KPN doet het goed bij onderdeel dat Ziggo dicht wil houden

Uit de publicatie van de financiële resultaten over het vierde kwartaal – die tevens de jaarcijfers zijn – blijkt dat KPN in de afgelopen jaren de best mogelijke keuzes heeft gemaakt. Ondanks dat regulering van de KPN koper- en glasvezelnetwerken door een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) na een mislukte poging van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om het VodafoneZiggo (Ziggo) netwerk te reguleren werd herroepen, besloot KPN op eigen initiatief toch de eigen netwerken voor het leveren van vaste diensten aan consumenten en bedrijven door derden open te houden. Dit in tegenstelling tot het Ziggo-netwerk waar nog steeds geen concurrentie mogelijk is.
Wholesale in de lift
Uit de vandaag bekengemaakte financiële cijfers blijkt dat KPN bij vaste diensten vooral bij het bedrijfsonderdeel KPN Wholesale goed presteert. Over het gehele jaar 2021 steeg het aantal afgeleverde en dus actieve breedbandinternetaansluitingen met 55.000. In het vierde kwartaal bedroeg de stijging 11.000 waardoor de eindstand van 2021 op 1,101 miljoen uitkwam. Het koper en glasvezel van KPN wordt onder meer door T-Mobile, Online.nl, Youfone en Freedom Internet gebruikt voor het leveren van de vaste diensten tv, internet en telefonie.
Klantverlies
Tegenover de goede prestaties op de wholesalemarkt staat een verlies van klanten bij de eigen merknamen zoals KPN en XS4All. Het klantverlies in het vierde kwartaal kwam uit op een bescheiden 7.000 waardoor KPN op 31 december 2,784 miljoen breedbandinternetabonnees had. Het klantverlies op de vaste netwerken bleef over het gehele jaar 2021 beperkt tot 8.000. Dit was mede te danken aan een goed tweede kwartaal waarin KPN het aantal breedbandinternetabonnees met 15.000 zag toenemen.
Meer KPN
Uit de jaarcijfers van KPN blijkt dat het telecombedrijf met het besluit om zelfstandig en zonder drang de eigen vaste netwerken voor derden open te houden de juiste keuze heeft gemaakt. KPN zag het aantal breedbandinternetlijnen in 2021 via de eigen netwerken met 47.000 stijgen. Dit komt mede door de sterke omarming van glasvezel door KPN. Het bedrijf wil voor het einde van 2025 in meer dan tachtig procent van de woningen en bedrijven via glasvezel vaste diensten kunnen leveren.