KPN laat Digitenne afglijden richting 200.000 abonnees

KPN noemt het exacte abonnee-aantal van Digitenne in het kwartaaloverzicht niet. De digitale aardse tv-dienst wordt ingeschaald onder de noemer ‘overige tv’. Het aantal abonnees binnen deze noemer is in de periode april tot en met juni met 23.000 teruggelopen naar 225.000. Digitenne is niet de enige abonnementsvorm binnen ‘overige tv’, maar wel het grootste onderdeel. Het aantal Digitenne-abonnees lijkt hierdoor net boven 200.000 te liggen.
Interactieve TV
KPN voert al enige tijd een overstapbeleid bij Digitenne. Klanten worden actief gevraagd om over te stappen op het multiplay-abonnement Internet en TV. Binnen dit abonnement is het kwalitatief en kwantitatief betere Interactieve TV het door KPN geleverd tv-product. Voor KPN is het Internet en TV-abonnement veel interessanter om te verkopen omdat hierbij gebundelde diensten worden verkocht. Dit zorgt niet alleen voor een hogere omzet voor het telecombedrijf. Vooral de internetabonnementen leveren het bedrijf een hogere ARPU en ook daaraan gekoppeld winst op.
DVB-T2
Voor Digitenne betekent het overstapbeleid dat het aantal abonnees in de afgelopen jaren met bijna 800.000 terug is gelopen naar iets boven de 200.000. Onder het overstapbeleid valt ook een forse prijsverhoging van Digitenne. Toen Digitenne rond de miljoen abonnees had, moest per maand rond de zeven euro voor het abonnement betaald worden. Nu is dit tot €15,50 per maand opgelopen. Mogelijk dat de geplande overstap naar DVB-T2 en het opwaarderen van het zenderpakket naar HD-kwaliteit voor een opleving van Digitenne gaat zorgen.
Prijsverhoging
Maar ondanks dat de maandprijs van het abonnement niet duurder wordt, moet een ceel van de abonnees die op meerdere kijkpunten van de tv-dienst gebruik maken toch maandelijks meer gaan betalen. Dit komt omdat KPN bij Digitenne de ondersteuning voor CI+ module en smartcard na de overgang naar DVb-T2 stopt. Om op meerdere kijkpunten te kunnen blijven kijken, moeten vanaf dat moment extra decoders met ingebouwde kaartloze codering van Irdeto gehuurd worden. Per decoder kost dit vijf euro per maand. Het kijken met de maximale drie kijkpunten per abonnement kan hierdoor voor abonnees van het eerste uur dus tien euro per maand duurder worden.