KPN en T-Mobile blijven elkaar in de haren vliegen

Al eerder waren er strubbelingen tussen KPN en T-Mobile over het leveren van diensten en de aanleg van een tweede glasvezelnetwerk in de wijk Segbroek in Den Haag. Onderhandelingen over het gebruik van het Primevest/T-Mobile glasvezelnetwerk in deze wijk zijn volgens KPN mislukt en dus afgerond. T-Mobile ziet dit anders. Inzet is de toegangsprijs tot dit glasvezelnetwerk. Die is lager dan T-Mobile voor de toegang tot KPN glasvezelnetwerken dient te betalen. Het is T-Mobile alles aan gelegen om een lagere prijs voor toegang tot KPN-netwerken te realiseren.
Regulering
De kans hierop is overigens zeer klein. Omdat regulering van de netwerken van VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is gestopt, heeft KPN meer ruimte om zelf toegangsprijzen en toegangscriteria te bepalen. T-Mobile klaagt nu dat KPN binnen twee maanden na de uitspraak van het CBb nieuwe toegangseisen tot de glasvezelnetwerken heeft gemaakt.
Minder glasvezel
T-Mobile maakt melding dat KPN maximaal 300.000 glasvezelaansluitingen aan hen wil leveren. T-Mobile is in een concurrentiestrijd met KPN beland. Daarbij speelt het nieuwe FMC-abonnement met Unlimited mobiel internet en het snelst mogelijk internet in huis voor vijftig euro per maand een belangrijke rol. T-Mobile stelt dat door de nieuwe toegangscriteria van KPN het voor hen onmogelijk is om 1,1 miljoen Nederland die vaste diensten via KPN glasvezel geleverd krijgen, een concurrerend abonnement aan te kunnen bieden.
KPN
KPN ziet dit anders. Het bedrijf biedt elk bedrijf – en dus ook T-Mobile – toegang om via hun netwerken op 7,6 miljoen adressen te kunnen leveren. Nu KPN volgens T-Mobile stelt dat maximaal 300.000 glasvezelaansluitingen voor het leveren van diensten gebruikt mogen worden, kunnen bedrijven als T-Mobile, Tele2 en Online.nl op 7,3 miljoen adressen alleen vaste diensten via minder snel en stabiel koperdraad leveren.