Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN deelt gevoelige tik uit: strategie glasvezel en belonen trouwe klanten werkt

  KPN lijkt de grote winnaar te worden van het tweede kwartaal. Het telecombedrijf groeit in alle segmenten. Ook het aantal internetklanten stijgt weer.
  Jarco Kriek
  24 juli 2023
  comments 3
  KPN deelt gevoelige tik uit: strategie glasvezel en belonen trouwe klanten werkt
  Foto Getty Images

  KPN maakte vandaag de financiële cijfers over het tweede kwartaal bekend. Deze stemmen tot tevredenheid in Rotterdam, waar het hoofdkantoor van dit telecombedrijf is gevestigd. Opvallend is dat voor het eerst in vele kwartalen het aantal internetabonnementen niet afnam maar in de lift zit. KPN wist 14.000 internetabonnementen meer te verkopen. En ondanks dat KPN geen abonnementsgegevens van verkochte tv-abonnementen via vaste netwerken publiceert, is het aannemelijk dat dit aantal ook de weg omhoog heeft gevonden.

   

  Glasvezel

  De groei van breedbandinternet is te verklaren door het ombouwtraject dat KPN op dit moment uitvoert bij het eigen vaste netwerk. De aanleg van glasvezel gaat in een rap tempo door. Glasvezel vervangt het oude DSL kopernetwerk. Op dit moment is in 53 procent de adressen in Nederland een toegangspunt in de meterkast voor een glasvezelnetwerk. De overige 47 procent voor het kopernetwerk. KPN gaat samen met Glaspoort – de joint venture die het telecombedrijf met pensioenfonds ABP runt – gestaag door met de aanleg van glasvezel. Het doel is dat voor het einde van 2026 minimaal 80 procent adressen in Nederland toegang heeft tot een KPN NetwerkNL of Glaspoort glasvezelnetwerk. Op dit moment heeft KPN 3,92 miljoen adressen op de glasvezel aangesloten. Hiervan worden 1,967 miljoen aansluitingen actief gebruikt. In het tweede kwartaal werden 165,000 nieuwe adressen (inclusief Glaspoort) op glasvezel aangesloten.

   

  Klanten

  Het succes van KPN is niet alleen te verklaren door de ombouw van het vaste netwerk naar glasvezel. KPN beloont vaker dan voorheen trouwe klanten. Hierdoor blijven deze langer klant bij het telecombedrijf. Dit in combinatie met de aanwas van nieuwe klanten zorgt voor de eerste stijging van het aantal verkochte internetabonnementen in vele kwartalen. Van de 14.000 extra internetabonnementen zijn 12.000 door consumenten en 2.000 door zakelijke klanten afgesloten. Met het meer belonen van bestaande klanten gaat KPN terug naar de strategie die in 2015 voor het eerst in Nederland door het telecombedrijf zelf werd geïntroduceerd.

   

  Concurrentie

  De kwartaalcijfers van KPN zijn een gevoelige klap voor Ziggo. Hoewel VodafoneZiggo de kwartaalcijfers nog niet bekend heeft gemaakt, is het vrijwel zeker dat het kabelbedrijf het aantal tv- en internetabonnement ziet dalen. Dit heeft mede te maken met de prijsverhoging die op 1 juli is doorgevoerd. Ondanks dat juli niet tot het tweede kwartaal behoort, zijn Nederlanders die met een prijsstijging zijn geconfronteerd al vóór 1 juli en dus in het tweede kwartaal overgestapt naar een andere aanbieder. Ziggo was met een gemiddelde prijsstijging van 8,5 procent – met uitschieters van boven tien procent – samen met T-Mobile de aanbieder die de prijzen vanwege inflatie het meest verhoogde. Bij KPN was de gemiddelde prijsstijging met 6 procent milder. Daarnaast hanteerde het telecombedrijf een plafond aan de prijsstijging. Hierdoor was de maximale prijsstijging van een abonnement niet hoger dan vier euro per maand. Dit in combinatie met de ruimere beschikbaarheid van glasvezel lijkt ervoor te zorgen dat het aantal internetabonnementen bij KPN stijgt en bij Ziggo een neerwaartse spiraal vertoont.

   

  Wholesale

  KPN blijft daarnaast sterk scoren met wholesaleverkoop. De glasvezel- en kopernetwerken zijn open voor serviceproviders om diensten aan te bieden. Mocht KPN via de eigen merken geen vaste diensten aan consumenten en bedrijven leveren, dan genereert het telecombedrijf nog altijd omzet en winst door wholesaleverkoop aan serviceproviders die via KPN-netwerken wel diensten aan consumenten en bedrijven leveren. Dit in tegenstelling tot VodafoneZiggo, dat er bewust voor kiest om het eigen Ziggo kabelnetwerk voor andere bedrijven gesloten te houden.

  KPNNetwerkNLGlaspoorttvtelevisieinternetInteractieve TVTV+kwartaalcijfersabonnement

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Women's Nations League: België - Nederland

  UEFA Women's Nations League: België - Nederland
  NPO 3 om 20:00 uur
  Jill Roord verraste afgelopen zomer met een transfer van VfL Wolfsburg naar Manchester City, de club die vorig seizoen als vierde eindigde in de Women’s Super League. De Oranje-speelster heeft 26 september direct een interland tégen Engeland en dus haar nieuwe teamgenoten. Maar eerst staat vanavond België op het programma: het eerste duel in de UEFA Women's Nations League.

  TV-TIP Scott & Bailey

  Scott & Bailey
  RTL 8 om 20:25 uur
  In een meertje wordt het lijk gevonden van Mandy Sweeting, die al twintig jaar wordt vermist. Dat betekent niet dat de zaak gesloten kan worden, want het lichaam is pas recent gedumpt. Een lange tijd was haar echtgenoot de hoofdverdachte, maar hij is al een tijdje overleden, waardoor Scott en Bailey op zoek gaan naar een nieuwe verdachte. Ze ontdekken dat Mandy zwanger was en laten een DNA-test uitvoeren. De schokkende resultaten brengen hen op een nieuw spoor.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)