Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    KPN glasvezel: dit jaar 300.000 nieuwe aansluitingen, doel 2021 500.000

    KPN blijft fors investeren in de aanleg van glasvezel. Het doel is om in 2025 65 procent van de woningen op een glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL aangesloten te hebben.
    Jarco Kriek
    2 december 2020
    comments 0
    KPN glasvezel: dit jaar 300.000 nieuwe aansluitingen, doel 2021 500.000

    KPN wil het kopernetwerk in de komende jaren vervangen voor glasvezel. Dit betekent dat het telecombedrijf in de komende jaren minimaal drie miljoen woningen moet voorzien van een glasvezelaansluiting. Nederland kent op dit moment rond 7,9 miljoen aansluitadressen. Daarvan hebben 3,9 miljoen op dit moment toegang tot een glasvezelaansluiting. Overigens niet alleen van KPN maar ook van andere glasvezelnetwerkexploitanten zoals Delta Fiber Nederland (voorheen CIF) en E-Fiber.

     

    Open netwerk

    KPN NetwerkNL directeur Joost Steltenpool stelt in een bijpraatsessie onder meer aan Totaal TV dat KPN het voor dit jaar gestelde doel van 300.000 nieuwe aansluitingen zonder twijfel gaat halen. De doelstelling voor 2021 en de daaropvolgende jaren is de aanleg van minimaal 500.000 nieuwe aansluitingen. KPN ligt ook voor in ieder geval 2021 op koers om dit aantal te behalen. Daarbij belooft Steltenpool dat de KPN glasvezelnetwerken open netwerken blijven. Dit betekent dat ook andere (telecom)bedrijven als serviceprovider diensten als tv, internet en telefonie als serviceprovider aan consumenten en zakelijke klanten kunnen leveren. Bij alle nieuwe netwerken gaat KPN de PON-techniek gebruiken. Oudere netwerken op basis van de point-to-point techniek worden niet naar PON omgezet.

     

    Ziggo onder druk

    Het uitbreiden van het aantal woningen met in de meterkast een glasvezelaansluiting zorgt voor een grotere concurrentiedruk voor Ziggo. In een deel van het verzorgingsgebied van dit kabelbedrijf kan KPN – en hierdoor ook serviceproviders als T-Mobile, Online.nl en Youfone – alleen vaste diensten via koperdraad leveren. Dit is een lagere internetsnelheid dan Ziggo via het aanwezige kabelnetwerk kan leveren. Juist met glasvezel kunnen KPN en serviceproviders diensten leveren die minimaal gelijk – maar vaak ook beter – zijn aan de diensten die Ziggo kan leveren.

     

    Upload maakt het verschil

    Daarbij speelt vooral een hogere uploadsnelheid een belangrijke rol in de concurrentie strijd tussen KPN en Ziggo. Via glasvezel is op dit moment de maximale uploadsnelheid 1000Mbps (1Gbps) en Ziggo blijft vooralsnog op 50Mbps steken. De downloadsnelheid (1000Mbps) is gelijk zoals ook tv-diensten vrijwel gelijk zijn. Voordeel voor Ziggo is wel dat dit bedrijf het kabelnetwerk zonder te graven en dus relatief eenvoudig naar gigabit/GigaNet kan opwaarderen. Ziggo heeft bijvoorbeeld bij de laatste opwaardering naar gigabit op hetzelfde moment rond de 800.000 woningen naar gigabit/GigaNet opgewaardeerd.

    KPNKPN NetwerkNLglasvezelkoperdraadkopernetwerktvtelevisietelefonietelefoonbellengigabitinternetsnelheidinternetuploaduploadsnelheidZiggoVodafoneZiggoconcurrentieconcurrentiestrijd

    Reacties