Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    KPN geeft uitleg voor verbetering beeld Arris VIP5202

    De telecomprovider had eerder de woede van een deel van de klanten op de hals gehaald nadat deze week een firmwareupdate voor tv-decoder Arris VIP5202 werd doorgevoerd.
    Jarco Kriek
    29 februari 2020
    comments 1
    OLED televisies geen last update KPN Arris VIP5202
    Foto ProShots

    De nieuwe firmware voor bruikleendecoder Arris VIP5202 wordt inmiddels HDR-altijd-aan genoemd. Omdat functie HDR na de firmwareupdate altijd en voor elke zender aan blijft staan – en deze instelling niet handmatig te wijzigen is – zorgt het bij een deel van de gebruikers van deze bruikleendecoder tot beeldklachten. Gebruikers die een OLED televisie of een LED (LCD) televisie uit de duurdere prijsklasse gebruiken, hebben weinig tot geen beeldproblemen na de firmwareupdate van Arris VIP5202. Dit is geheel anders bij LCD-televisie uit het midden- en onder-prijssegment.

     

    Netflix

    KPN-woordvoerder Renée Schnitzler liet eerder desgevraagd aan Totaal TV weten dat de HDR functie bij bruikleendecoder Arris VIP5202 aan is gezet omdat dit een vereiste van Netflix is om deze streamingdienst direct via de decoder aan te kunnen bieden. Hierdoor is de kans nihil dat er wijzingen aan de HDR-instelling gaan plaatsvinden. Vandaag liet een moderator op het KPN gebruikersforum hier toch weer enige ruimte voor open. Ondertussen heeft KPN een handleiding gepubliceerd die klanten van Interactieve TV die klachten ondervinden, kunnen gebruiken om de beeldinstellingen van de televisie anders in te stellen. Hierdoor kan de beeldervaring verbeterd worden. Een uitleg die overigens op het gebruikersforum van KPN door enkele klanten van het telecombedrijf niet serieus wordt genomen. Hieronder vindt u de gehele uitleg van KPN om zelf de beeldervaring bij gebruik van Arris VIP5202 te verbeteren.

     

    Uitleg KPN

    Veel van de hedendaagse high-range consumententelevisies kunnen verbluffende HDR-beelden weergeven. Maar ze bieden een enorm scala aan beeldaanpassingen, waarvan er vele zorgvuldig moeten worden ingesteld om ervoor te zorgen dat de tv de allerbeste beeldkwaliteit levert.

     

    HDR-beeldinstellingen

    Bij de meeste HDR-televisies kunt u alleen de HDR-beeldaanpassingen veranderen wanneer er ook daadwerkelijk een HDR signaal wordt aangeboden aan de teelvisie. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de KPN tv-ontvanger VIP5202 daadwerkelijk is aangesloten voordat u begint met het instellen van uw televisie.

     

    De meest nauwkeurige modus voor beeldinstellingen wordt meestal de modus "Film" of "Cinema" genoemd. Dus dat is een goede plek om te beginnen, voordat u de overige instellingen gaat instellen. Het is ook een goed idee om de instellingen van de televisie terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, omdat de meeste instellingen dan meestal ongeveer kloppen. Deze reset-optie wordt vaak aangeboden als het laatste item in het menu met beeldinstellingen van uw televisie.

     

    Basis instellingen

    Nadat u de beeldinstellingen hebt gereset, controleert u eerst de meest voorkomende beeldaanpassingen. Ze kunnen een iets andere naam hebben op uw merk en model tv.

    Achtergrondverlichting / OLED-helderheid

    De achtergrondverlichting regelt de helderheid van de LED-achtergrondverlichting, en daarmee de piekluminantie van het scherm. OLED-tv's bieden een vergelijkbare instelling, ook wel "OLED Brightness" genoemd. Zet deze regelaar op maximaal, tenzij u een van de helderste HDR-tv's op de markt hebt en dat in een donkere kamer bekijkt.

     

    Helderheid

    De helderheidsregeling van het beeld (soms nauwkeuriger "zwartniveau" genoemd) past een luminantieoffset toe op het weergegeven beeld. Door dit te doen, worden details in de schaduwen van het beeld opgeheven, zodat ze net zichtbaar zijn boven verstrooid licht dat wordt gereflecteerd door het scherm vanuit de kijkomgeving. De standaardinstelling is meestal correct voor de meeste kijkomgevingen; maar als u zich in een zeer heldere kamer bevindt, moet u mogelijk de helderheid instellen om de hogere niveaus van gereflecteerd licht te compenseren. Omgekeerd, als u zich in een zeer donkere kamer bevindt, moet u mogelijk de helderheidsinstelling verlagen om ervoor te zorgen dat de zwarttinten in het beeld er zo diep uitzien als zou moeten.

