KPN Digitenne verder onder vuur
Om een uitzendvergunning tot 2030 voor nul euro te verkrijgen, committeerde KPN zich aan de voorwaarde om Digitenne naar de nieuwe uitzendnorm DVB-T2 op te waarderen. De extra bandbreedte die hiermee vrijkwam, moest KPN ten behoeve van verdere uitbreiding van mobiele datadiensten – waaronder 5G – aan de overheid teruggeven. Met de overstap naar DVB-T2 kan KPN het volledige zenderaanbod van Digitenne met gebruik van minder etherruimte in HD-kwaliteit aanbieden.
Ontvangstproblemen
Om dit mogelijk te maken, heeft KPN wel moeten kiezen voor gebruik van de modulatietechniek 256QAM. Dit zorgt er mede voor dat ontvangst van het ethersignaal kritischer is geworden. Dit zorgt bij een klein deel van de abonnees van Digitenne in enkele regio’s voor ontvangstproblemen. De overstap naar DVB-T2 betekende tevens het einde van de vrije keuze van hardware bij Digitenne. Kijken direct via een geschikte televisie of tv-decoder met CI+ module en smartcard is niet meer mogelijk. Dit kan alleen met een bruikleendecoder van KPN. Omdat deze decoder geen mogelijkheid voor opnemen van programma’s heeft, is deze functie bij het vernieuwde Digitenne komen te vervallen. Digitenne is wel de enige aanbieder van traditionele lineaire tv in Nederland die het volledige zenderaanbod in Full HD 1080P aan klanten levert.
Klantverlies
Ondanks de vernieuwingen en investering bij Digitenne, rapporteert KPN in het financiële verslag over het derde kwartaal een klantverlies van 11.000 bij dit tv-product. Waar Digitenne minder dan tien jaar geleden nog de grens van een miljoen abonnees aantikte, is het aantal nu naar rond de 170.000 gedaald. En de vooruitzichten zijn niet goed. Een verdere teruggang naar 150.000 ligt meer in de lijn van verwachting dan een stijging naar 200.000 abonnees.