KPN deelt gevoelige tik uit: strategie glasvezel en belonen trouwe klanten werkt
KPN maakte vandaag de financiële cijfers over het tweede kwartaal bekend. Deze stemmen tot tevredenheid in Rotterdam, waar het hoofdkantoor van dit telecombedrijf is gevestigd. Opvallend is dat voor het eerst in vele kwartalen het aantal internetabonnementen niet afnam maar in de lift zit. KPN wist 14.000 internetabonnementen meer te verkopen. En ondanks dat KPN geen abonnementsgegevens van verkochte tv-abonnementen via vaste netwerken publiceert, is het aannemelijk dat dit aantal ook de weg omhoog heeft gevonden.
Glasvezel
De groei van breedbandinternet is te verklaren door het ombouwtraject dat KPN op dit moment uitvoert bij het eigen vaste netwerk. De aanleg van glasvezel gaat in een rap tempo door. Glasvezel vervangt het oude DSL kopernetwerk. Op dit moment is in 53 procent de adressen in Nederland een toegangspunt in de meterkast voor een glasvezelnetwerk. De overige 47 procent voor het kopernetwerk. KPN gaat samen met Glaspoort – de joint venture die het telecombedrijf met pensioenfonds ABP runt – gestaag door met de aanleg van glasvezel. Het doel is dat voor het einde van 2026 minimaal 80 procent adressen in Nederland toegang heeft tot een KPN NetwerkNL of Glaspoort glasvezelnetwerk. Op dit moment heeft KPN 3,92 miljoen adressen op de glasvezel aangesloten. Hiervan worden 1,967 miljoen aansluitingen actief gebruikt. In het tweede kwartaal werden 165,000 nieuwe adressen (inclusief Glaspoort) op glasvezel aangesloten.
Klanten
Het succes van KPN is niet alleen te verklaren door de ombouw van het vaste netwerk naar glasvezel. KPN beloont vaker dan voorheen trouwe klanten. Hierdoor blijven deze langer klant bij het telecombedrijf. Dit in combinatie met de aanwas van nieuwe klanten zorgt voor de eerste stijging van het aantal verkochte internetabonnementen in vele kwartalen. Van de 14.000 extra internetabonnementen zijn 12.000 door consumenten en 2.000 door zakelijke klanten afgesloten. Met het meer belonen van bestaande klanten gaat KPN terug naar de strategie die in 2015 voor het eerst in Nederland door het telecombedrijf zelf werd geïntroduceerd.
Concurrentie
De kwartaalcijfers van KPN zijn een gevoelige klap voor Ziggo. Hoewel VodafoneZiggo de kwartaalcijfers nog niet bekend heeft gemaakt, is het vrijwel zeker dat het kabelbedrijf het aantal tv- en internetabonnement ziet dalen. Dit heeft mede te maken met de prijsverhoging die op 1 juli is doorgevoerd. Ondanks dat juli niet tot het tweede kwartaal behoort, zijn Nederlanders die met een prijsstijging zijn geconfronteerd al vóór 1 juli en dus in het tweede kwartaal overgestapt naar een andere aanbieder. Ziggo was met een gemiddelde prijsstijging van 8,5 procent – met uitschieters van boven tien procent – samen met T-Mobile de aanbieder die de prijzen vanwege inflatie het meest verhoogde. Bij KPN was de gemiddelde prijsstijging met 6 procent milder. Daarnaast hanteerde het telecombedrijf een plafond aan de prijsstijging. Hierdoor was de maximale prijsstijging van een abonnement niet hoger dan vier euro per maand. Dit in combinatie met de ruimere beschikbaarheid van glasvezel lijkt ervoor te zorgen dat het aantal internetabonnementen bij KPN stijgt en bij Ziggo een neerwaartse spiraal vertoont.
Wholesale
KPN blijft daarnaast sterk scoren met wholesaleverkoop. De glasvezel- en kopernetwerken zijn open voor serviceproviders om diensten aan te bieden. Mocht KPN via de eigen merken geen vaste diensten aan consumenten en bedrijven leveren, dan genereert het telecombedrijf nog altijd omzet en winst door wholesaleverkoop aan serviceproviders die via KPN-netwerken wel diensten aan consumenten en bedrijven leveren. Dit in tegenstelling tot VodafoneZiggo, dat er bewust voor kiest om het eigen Ziggo kabelnetwerk voor andere bedrijven gesloten te houden.