     

    Contrast

    De contrastregeling past aan hoeveel van de piekhelderheid van het scherm (bepaald door de "LCD Backlight" of "OLED Light" -regeling) door het signaal wordt benut. De standaardinstelling zorgt er meestal voor dat het nominale pieksignaalniveau overeenkomt met de piekluminantie van het display. Als u het contrast boven de standaardinstelling verhoogt, kunnen spiegelende hoogtepunten in de HDR-afbeelding worden afgekapt. Het verminderen van de contrastinstelling zal de algehele helderheid van het beeld verminderen.

    We raden meestal aan om dit besturingselement in de standaardpositie te laten staan ??om het meeste uit de HDR-weergave te halen, zonder het beeld te vervormen door knippen.

     

    Kleur

    Deze instelling bepaalt de kleurverzadiging van het beeld. De standaardinstelling in de modus "Film" of "Cinema" is waarschijnlijk correct.

    Vanwege de manier waarop SDR TV werkt, zien SDR-beelden er echter kleurrijker uit dan de natuur. Deze toename in kleurverzadiging was nuttig wanneer tv-beelden werden weergegeven op donkere CRT's, omdat het oog minder gevoelig is voor kleur bij lage luminantieniveaus. Dus in de loop van de jaren, zelfs als schermen helderder zijn geworden, zijn we gewend geraakt aan verzadigde SDR-beelden.

     

    HLG-beelden daarentegen zijn door het ontwerp een meer getrouwe weergave van het licht dat op de camerasensor valt en hebben een opvallend natuurlijk uiterlijk. De meeste kijkers waarderen de levensechte kleuren van HDR. Maar als uw voorkeur heeft voor kleurrijke SDR-beelden, wilt u misschien de kleurverzadiging verder verhogen boven de standaardinstelling .

    Kleurtemperatuur / Kleurtint / Kleurbalans

    Veel televisies hebben een iets blauwe tint, omdat dat de indruk kan wekken van subjectief helderdere beelden. In de modi “Cinema” of “Movie” levert de instelling “Warm” of “Warm 2” meestal echter een nauwkeuriger tv-beeld op, waarbij het wit ongeveer D65 (6500 K) is - het gemiddelde middaglicht in Europa .

     

    Geavanceerde instellingen

     

    Dynamisch contrast / contrastversterker

    Deze instellingen passen beeldverwerking toe om te proberen het uiterlijk van HDR-beelden in helderdere kijkomgevingen te verbeteren. Als u een voldoende helder scherm hebt voor uw kijkomgeving, zijn deze niet nodig en moeten ze worden ingesteld op "laag" of volledig worden uitgeschakeld. In een helderdere omgeving, of met een zwak HDR-scherm, kunnen ze nuttiger zijn.

    LED Lokaal dimmen / SMART LED of vergelijkbaar

    Om de hoge luminantieniveaus te leveren die nodig zijn voor HDR-tv, en tegelijkertijd te voldoen aan de wetgeving inzake energie-efficiëntie, passen fabrikanten van lcd-tv de luminantie van de achtergrondverlichting dynamisch aan. Zo kan energie die wordt bespaard in donkere delen van het beeld worden gebruikt om de helderheid van de achtergrondverlichting in helderdere delen van het beeld te vergroten. De lokale dimregeling past zich aan hoe agressief vermogen wordt herverdeeld van donkere naar helderdere delen van het beeld. Een hogere instelling kan de piekluminantie van de helderste delen van het beeld verhogen, maar kan de helderheid van andere belangrijke delen van het beeld verminderen. De standaardinstelling is waarschijnlijk het beste voor de meeste situaties, maar experimenteer als u niet tevreden bent met het algehele uiterlijk van uw HDR-beelden.

     

    Ruisonderdrukking

    In de digitale (KPN) IPTV uitzendketen is ruis in het beeld zelden een probleem. Dus alle ruisonderdrukking moet worden uitgeschakeld om de beelden zo scherp mogelijk te houden.

    KPNXS4AllInteractieve TVIPTVbruikleendecodertvtelevisiedecodertv-decoderArris VIP5202firmwareupdateNetflixHDR

    Reacties

  1. Interview

    • *

      Margreet Beetsma

      Editie NL

      Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
      Reacties0 reactie(s)