Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    KPN: Klachten ontvangst Digitenne in Limburg door te sterk Duits DVB-T2 signaal

    Limburgers die via Digitenne naar Nederlandse tv-zenders kijken, zijn in veel gevallen niet te spreken over KPN. Na de omzetting naar DVB-T2/HEVC regent het klachten over de ontvangst in Limburg.
    Jarco Kriek
    10 april 2019
    comments 12
    KPN: Klachten ontvangst Digitenne in Limburg door te sterk Duits DVB-T2 signaal

    KPN zette 9 april het signaal van Digitenne van DVB-T naar DVB-T2/HEVC in Limburg om. Dit heeft voor een mindere ontvangstsignaal van Digitenne in grote delen van Limburg geleid. Vooral vanuit de omgeving van Maastricht en Heerlen komen veel klachten over de ontvangst van Digitenne binnen. In sommige gevallen is Digitenne na de omzetting helemaal niet meer te ontvangen. In andere gevallen is de ontvangst zo zwak geworden dat ongestoord naar tv-zenders kijken niet altijd mogelijk is.

     

    Duits DVB-T2

    KPN geeft aan dat de omzetting van Digitenne naar DVB-T2/HEVC op zich succesvol is verlopen. Het telecombedrijf erkent echter dat er ontvangstproblemen in Limburg zijn. Dit heeft volgens KPN te maken met het sterke ontvangstsignaal van Duitse DVB-T2 opstelpunten langs de Nederlands-Duitse grens in Limburg. KPN adviseert klanten om – net als met FM-ontvangst voor radio – met de positie van de antenne en de antennekabel te spelen en verplaatsen om wel een goede ontvangst van Digitenne te krijgen. Mocht daadwerkelijk een te sterk signaal van Duitse zendmasten de oorzaak zijn, dan is een oplossing van de ontvangstproblemen in Limburg niet eenvoudig realiseerbaar. KPN over het Duitse DVB-T2-signaal: "Met de oude SD-kwaliteit beeld en de grote bandbreedte aan frequenties konden de ontvangers relatief makkelijk het signaal eruit vissen. Dus ondanks de sterke aanwezigheid van het Duitse signaal was het meestal geen probleem om de Nederlandse zenders goed te ontvangen zonder dat je heel precies hoefde te zijn met de antenne."

     

    Minder frequenties en bandbreedte

    Op het eigen gebruikersforum legt KPN uit dat de nieuwe vergunningsvoorwaarden die de overheid aan de verspreiding van Digitenne heeft gesteld de oorzaak van de ontvangstproblematiek in Limburg is. "Toen wij van de overheid de licentie kregen om verder te gaan met Digitenne zat daar aan voorwaarde aan vast dat we de helft aan frequenties terug moesten geven aan de overheid. Wat betekent dat we nu een hogere beeldkwaliteit in minder frequenties moeten stoppen. Dat is goed te doen, maar dat betekent wel dat de ontvanger veel gerichter moet zoeken om de signalen er uit te vissen. En dan is de antenneplaatsing essentieel", aldus KPN.  

    KPNDigitennebandbreedtefrequentiesDVB-TDVB-T2HEVCH.265tvtelevisieetherethertelevisieontvangststoringLimburgabonnement

    Reacties