stefan Musanai en Charles Leta, zijn niet alleen zo’n vijftig jaar jonger, maar ook geboren en getogen op het tropische eiland Flores in ­Indonesië. Maar dan blijkt dat de geliefde pastoor, in Limburg en omstreken ook bekend vanwege zijn indrukwekkende verzameling kerstballen, helemaal niet zo eenvoudig te vervangen is.

    Interview

    • *

      Margreet Beetsma

      Editie NL

      Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
      Reacties0 reactie(s)